Suosikki

Suosikki Twitterissä Suosikki Facebookissa

www.villivarsa.fi

19. joulukuuta 2014

Villivarsa on Instagramissa

Hei, Villivarsa löytyy nyt myös Instagramista nimellä VillivarsaLehti. Toivotamme mainiota viikonloppua ja Joulun odotusta kaikille lukijoillemme.

17. joulukuuta 2014

Marraskuun ristikon ratkaisu

Villivarsa, ristikko

Tekijä: Milja Holländer

17. joulukuuta 2014

Kerro muistosi hevosista, koirista ja kissoista

Kissa, koira, hevonen - eläin perheenjäsenenä -keruussa kaivataan ihmisten muistoja erityisesti edellä mainituista, mutta myös muista lemmikkieläimistä.

Villivarsa, lemmikki, muisto

Kirjoitus voi käsitellä lapsuuden eläinmuistoja, tavallista elämää lemmikin kanssa tai vaikka tilannetta, jossa lemmikistä on jouduttu luopumaan. Muistoja voi lähettää 31.5.2015 asti. Vastausohjeet löytyvät hankkeen sivustolta.

Keruun järjestävät Suomen Akatemian tutkimushanke Eläinten toimijuus yhteiskunnassa: näkökulmia Suomesta 1890-2014, Itä-Suomen yliopiston Ihmistieteellisen eläintutkimuksen tutkimusryhmä, kirjailija Reetta Niemelä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kuva: Pekka Nieminen / OM-arkisto

15. joulukuuta 2014

Kuukauden kysymys: Annatko ratsastuksenopettajallesi joululahjan?

Villivarsa, Kuukauden kysymys

Lähetä perusteltu vastauksesi  ja yhteystietosi 19.12. mennessä os. villivarsa@otavamedia.fi tai Otavamedia, Villivarsa, Kuukauden kysymys 12/2014, 00002 Otavamedia.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjat Tuli ja Piiri (Basam Books, 27 € / kpl).

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: Despina Kouvolasta

Nimi: Despina
Lempinimi: Depi
Rotu ja sukupuoli: amerikkalais-ranskalainen lämminverinen, tamma
Syntynyt: 5.4.2013
Suku: i. Ganymede e. Ula Laa Hoss ei. Agnus Hall
Valmentaja: Marko Heikari
Kotipaikka: Marko Heikarin talli, Kouvola
Liigan kummit: Näyttelija Olga Temonen ja lumilautailija Roope Tonteri

Villivarsa, Raviliiga, Kouvola

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Miehiä on hiukan enemmän kuin naisia, muttei merkittävää eroa. Isänpäivä nosti miesten osuutta, koska vaimot ja lapset ostivat hyvin osuuksia lahjaksi. En pysty sanomaan tarkasti ikäjakautumasta, koska en vielä tunne/tiedä valtaosaa porukasta, mutta nuorin sai juuri nimen ja vanhin on yli 80-vuotias. Porukassa on paljon uusia tulokkaita mukana, osa on käynyt aiemmin raveissa muttei ole koskaan omistanut hevosta. Osalle ravit on myös uusi asia. Toki joukossa on ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti mukana hevosissa ja raveissa, mutta käsittääkseni suurempi osa ihmisistä on sellaisia, joille Despina on ensimmäinen hevonen.

Hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Despina on luonteeltaan hiukan arka, mutta koska se luottaa hyvin ihmiseen ei uudet jännät asiat aiheuta ongelmia. Hevosen parhaita ominaisuuksia ovat hyvä ravi, asioiden nopea omaksuminen ja se, että se tulee loistavasti ihmisten kanssa juttuun.

Mitä hevosen syksy on sujunut?

Despina on kotiutunut uuteen talliin hyvin. Se oli opettamaton ostaessa, joten treenaus alkoi ihan nollasta. Ensin sitä ajettiin ohjaksista takaa ja sen jälkeen laitettiin kärryt perään. Sille ajetaan nyt pohjakuntoa. Tähän asti Despina on ollut terveenä vaikka osa tallin muista hevosista on ollut flunssassa. (Pakko koputtaa puuta.)

Mitä ensi vuosi tuo tullessaan?

Ensi vuonna tavoitteena on ajaa opetus- ja koelähtö. Menemme täysin hevosen ehdoilla ja sen terveyden tilan ja kehityksen mukaan päätetään jatkosta.

Mikä on liigan tavoite?

Hevosen osalta tavoite on päästä kilpailemaan ja tietysti menestyä. Toivomme, että jäsenet saavat hienoja elämyksiä ja kokemuksia Despinan ja lajin parissa. Tavoitteena on tutustuttaa ihmiset raviurheiluun, ettei se enää olisi niin vierasta ja mystistä raveista tietämättömille.

Despina Raviliiga-sivuilla.

Haastateltava: Minni Majoniemi
Kuva: Satu Pitkänen

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: Wallesmanni Kaustiselta

Nimi: Wallesmanni
Lempinimi: Valle
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ruuna
Syntynyt: 3.5.2012
Suku: i. Lars e. Hiskin Vimma ei. Kihin Hiski
Valmentaja: Veli-Erkki Paavola
Talli: Veli-Erkki Paavolan talli, Kaustisen ravirata
Liigan kummit: Jääkiekkoilija Leo Komarov, moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen, painija Rami Hietaniemi

Villivarsa, Raviliiga, Kaustinen

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Kimpassamme on mukana hyvin paljon eritaustaisia jäseniä. Erikoista ehkä on, että kimpassamme on osakkaita hyvinkin kaukaa ihan koko Suomesta, Helsingistä ihan pohjoiseen Lappiin, mutta myös ulkomaita myöten ihan Amerikkaan saakka.

Millainen on hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Valle on hyvin rento kaveri, joka ei turhia säiky eikä ihmettele.

Miten hevosen syksy on sujunut?

Valle kotiutui hyvin Kaustiselle. Treenaa noin kolme kertaa viikossa kärryjen kanssa. Yhden kerran viikossa hiitataan. Ulkoilee päivisin tarhassa. Terveys on ollut todella hyvä, rutiinitarkastuksia on tehty lääkärissä, mutta ei ole ollut mitään huomautettavaa.

Mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Toivotaan, että terveys pysyy hyvänä ja Valle pääsisi aloittamaan kilpahevosen uraa.

Mikä on liigan tavoite?

Liigana haluamme menestyä mahdollisimman hyvin ja tavoitteena olisi päästä kilpailemaan mahdollisimman paljon Raviliigan aikana, jotta jokainen liigalainen saisi kokea sitä oman hevosen tuomaa kilpailujännitystä, mikä on koko raviurheilun suola.

Wallesmanni Raviliiga-sivuilla.

Haastateltavana: Susanne Vähälä
Kuva: Kaustisen Raviliiga

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: Piskon Merkki Lahdesta

Nimi: Piskon Merkki
Lempinimi: Merkki
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ori
Syntynyt: 2.7.2012
Suku: i. Camri e. Piskon Tyttö ei. Ilon Pisko
Valmentaja: Esa ”Eski” Holopainen
Kotipaikka ja talli: Lahti
Liigan kummi: Räppäri Brädi

Villivarsa, Raviliiga, Lahti

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Meidän kimppa on täynnä ihan kaikenlaisia ihmisiä. Meillä on paljon perhe- ja sukukuntia mukana. Esimerkiksi isovanhemmat ovat lastenlasten kanssa mukana; samoin appivanhemmat ovat lähteneet miniöiden ja vävyjen kanssa liikkeelle sankoin joukoin. Nuorin tuntemani osakas on 1,5-vuotias ja hienoimmat tietämäni kronologiset ansiot lähestyvät 90 ikävuotta. Meillä porukka koostuu vasta-alkajista sekä alan ammattilaisista. Mukana on Eski-faneja, jotka ovat houkutelleet mukaansa runsain mitoin uusia ihmisiä raviurheilun maailmaan. Luonnollisesti osakkaita on paljon Lahden seudulta, mutta tosiasiassa kyseessä on valtakunnallinen kimppa. Hevosemme Merkki on lähtöisin Rääkkylästä, joten Pohjois-Karjala on myös hyvin edustettuna joukossa.

Millainen on hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Merkin sydän on silkkaa kultaa ja sen parhaat ominaisuudet ovat hyvä käytös ja komea ulkonäkö. Pisteenä i:in päälle Merkki on lupaava ravurinalku, jota on ollut helppo valmentaa ja käsitellä.

Mitä hevosen syksyyn on kuulunut?

Merkki kotiutui Hollolaan syyskuussa. Se on kotiutunut mainiosti uuteen ympäristöön. Merkkiä ajetaan kevyesti neljä kertaa viikossa, kuten tämän ikäistä varsaa kuuluukin treenata. Terveys on kunnossa kaikin puolin.

Mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Merkillä on edessä opetus- ja koelähtö ensi vuonna. Kimppalaiset keskittyvät seuraamaan nuoren hevosen kehitystä ja oppimaan uutta hevosenomistajuudesta sekä ravimaailmasta.

Mikä on liigan tavoite?

Meidän joukkueen tavoite on olla vastuullisia hevosenomistajia sekä nauttia hevosenomistajuuden mukanaan tuomista käänteistä matkan varrella. Yhteisöllisyys, verkostoituminen ja hyvä yhteishenki ovat meille tärkeitä asioita. Jos Merkki pääsee aikanaan starttaamaan radalle, niin olemme runsain joukoin mukana kannustamassa.

Piskon Merkki Raviliiga-sivuilla.

Haastateltavana: Sirpa Korhonen
Kuva: Mari Rautiainen

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: Real Red Forssasta

Nimi: Real Red
Lempinimi: Ruusu
Rotu ja sukupuoli: amerikkalais-ranskalainen lämminverinen, tamma
Syntynyt: 27.4.2013
Suku: i. Revenue e. Chelemark Ginger ei. Super Pleasure
Valmentaja: Tapio Mäki-Tulokas
Talli: Tiina ja Juha Koskelan talli, Pilvenmäki, Forssa
Liigan kummi: Vesa-Matti Loiri

Villivarsa, Raviliiga, Forssa

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Meillä on osakkaita vauvasta vaariin; osuuksia on ostettu mm. 70-vuotislahjaksi ja lapsille ensimmäiseksi omaksi hevoseksi. Osakkaita on ympäri Suomea.

Millainen on hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Ruusu on tehnyt meihin vaikutuksen rauhallisuudellaan ja iloisuudellaan. Lisäksi sen liitävä ravi on erittäin miellyttävää katsella. Ruusulla on myös erikoisuutena oikeassa vuohisessa hauska Z-sekakarvamerkki. Ruusu on nimensä mukaan kaunis ja punainen.

Miten hevosen syksy on sujunut?

Ruusu on kotiutunut hyvin esikouluunsa Koskelan tallille, jossa se oppii ravihevosena olemisen ABC:n. Kimpallamme on ollut jo kaksi tapaamista Ruusun kanssa ja viimeksi se esittäytyi meille radalla ennen ravien alkua. Samalla kuvattiin myös ensimmäinen TV-lähetys Vermon Kutoseen, jossa esiteltiin raviliigaa ja Ruusua. Syysflunssaa lukuun ottamatta Ruusu on ollut terve, mutta on nyt levossa irtopalaleikkauksen vuoksi. Treeni jatkuu normaalisti jalan parannuttua.

Mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Lisää perustreeniä. Vauhtia ruvetaan kasvattamaan kevään kuluessa. Mikäli kaikki menee hyvin, on odotettavissa ainakin opetuslähtö. Menemme kuitenkin hevosen ehdoilla.

Mikä on liigan tavoite?

Tavoitteenamme on luoda mahdollisimman ihastuttavia hetkiä raviurheilun ja Ruusun parissa. Liigahevoset on ilmoitettu myös ennakkomaksullisiin suurkilpailuihin ja suurin toiveemme on tietysti pärjätä niin niissä kuin muissakin ravilähdöissä.

Real Red Raviliiga-sivuilla.

Haastateltava: Silja Mäki-Tulokas
Kuva: Taina Toivonen

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: Suomen Ratsastajainliiton R.R. Nykäisy

Nimi: R. R. Nykäisy
Lempinimi: Nykä
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ruuna
Syntynyt: 26.6.2012
Suku: i. Suikun Ero e. Nykäskä ei. Vokker
Valmentaja: Ilkka Korpi
Kotipaikka ja talli: Hevosopisto, Ypäjä

Villivarsa, Raviliiga, Suomen Ratsastajainliitto, Ypäjä, Hevosopisto

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Nykä yhdistää raviurheilusta kiinnostuneita ratsastajia, hevosalan ja raviurheilun ammattilaisia sekä hevosiin vasta tutustuvia ihmisiä. Jäseniä on vauvasta vaariin koko Suomessa ja ulkomaillakin. Miehiä on enemmän kuin ratsastuksen piirissä keskimäärin.

Millainen on hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Nykä on utelias, touhukas ja kiltti. Ajettaessa se on hieman varovainen. Kevytrakenteinen Nykä on tyypiltään lähellä suomenhevosravurin ihannetta.

Mitä hevosen syksyyn kuului?

Se on kotiutunut Ypäjälle hyvin ja ollut terve koko syksyn. Sen peruskuntoa kohotetaan 5-8 kilometrin mittaisilla hölkkälenkeillä samanikäisessä seurassa. Varsa on tavannut omistajiaan Ypäjällä ja esiintynyt ahkerasti mediassa.

Mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Varsan urheilukunnon ja suoritusten kehittymistä, ensimmäiset rautahampaat ja monipuolisia kokemuksia siitä, mitä nuoren ravurinalun omistamisen arkeen kuuluu. Uusia asioita ja samanhenkisiä tuttavia.

Mikä on liigan tavoite?

Liigan tavoitteena on saada Nykästä terve ja toimiva nuori kilpahevonen, joka innostaa raviurheiluun ja kimppaomistamiseen jatkossakin. Tavoitteena on myös oppia uusia asioita ja viihtyä yhdessä.

R.R. Nykäisy Raviliiga-sivuilla.

Haastateltava: Pauliina Raento
Kuva: Leea Puranen

11. joulukuuta 2014

Raviliiga 2014: TalkKari-haastajatallin Reason To Believe

Nimi: Reason To Believe
Lempinimi: Kari risti heti tamman Reetaksi ja se on tuntunut kaikista oikein suuhun sopivalta lempinimeltä.
Rotu ja sukupuoli: amerikkalainen lämminverinen, tamma
Syntynyt: 17.5.2013
Suku: i. Donato Hanover e. Nokes ei. Yankee Glide
Valmentaja: Antti Ojanperä
Kotipaikka: Pihtipudas
Liigan kummi: Kummeja emme erikseen kyselleet, koska kimpallemme nimen antanut Kari Lähdekorpi on ravipiireissä jos ei kulttihahmo, niin ainakin tuttu, tunnettu ja riittävän julkisuuden takaava henkilö.

Villivarsa, Kari Lähdekorpi, TalkKarin talli

Millainen kimppanne on jäsenistöltään?

Kimppa on kirjava kuin Tikkurilan värikartta. Omistajajoukosta löytyy nuoria, vanhoja, miehiä ja erityisen paljon naisia. Erityiseksi, niin ainakin luulen, kimpan tekee maantieteellinen jakautuminen. Osakkaat ovat ympäri Suomea ja jopa maan rajatkin ylitetään.

Millainen on hevosen luonne ja parhaat ominaisuudet?

Parhaita puolia kysyttäessä valmentaja hehkuttaa erityisesti hyvää luontaista fysiikkaa.

Mitä hevosen syksyyn on kuulunut?

Reetta on kotiutunut Pihtiputaalle hyvin ja treenaus on alkanut suotuisissa merkeissä.

Mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Ensi vuodesta odotukset ovat tietysti maltilliset, mutta tarkoitus olisi päästä jo starttaamaan. Sen verran innokkaita kimppalaisemme tuntuvat olevan, että kai sitä ainakin vielä uskotellaan omistavamme raviliiga varsoista parhaan.

Reason To Believe Raviliiga-sivuilla.

Haastateltava: Pertti Ihalainen
Kuva: TalkKarin talli

10. joulukuuta 2014

Joulukuun Villivarsan parhaat lahjavinkit

Joulukuun Villivarsassa tutustutaan Suomen parhaaseen talliporukkaan ja Raviliigan varsoihin, huolletaan varusteet sekä testataan, kuinka joulumielinen sinä mahdatkaan olla.

Kannessa poseeraa minishettis Rapidashin, jolla on kokoaan suurempi luonne. Kavereiden kesken Tappi-nimeä totteleva - ja toisinaan myös tottelematon - poni on tehnyt uraa raviponina, ja sen pullea ego riittää myös näyttämään kaapin paikkaa isommille hevosille.

Jouluisia hevosystävän lahjavinkkejä on tarjolla ihan joka lähtöön, ja jouluistakin jouluisemman terveyhdyksen lukijoillemme lausuu jouluporo Petteri Punakuonoksi naamioituva falabellaystävämme Chali.

Joulukuun Villivarsa ilmestyy torstaina 11.12.2014

 

9. joulukuuta 2014

Joulun paras lahja: hetki hevosen kanssa

Suomen Ratsastajainliiton hyväntekeväisyyshankkeen avulla tarjotaan hevoselämyksiä vähävaraisten perheiden lapsille. Mukana ovat myös vapaaehtoisjärjestö Hope, Parasta Lapsille ja Pelastakaa Lapset ry sekä useat liiton yhteistyökumppanit, jäsentallit ja -seurat.

Kuva: Sonja Holma

Hyväntekeväisyyshankkeessa tarjotaan alakouluikäiselle, vähävaraisen perheen lapselle ratsastuksen alkeiskurssi ja muuta hevostoimintaa, kuten mahdollisuus osallistua hevoskerhoon. Hankkeen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Hyväntekeväisyyshankkeen pilottivaiheessa tänä syksynä ratsaille nousi 30 lasta ympäri Suomen, mukana hyväntekeväisyydessä oli 10 Ratsastajainliiton jäsentallia tai -seuraa. Tavoitteena on nostaa 300 lasta hevosen selkään seuraavien kolmen vuoden aikana. Hevosihmiset ovat innostuneet hankkeesta, ja Ratsastajainliiton alueet keräsivät hyväntekeväisyyskilpailulla siihen lähes 5000 euroa.

Ratsastajainliitto on perustanut yhdessä Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry:n kanssa lahjoituslippaan, jonka kautta kaikki kiinnostuneet voivat tukea hanketta. Lahjoitukset käytetään yksinomaan vähävaraisten lasten ja nuorten ratsastusharrastustoimintaan. Nyt joulun alla on siis mahdollista hankkia aineeton lahja, jolla voit tukea lasten ja nuorten ratsastusharrastusta. Hankittuasi lahjan voit lähettää ystävällesi joko sähköisen tai tulostetun kortin, jossa kerrot lahjoituksesta.

Lue lisää: SRL: Hyväntekeväisyyshanke tarjoaa ratsastuselämyksiä lapsille ja nuorille

Kuva: Sonja Holma

4. joulukuuta 2014

Kirjavinkki: Yhden dollarin hevonen

Villivarsa, kirjavinkit, kirja-arvio

Lauren St John, Kustannusosakeyhtiö Nemo

Juoni: Englannissa asuva 15-vuotias Casey Blue, vapaaehtoistyötä ratsastuskoulussa tekevä nuori tyttö jonka isä on entinen murtovaras, pelastaa teurastamoon päätymässä olevan villiintyneen hevosen ja samalla myös omat tulevaisuudensuunnitelmansa. Casey ja hevonen, Storm Warning, aloittavat matkansa kohti kahden vuoden päässä siintävää maailmankuulua kenttäratsastuskilpailua The Badminton Horse Trialsia, jonka piti olla Caseylle vain kaukainen unelma. Kun tielle asettuu vääriä ihmisiä ja epäonnistumisia toistensa perään, ei Casey voi olla enää varma mistään. Onnistuuko hän rakastamansa hevosen ja vanhan kilparatsastajaystävänsä kanssa mahdottomassa tehtävässä, ja pystyykö hän kesyttämään arvaamattoman hevosensa?

Kenelle: Yhden dollarin hevonen on hieno teos, joka sopii varmasti jokaiselle omia unelmiaan tavoittelevalle ratsastajalle ja nuorelle, sillä se valaa uskoa ja kannustaa tavoittelemaan mahdottomiltakin kuulostavia asioita.

Miksi: Kirja kertoo valehtelematta rakkaudesta, työnteosta, pettymyksistä ja onnistumisen tunteista, sekä siitä, että menestymiseen ei tarvita rikkautta vaan intohimoa.

Muuta: Kirjailija Lauren St John on kirjoittanut upeasti hevosen ja ihmisen välisestä suhteesta ja luottamuksesta unohtamatta kilparatsastuksen jännitystä ja tunnelmaa. Tapahtumarikas juoni vie varmasti lukijan mennessään.

Teksti: Kaisa Lehtonen

2. joulukuuta 2014

Kaipaatko kirjekamua?

Etsitkö uusia ystäviä tai tykkäätkö muuten vaan vaihdella kuulumisia toisten heppahullujen kanssa?

viltsu kirje

Lähetä oma kirjeenvaihtoilmoituksesi Villivarsan Kirjekamut-palstalle osoitteeseen: Villivarsa, Kirjekamut, 00002 Helsinki tai marjukka.sonninen@otavamedia.fi. Muistathan mainita sähköpostiviestissä, minkä lehden palstalle ilmoituksesi on tarkoitettu!

1. joulukuuta 2014

Vuoden hevonen ja keppihevonen - äänestys on päättynyt

Vuoden hevonen ja Vuoden keppihevonen 2014 valitaan yleisöäänestyksellä, ja äänestys on nyt päättynyt. Ääniä lasketaan parhaillaan, ja kun laskutoimitus on päätynyt, voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Samalla arvotaan tuotepalkintoja kaikkien ehdokkaansa kisaan lähettäneiden ja suosikkiaan äänestäneiden kesken. Voittajat saavat palkintonsa postissa.

Villivarsa: Vuoden keppari 2014
Tämä keppari lähtee palkinnoksi ja uudeksi tallikamuksi Vuoden keppihevoselle 2014!

Kuinka finalistit valittiin

Kumpaankin kilpailusarjaan lähetettiin kymmeniä ja taas kymmeniä ehdokkaita. Vuoden hevonen ja Vuoden Keppihevonen -kisojen finaaliin pääsyn ensimmäinen edellytys on se, että ilmoittautumisohjetta on noudatettu. Esimerkiksi tietty kuvakoko (min. 1 Mt) vaaditaan siksi, että valokuva on mahdollista julkaista lehdessä.

Ilmoittautumisohjeen mukaisesti esiteltyjen hevosten ja keppihevosten joukosta Villivarsan toimitus valitsee finalistit niin, että mukana on mahdollisimman erilaisia osallistujia.

Villivarsa 12/2014

Facebook Villivarsa

Tilaa lehti

Villivarsa: Raviliiga

Asiasanat