Suosikki

Suosikki Twitterissä Suosikki Facebookissa

www.villivarsa.fi

17. huhtikuuta 2014

Villivarsan päivittyvä hevossanasto

Mitä tarkoittaa esimerkiksi volttaus tai imppaus? Alla näet aakkosjärjestyksessä hevostermejä, joiden merkityksen olemme selittäneet. Päivitämme hevossanastoon vähitellen lisää sanoja.

Villivarsa

Alleajo Ravikilpailuja edeltävä verryttely eli lämmittelyajo.

Aluekilpailut Aluekilpailut ovat avoimia kaikille aluekilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden kilpailuvuosimaksu on maksettu.

Avoin luokka Luokka, johon kaikki ratsukot saavat sääntöjen puitteissa osallistua. Vastakohta on rajoitettu luokka, joka voi olla esimerkiksi avoin ainoastaan poniratsukoille.

Doping Hevosen tai ratsastajan suoritusta parantavien aineiden luvaton käyttö. Samaa sanaa käytetään urheilussa yleisesti.

Eläinlääkärimaksu Kilpailuissa, joissa on eläinlääkäri paikalla, perittävä hevoskohtainen maksu.

Enimmäisaika Este- ja kenttäratsastuksessa aika, jonka ylittämisestä saa virhepisteitä tai tulee hylätyksi.

Hallikilpailu Kilpailu, joka ratsastetaan maneesissa tai muussa sisätilassa.

Hevosnumero Hevosen kilpailukohtainen numero, jonka tulospalveluohjelma antaa hevoselle.

Hiitti Raviurheilussa kovavauhtinen harjoitusajo.

Ilmoittautumismaksu Kilpailijan järjestäjälle maksama maksu, joka suoritetaan kutsussa mainitulla tavalla joko etukäteen tai kilpailukansliaan.

Imppaaminen eli ilman nieleminen on pakko-oireista käyttäytymistä, jossa hevonen nielee ilmaa niin, että tuloksena on röyhtäilyä tai röhkimistä muistuttava ääni. Imppaaminen voi aiheuttaa kipuja leukoihin tai jopa ähkyn, kun hevosen maha täyttyy ilmasta. Katso video imppaavasta hevosesta!

Imppauspanta on imppaamista mekaanisesti estävä, hevosen kaulan ympärille kiinnitettävä panta. Imppauspanta ainoastaan estää imppaamisen, mutta ei hoida imppaamisen syytä. Siksi nykykäsitys on, että imppauspanta on viimeinen keino imppaamista hoidettaessa. Kaikkiin pakko-oireisiin ensisijainen hoito on hevosen elinolosuhteiden muokkaaminen. Katso kuva imppauspannasta!

Juniori Ratsastaja sen vuoden alusta, jolloin hän täyttää 14, sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 18.

Jälki-ilmoittautuminen Kilpailuihin varsinaisen ilmoittautumisajan loppumisen jälkeen tehty ilmoittautuminen.

Kansainväliset kilpailut Ratsastuskilpailut, johon osallistuu kilpailijoita muualtakin kuin Suomesta. Kilpailijoilla tulee olla voimassaoleva kansainvälinen kilpailulupa. Ratsastaja ei voi itse ilmoittautua kansainvälisiin kilpailuihin, vaan osallistumisoikeudesta ja kilpailuun ilmoittamisesta vastaa SRL.

Kansalliset kilpailut Kansalliset kilpailut ovat avoimia kaikille kansallisen kilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden kilpailuvuosimaksu on maksettu, ja jotka ovat Suomen Hippoksen tai SRL:n kilpailurekisterissä.

Kutominen on pakko-oireista käyttäytymistä, jossa hevonen heiluttaa itseään edestakaisin siirtäen painoaan etujalalta toiselle. Kutomisen laukaisee usein runsas tallissa pitäminen. Katso video kutovasta hevosesta!

Puunpurenta on hevosten yleisin tapa impata. Puunpurennassa hevonen imppaa ottamalla esimerkiksi tolpasta tai jostain muusta esineestä etuhampaillaan tukea. Katso video puunpurennasta!

Seniori 18 vuotta täyttänyt ratsastaja.

Volttaus eli volttilähetys on vakiintunut raveissa tasoitusajon lähetystavaksi. Voltatessa hevoset kiertävät hiljaista juoksua laajaa ympyrää, kunnes ne ovat sopivissa asemissa lähetyskomennoille valmis - yksi - kaksi - aja. Katso havainnollistavat animaatiot volttauksesta!

17. huhtikuuta 2014

Kuukauden kysymys: Oletko kilpaillut raveissa tai ratsastuksessa?

Oletko kilpaillut raveissa tai ratsastuksessa?

Kuukauden kysymys, Villivarsa 4/2014

Lähetä perusteltu vastauksesi ja yhteystietosi viimeistään 5.5.2014 osoitteeseen villivarsa@otavamedia.fi tai Otavamedia, Villivarsa, Kuukauden kysymys 4/2014, 00002 Otavamedia.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Dr. Bronner´sin tuotteita, joilla voit puhdistautua kisakuntoon: kaksi nestesaippuaa (piparminttu ja sitrus-appelsiini) sekä teepuu-palasaippua.

17. huhtikuuta 2014

Maaliskuun 2014 ristikon ratkaisu

Maaliskuun Villivarsassa ilmestyneen ristikon ratkaisun voit tarkistaa tästä.

Villivarsa 3/2014

15. huhtikuuta 2014

Haussa kuninkaallinen hevostenhoitaja

Brittihovi on ilmoittanut etsivänsä vastuuntuntoista hoitajaa huolehtimaan kuningatar Elisabetin lukuisista poneista ja hevosista.

Unelmapestiin kuuluu tallin siivoaminen, hevosten ulkoiluttaminen ja jopa varsojen kouluttaminen. Pelkät hoitotaidot eivät riitä, sillä työntekijän toivotaan olevan myös taitava ratsastaja.

Hevoshulluna tunnettu työnantaja on tavallisesti hyvinkin pidättyväinen, mutta viime kesän Royal Ascotissa hän ei kyennyt peittelemään riemuaan:

 

Kerroimme blogissa jo aiemmin eläinrakkaasta teräskuningattaresta: Hevostelu ei katso ikää

Työpaikasta uutisoi Ilta-Sanomat.

15. huhtikuuta 2014

Olenko valmis omaan poniin?

Hevosen tai ponin omistamisessa tärkeintä on ymmärtää vastuu eläimen hyvinvoinnista. Poni tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa joka päivä, satoi tai paistoi. Nuorella pitää olla apunaan sekä luotettava tallinpitäjä että perhe, jotta ponin pito ei käy liian raskaaksi. Vuokraaminen on erittäin hyvä tapa tutustua ponin pitämiseen ennen oman hankkimista.

Villivarsa: Olenko valmis omaan poniin?

Mitä se maksaa?

Omistamiseen liittyy peruskuluja, joiden päälle tulee ennalta arvaamattomia menoja, kuten eläinlääkärikulut. Tallivuokra on paikasta ja tallin puitteista riippuen hyvin vaihteleva, muutamasta sadasta lähes tuhanteen euroon. Kannattaa selvittää tarkasti, mitkä palvelut kuuluvat tallivuokraan, sillä niissäkin on suuria eroja. Ponin omistajan kannalta tärkein on ruokinta: Sisältyvätkö perusrehut eli heinä, väkirehu ja mineraalit vuokraan? Toinen on tarhaus: Pääseekö poni päivittäin ulos tarhaan ja vaihtaako henkilökunta loimia? Joskus palveluista, kuten loimien vaihto, joutuu maksamaan lisämaksun. Joillain talleilla tallivuokraa voi laskea osallistumalla tallitöihin.

Tallivuokran päälle tulevat kengityskulut 6-8 viikon välein. Kengitysmaksun päälle tulevat tarvikkeet, kuten uudet kengät, talvihokit, tilsakumit ja mahdollisesti kilometrikulut. Poni pitää rokottaa ja raspata vuosittain ja madottaa muutaman kerran vuodessa. Näihin kuluu useampi sata euroa vuodessa.

Varusteet ovat iso kuluerä. Satula ja suitset kestävät hyvin hoidettuina pitkään, mutta kuluvia varusteita, kuten loimia ja suojia, pitää uusia vuosittain. Suolakivi ja vitamiinilisä kevättalvella kuuluvat myös ponin perusruokavalioon, jos ne eivät sisälly tallivuokraan.

Jos olet ajatellut kilpailla aluetasolla tai korkeammalla, ponin on oltava Hippoksen rekisterissä ja siitä on maksettava 40 euron vuosimaksu. Ratsastaja tarvitsee seuran jäsenyyden ja kilpailuluvan. Kilpailukulut vaihtelevat kisan tason mukaan. Kuluja tulee myös ratsastuskoulu- tai valmennustunneilla käymisestä.

Villivarsa: Olenko valmis omaan poniin?

Mitä pitää osata?

Ponin omistajan on osattava ainakin perusasiat hoidosta, ratsastuksesta ja ruokinnasta. Yhtä tärkeää on se, että ympärillä on ihmisiä, joilta voi kysyä neuvoa. Alaikäinen ei voi ottaa vastuuta yksin, vaan päävastuu on vanhemmilla, joiden pitää tarvittaessa hankkia asiantuntija-apua. Tietysti ponin omistaja on se henkilö, jonka pitää huomata esimerkiksi muutokset terveydessä.

Ponin omistajan pitää tietää millainen on terve hevonen ja tuntea sairauksiin viittaavat merkit. On tutustuttava omaan poniin ja tiedettävä, miten se käyttäytyy, syö, liikkuu, kakkaa ja pissaa ollessaan terve. Pitää opetella tunnistamaan muutokset ruokahalussa ja liikkeissä, turvotukset ja lämmön nousu varsinkin jaloissa sekä hevosen perusolemuksen ja valppaustilan muutokset. Pitää tietää, milloin varusteet ovat sopivat, miten hevosta liikutetaan ja miten sitä hoidetaan.

Ratsastustaitovaatimuksia on ainakin ponin hallinta kaikissa tilanteissa kentällä, maneesissa ja matkoilla tallilta ratsastuspaikoille, yksin ja muiden hevosten joukossa. Kannattaa muistaa, ettei ratsastustaito parane ilman opetusta, vaikka oma poni olisikin. Kannattaa siis käydä ahkerasti tunneilla ja valmennuksissa.

Villivarsa: Olenko valmis omaan poniin?

Mitä pitää kysyä?

Ostoaikeissa pyydä avuksesi luotettava ammattilainen, kuten ratsastuksenopettajasi. Tärkeimmät kriteerit ponin valinnassa ovat sen turvallisuus eli hyvä luonne, ratsastettavuus ja koulutustaso, ja se, miten mukava sillä on ratsastaa. Tulet viettämään ponisi seurassa useita tunteja päivässä. Siksi sen luonteella ja ratsastettavuudella on valtavan iso merkitys. Myös terveys vaikuttaa paljon siihen, millainen seikkailu ponin omistamisesta tulee.

Hevoskaupassa on aina riskejä. Siksi ammattiapu on ostotilanteessa kultaakin arvokkaampaa. Etsi myytäviä harrasteponeja netistä, hevoslehdistä ja kyselemällä talleilta, opettajilta ja valmentajilta. Mieti tarkasti, millaisen ponin tarvitset - sen hinta, ikä, koko ja vaadittavat ominaisuudet. Pidä kriteerit mielessä silloinkin, kun kokeilemasi poni on ”niin söpö”, vaikkakin väärän ikäinen, kokoinen, hintainen tai ei ihan terve.

Perustietojen lisäksi kannattaa kysyä millainen poni on maastossa, yksin kentällä tai maneesissa, kengityksessä, tarhassa, muiden hevosten seurassa, las­tauksessa, kuljetuksessa. Onko sillä huonoja tapoja, kuten imppaus, onko sillä tiedossa olevia vanhoja vammoja tai terveydellisiä seikkoja, jotka vaikuttavat sen ratsastukseen? Onko poni rokotettu, madotettu, kengitetty ja raspattu säännöllisesti? Kysymykset on hyvä esittää silloin, kun paikalla on myös sinua auttava ammattilainen, jolloin useampi korvapari kuulee myyjän vastaukset. Tutun ja hyväksi todetun ponin ostaminen on aina järkevää, vaikka uuden ponin ostaminen voisi tuntua jännittävämmältä.

Koeratsastuksessa kannattaa pyytää myyjää esittämään poni ratsain ja näyttämään mitä se osaa. Jos poni vaikuttaa mielenkiintoiselta ja sopivalta, nouse itse selkään. Lopuksi myös mukana oleva asiantuntijasi voi kokeilla ponia. Kuten aina uuden ponin tai hevosen selkään noustessasi, älä pidä mitään itsestään selvänä. Et esimerkiksi voi riisua takkiasi tuntemattoman ponin selässä istuen. Etene aina varovaisesti, ponia seuraten ja kuulostellen. Miellyttävän ponin kohdalla älä kiirehdi kokeilun suhteen. Käy läpi kaikki askellajit kummassakin suunnassa, ponin osaamat liikkeet jne. Asiantuntijasi voi pitää sinulle lyhyen tunnin, jossa käytte läpi tarvittavat asiat.

Vastaus on julkaistu Kysy asiantuntijalta -palstalla Villivarsassa 4/2014.

Teksti: Kati Hurme-Leikkonen, valmentaja Kuvat: Hemmo Rättyä ja Tommi Tuomi / Kuvaryhmä / SKOY

15. huhtikuuta 2014

Kesän 2014 kisakausi alkaa!

Villivarsa 4/2014

Huhtikuun Villivarssa käynnistetään kisakausi. Huippuluokan kilpailuja on taas joka viikko erilaisissa hevosurheilun lajeissa ympäri Suomea. Lähde ihmeessä katsomaan (jos et mene kisaamaan) - sen on mahtava tapa oppia maan parhaimmistolta!

Lehden päähevonen on Leonardo Davinzi, Miisa ja Saana Pulkkasen kaiken kokenut kisaponi. Vielä viime syksynä Leo hyppäsi HIHS:ssa, mutta nyt se on siirtynyt eläkkeelle ja tallipäällikön tehtävään. Miisa ja Saana ovat tosin luvanneet ponille käydä sen kanssa vielä seura- ja aluekisoihin verestämään muistoja.

Villivarsa 4/2014

Kisoihin tutustutaan monelta kantilta. Kokosimme muun muassa kisasanaston. Kurkkaa sinne, kun sormi menee suuhun kisakutsuja ja lähtölistoja lueskellessa tai selostusta kuunnellessa. Muista myös Villivarsan päivittyvä hevossanasto! Pohdimme myös, onko tarpeellista kisata ollenkaan. Lisäksi tutustumme kenttähevosen hoitajaan, ja jos haluat päästä suoraan itse asiaan, voit pelata kenttäkisapeliä!

Villivarsa 4/2014

Jokainen hevonen tarvitsee hyvää hoitoa. Huhtikuussa tutustumme eri tapoihin hoitaa jalkoja. Ovatko savet ja linimentit sinulle tuttuja? Lue juttu, niin ovat!

Villivarsa 4/2014

Julisteessa shagya-arabi

Shagya-arabi ja supersöpö shetlanninponi ovat huhtikuun Villivarsan julisteessa.

Huhtikuun Villivarsa ilmestyy torstaina 17.4.2014.

15. huhtikuuta 2014

Menovinkki: Issikoiden jäähallikisat lauantaina

Icelandic Horses on Ice, eli järjestyksessään toiset islanninhevosten jäähallikilpailut järjestetään Kellokosken jäähallissa Tuusulassa pääsiäislauantaina 19.4. Kilpailuissa ratsastettaan tölttiluokka ja askellajiluokka.

Villivarsa: Icetölt Finland
Palkintojenjako vuoden 2013 tapahtumassa.

Tölttiluokassa on kolme osiota: työtöltti, temponvaihtelut töltissä sekä vapaavalintainen tempo töltissä (beauty-tölt). Askellajit esitellään tässä järjestyksessä vasemmassa kierroksessa.

Askellajiluokassa on neljä osiota: työtöltti, ravi, käynti ja vapaavalintainen tempo töltissä (beauty-tölt). Askellajien järjestys on edellämainittu ja kierros vasen.

Kaikki osallistujat kilpailevat karsintaluokissa 2-3 ratsukon ryhmissä. Finaaliin pääsee luokan viisi parasta.

Viime vuoden tapahtumaa voi tutkailla videolta.

Lisätietoa löytyy tapahtuman Facebook-sivulta. Lippuja myydään sekä Lippu-fi-sivustolla että kisapaikalla. Hinnat ovat 10 euroa 0-11-vuotiailta ja 20 euroa 12- vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Kuva: Minna Paananen

15. huhtikuuta 2014

Hyväntekeväisyyskisat Helsingissä pääsiäislauantaina

Pääsiäislauantai 19.4. on Helsingin Tuomarinkylässä hevosmainen tapahtumapäivä, jonka tuotot lahjoitetaan Uusi lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Päivän aikana käydään muun muassa keppihevosten estekisat. Luvassa on myös talutusratsastusta, vetokoiria ja ratsastusnäytös. Paikalla ovat esittäytymässä pelastuslaitos ja ratsupoliisi hevosineen.

Hyväntekeväisyyskisat Tuomarinkylässä
Tapahtuman ideoijan, ratsastuksenohjaaja Kirsi Degerth-Moldovanin tytär ja Pino-poni toivottavat kaikki tervetulleeksi tapahtumaan.

Tapahtuma-alueen portit avataan kymmeneltä ja ohjelma alkaa kello 11. Iltapäivällä kello 15 alkaa vielä esteratsastuskilpailu.

Tuomarinkylän kartanon ratsastuskeskus sijaitsee Kavaleffintiellä Pohjois-Helsingissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätietoa löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

14. huhtikuuta 2014

TV-vinkki: Neljän tähden talkoot tallilla

Neljän tähden talkoot -ohjelmassa on tällä viikolla hevosihmisiä kiinnostava osallistuja, nimittäin Villivarsastakin tuttu ratsuttaja Marko Björs.

Markon johdolla Ruskeasuon tallilla vietetyn talkoopäivän tapahtumia näytetään televisiossa torstaina 17.4.

TV-vinkki: Neljän tähden talkoot tallilla

Talkoissa ovat mukana hevospelkoinen Niko Nousiainen, voimistelija Tuuli Matinsalo sekä Salatut elämät -näyttelijä Kirsi Ståhlberg (kuvassa).

Neljän tähden talkoot arki-iltaisin klo 19, Nelonen.

Kuva: Nelonen

14. huhtikuuta 2014

Keppariesteiden SM-voittaja nauttii kilpailemisesta

Sonja Niskanen, 11, karautti voittoon viime tammikuussa järjestetyissä keppihevosten esteratsastuksen SM-kisoissa. Oulussa pidettyihin kilpailuihin osallistui peräti 150 innokasta keppariharrastajaa, jotka oli jaettu ikäluokittain omiin ryhmiinsä. Ensimmäistä kertaa kilpailleet Sonja ja keppari Star olivat ykkösiä 11-12-vuotiaiden ryhmässä.

kepparihyppy

- Voittaminen oli kivaa, mutta kilpaileminen vielä hauskempaa, Sonja sanoo.

- Parasta oli nähdä paljon muita keppariharrastajia ja päästä hyppimään!

Ensimmäiset kisat jäivät Sonjan mieleen paitsi voiton, myös hienon tunnelman vuoksi.

- Ilmapiiri kisoissa oli tosi hyvä, kukaan ei haukkunut tai ollut kateellinen.

Sonja on harrastanut keppihevosia vasta viime syksystä, mutta käy ratsastamassa joka päivä. Hyppyseurana on useimmiten kisaratsu Star, joka edustaa Sonjan lempihevosrotua eli englantilaista täysiveristä. Starin lisäksi kotitallissa asuu kaksi muuta keppihevosta.

kepparivoittaja

Vaikka kepparikisa oli lajissaan ensimmäinen, Sonja on kilpaillut jonkin verran salibandyssa. Sieltä saamiaan oppeja hän aikoo soveltaa myös keppihevosradoille.

- Nautin voittamisesta, mutta ei häviökään haittaa. Seuraavalla kerralla sitten paremmin!

Kuvat: Pekka Niskanen

11. huhtikuuta 2014

Hevostelu ei katso ikää

Kuningatar Elisabet on 88-vuotias, mutta hän ratsastaa yhä. ”The Queen” nostettiin hevosen selkään heti kun hän osasi kävellä, ja harrastus on jatkunut keskeytyksettä. Isot, kuumat ratsut tosin ovat vaihtuneet pienempiin ja tasaisempiin fellponeihin. Kuningatar rakastaa näitä työmyyriä ja onkin Britannian fellponiyhdistyksen suojelija.

Tällä videolla kuningatar tutustuu varsoihin. Lopussa on katkelma videota, jolla kuningatar ratsastaa kuusivuotiaana.

Tällä videolla esitellään yksi kuningattaren hevosista. Mukana myös kiinnostavaa asiaa naistensatulassa ratsastamisesta!

Lue juttu ja katso mainiot kuvat kuningattaren ratsastusretkestä Daily Mail -verkkolehdestä.

9. huhtikuuta 2014

Keksi hepalle nimi - näillä säännöillä!

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta jos varsan nimen haluaa saada itselle mieleisessä muodossa Hippoksen rekisteriin, säännöt ovat selvät.

Villivarsa

Tässä juuri päivitetty ohje, jonka mukaan nimetty suomenhevonen tai lämminverinen ravihevonen hyväksytään Suomen Hippoksen kilpailurekisteriin. Jos nimiehdotus ei noudata sääntöjä, on Hippoksella oikeus nimetä hevonen!

- Rekisteriin ei hyväksytä siellä jo olevaa, kirjoitettuna tai lausuttuna samanlaista nimeä. Jos maahantuodun hevosen nimi on jo rekisterissä, nimen perään lisätään syntymämaan tunnus.

- Nimi saa olla välimerkkeineen ja välilyönteineen korkeintaan 18 merkkiä pitkä. Siinä saa olla korkeintaan neljä erikseen kirjoitettua osaa.

- Rekisteriin ei hyväksytä nimiä, jotka ovat sopimattomia (hyvän maun vastaisia, uskonnollisesti loukkaavia tai pornografisia), aiheuttavat sekaannusta jo rekisteröityjen nimien kanssa tai ovat muiden kasvattajien virallisesti suojattuja nimiä.

- Nimen on oltava kokonaan samaa kieltä. Suomenhevosten nimet ovat suomea tai ruotsia. Lämminveristen ravihevosten nimet ovat pääsääntöisesti englantia. Nimen tulee olla helposti lausuttavissa.

- Kilpailurekisteriin ei hyväksytä nimeksi tunnettua tavaramerkkiä, tuotenimeä, henkilön tai ravurin nimeä eikä liikeyrityksen tai yhtiön nimeä.

- Nimessä ei pääsääntöisesti saa olla yksittäisiä kirjaimia eikä kirjainyhdistelmiä. Poikkeuksen muodostavat jo ennestään käytössä olevat, tunnetut kasvattajatunnukset.

- Aro-, Eri- ja Ero-alkuisia, väliviivalla kirjoitettuja suomenhevosten nimiä ei hyväksytä rekisteriin.

Kuva: Seppo Saarentola / Kuvaryhmä / SKOY
Lähde: Suomen Hippos. Katso myös ohje ratsujen ja ponien nimeämiseen.

8. huhtikuuta 2014

Bradin kausi alkaa keskiviikkona

Keskiviikkoiltana tapahtuu se, mitä on jo ehditty odotella: Brad de Veluwe aloittaa kisakautensa.

Seppo Saarentola / Kuvaryhmä / SKOY: Brad de Veluwe

Valmentaja Tuomas Korvenojan mukaan Brad on kaikin puolin kunnossa. Enää voi siis vain odottaa ja arvailla, kuinka isolla kaulalla mahdollinen voitto tulee!

Vermon 65-kierrosta voi seurata tv-kanava Kutoselta joka keskiviikko klo 19.30 alkaen.

Kuva: Seppo Saarentola / Kuvaryhmä / SKOY

7. huhtikuuta 2014

Villivarsa Hevoset 2014 -messuilla

Hevoset 2014 -messut järjestettin Tampereella viime viikonloppuna. Ennätyksiä rikottiin taas, sillä kävijöitä oli peräti 14 742 - reilu tuhat enemmän kuin viime vuonna.

Villivarsa osallistui messuhumuun lauantaina. Meidän päivämme näytti ainakin tällaiselta!

Villivarsa: Hevoset 2014
Ensimmäinen messupäivä alkoi juhlavasti, kun Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall sai Vuoden Kavionjälki 2014 -palkinnon.

Vuoden Kavionjälki 2014 -palkinnon luovuttivat Fred Sundwallille (kuvassa toinen vasemmalta) SRL ja Hippos. Perusteina oli muun muassa Sundwallin ankara työ niin harrasteratsastuksen kuin kilpaurheilunkin hyväksi. Hänellä oli merkittävä rooli myös viimesyksyisen Hevoset Stadikalla -tapahtuman taustalla. Palkinnon luovuttivat europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kuvassa vasemmalla), Hippoksen hallituksen jäsen Kristiina Ertola (toinen oikealta) ja SRL:n hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Leskinen (oikealla).

Omassa avajaispuheessaan Anneli Jäätteenmäki kertoi arvostavansa suuresti tyttöjä ja poikia, jotka harrastavat ratsastusta! Hevosurheilulehden päätoimittaja Jussi Lähde puolestaan ehdotti suomenhevosta Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Villivarsa kannattaa!

Yksi messujen kohokohdista koettiin heti lauantaiaamuna, kun ohjelmassa oli Elmo Jankarin kenttäratsastusklinikka.

Elmo luotsasi Marika Kallionkieltä Wääksyn Sophialla, Riina-Kaisa Rosenbergiä Chancy Roilla ja Veera Valjakkaa ratsullaan yksityiskohtaisesti ja kannustavasti. Elmo korosti läpi klinikan kolmea asiaa:

1. Hevosen pitää kulkea sisäpohkeen ja ulko-ohjan välissä.

2. Esteelle mennään keskeltä sisään ja tullaan keskeltä ulos.

3. Hevosen pitää liikkua riittävästi eteenpäin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Mikael Forstén ja Toni Nieminen loimittivat FirmaKeppni-näytöskilpailun voittajan.

FirmaKeppni-näytöskilpailussa esiteltiin islanninhevosten askellajeja. Kentällä oli vuorotellen kolme kolmen ratsukon ryhmää. Jokaisella ryhmällä oli kaksi minuuttia aikaa esittää askellajeja. Jokaisesta ryhmästä tuomaristo valitsi suosikkinsa, ja lopulta tuomarit päästivät nämä kolme valittua suosikkiaan finaaliin. Koko kisan voittaja loimitettiin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Ryhmäkuvaan pääsivät FirmaKeppni-kisan finalistit, joista jokainen valittiin oman ryhmänsä parhaaksi.

Esteratsastuskisan valmistelu messuareenalle vaatii paljon ihmisiä ja jonkin verran koneita. Tältä se näyttää katsomosta käsin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Rosa Mäkelä ja Talan nappasivat Agrimarket Junior Trophy -estekisassa sinivalkoisen ruusukkeen.

120-tasolla hypätty Agrimarket Junior Trophy oli messujen ensimmäinen estekisa. Luokka osoittautui haastavaksi. Monille hevosille ja ratsastajille uusi ympäristö ja suuri yleisö toivat lisähaastetta, ja jännitys näkyi pudotuksina ja kieltäytymisinä.

Kilpailuissa voiton vei hämeenlinnalainen Rosa Mäkelä hevosella Talan. Toiseksi sijoittui Mira Rantanen - Chick ja kolmanneksi Miisa Pulkkanen - Angelika.

Villivarsa: Hevoset 2014
Tulevaisuuden lupaukset palkittavina. Vasemmalla Miisa Pulkkanen, keskellä ratsunsa selässä Petteri Paananen ja oikealla Rosanne Rautiainen.

Junior Trophy -osallistujien joukosta Mikael Forstén ja Agrimarketin Taavi Tonttila valitsivat kolme kehityskelpoista ratsastajaa Future Talent -palkinnon saajiksi. Valintaperusteina ei ollut puhdas suoritus luokassa, vaan ratsastajan urheilullisuus, tasapaino, kyky ennakoida sekä tulkita hevosen reaktioita ja toimia tilanteissa oikein. Kehityskelpoisiksi ratsastajiksi valittiin Miisa Pulkkanen Jalasjärveltä, Petteri Paananen Oulusta ja Rosanne Rautiainen Rengosta. Heidän palkintonsa on osallistumisoikeus Hattel Ridersin ja Forstén-Pentin järjestämään valmennustapahtumaan ja kisaviikonloppuun kesällä.

Villivarsa: Hevoset 2014
Jännittävän aikaratsastusluokan voitti Joni Koivusalo hevosella Ramoon.

Lauantai-ilta huipentui 130-tasolla hypättyyn Prix de Agrimarket -estekisaan. Aikaratsastusluokasta tuli lopulta erittäin jännittävä. Voitto oli jo neljänneksi viimeisenä hypänneen Tomas Kivirannan ja Mg Glendoran hyppysissä. Mutta sitten tuli vuoroon viimeinenr atsukko. Joni Koivusalo ja Ramoon. He selvittivät radan vielä reilun kolme sekuntia nopeammin ja nappasivat voiton.

Lisää messutunnelmia Villivarsan Facebook-sivulla ja Twitterissä!

Teksti ja kuvat: Leea Puranen

1. huhtikuuta 2014

Seuraa meitä huhtikuussa – voita kenttäratsastuskirja!

Huhtikuun päätteeksi arvomme Villivarsan Facebook-tykkääjien ja Twitter-seuraajien kesken neljä 3-2-1, ratsasta! Intohimona kenttäratsastus -kirjaa.

3-2-1, ratsasta!

Kirjassa seurataan, kuinka 15-vuotias Muusa ja tämän hevonen Hops ratsastavat kohti kenttäkilpailuja. Kirjan ovat tehneet Ronja ja Hyppe Salmi. Ronja tunnetaan mm. Hevostaitomestari-tv-ohjelmasta sekä Ystäväni hevonen -blogistaan. Kirjan kustantaja on Paasilinna ja arvo 34 € / kpl.

Kaksi kirjaa arvotaan Facebookissa ja toiset kaksi Twitterissä. Tuplataksesi voittomahdollisuudet meitä kannattaa seurata molemmissa!

Villivarsa Facebookissa
Villivarsa Twitterissä

Villivarsa 3/14

Facebook Villivarsa

Tilaa lehti

Asiasanat