Suosikki

Suosikki Twitterissä Suosikki Facebookissa

www.villivarsa.fi

31. maaliskuuta 2014

Brad de Veluwe valmistautuu tulevaan kisakauteen – katso videot!

Kauden avauskilpailuunsa valmistautuva tähtiravuri Brad de Veluwe juoksi kovemman nopeusharjoituksen maanantaina aamupäivällä Vermon radalla. Orin kisakausi alkaa Vermossa keskiviikkona 9.4.

Villivarsa 3/13
Brad De Veluwe eli tuttavallisemmin Bradi poseerasi Villivarsan 3/2013 kannessa.

Katso alta video vauhdikkaasta hiitistä ja ohjastaja Tuomas Korvenojan haastattelu!

28. maaliskuuta 2014

Samurait ratsastavat Suomeen

Jos japanilainen kulttuuri ja hevoset kiinnostavat, suuntaa kesäkuun alussa Laakson ratsastusstadionille seuraamaan Yabusame-seremoniaa.

samurai

Kaksi tuntia kestävässä näytöksessä perinteisiin samuraiasuihin pukeutuneet jousiampujat tähtäävät nuoliaan laukkaavien hevosten selästä.

Japanilaisilla ratsastajilla on kaksi näytöstä Helsingissä Laakson stadionilla sunnuntaina 1.6. Samurait esiintyvät myös Kangasalla Pohtiolammen ratsastuskentällä perjantaina 30.5.

Yabusame on osa Spirit of Samurai 2014 -tapahtumaa, joka esittelee japanilaista kulttuuria ja perinteitä.

Kuva: Spirit of Samurai 2014

 

28. maaliskuuta 2014

TV-vinkki: Poniravihaaste

Lauantain Haaste-ohjelmassa harrastetaan poniraveja. Voiko päivässä oppia ajamaan?

Villivarsa: Haaste
Filip opettelee ajamaan ja Patricia opettaa.

Haaste (Utmanad) YLE Fem -kanavalla lauantaina 29.3. klo 18.30 ja uusinta tiistaina 1.4.2014 klo 16.55.

Kuva: YLE Kuvapalvelu

 

 

27. maaliskuuta 2014

Mikaela Lindh ei löysäile

Lukuisissa arvokilpailuissa mainetta niittänyt kouluratsastaja Mikaela ”Fia” Lindh tietää, että menestykseen ei ole oikoreittiä.

mikaela lindh  

- Olen ahkera ja tunnollinen harjoittelija, Fia paljastaa maaliskuun Villivarsan Markon talli -palstalla.

- Pidän hevosistani hyvää huolta kokonaisvaltaisesti sekä noudatan valmennussuunnitelmaa. Löysäily ei tule kyseeseen.

Fian tähtäin on jo Rion olympialaisissa, joissa tavoitteena on finaalipaikka. Kilpaurasta haaveilevia hän kannustaa suunnitelmallisuuteen.

- Tee itsellesi realistinen suunnitelma käytössäsi olevan ponin tai hevosen suhteen ja noudata sitä joka päivä. Treeni-iloa!

Kuva: SRL / Eeva Vaahtera

27. maaliskuuta 2014

Kirjavinkki: Vastalaukkaa

Villivarsan kirjavinkit

Arja Puikkonen, Otava

Juoni: Kristin muuttaa takaisin Suomeen sisarustensa kanssa, kun äiti, isä ja hevonen jäävät vielä Saksaan. Au pairin kanssa sisarukset käynnistävät elämäänsä tyhjässä kodissa. Kristin löytää tiensä tallille ja saa kuin saakin hevosen, Pamelan, ratsastettavakseen. Sitä pidetään tallilla räjähdysherkkänä kyntöruunana, mutta tallinpitäjä uskoo hevoseen. Kaksi yksinäistä, Kristin ja Pamela, löytävät toisensa ja yhteisen sävelen. Kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä.

Kenelle: Jokaiselle hevosfanille, joka ei saa tallitarinoista tarpeekseen.

Miksi: Kirja on parhaimmillaan talliympäristössä ja muiden hevostouhujen kuvailussa. Kristinin ja Pamelan yhteistyö myös opettaa: hevonen ei voi olla rento, jos ratsastaja jännittää.

Muuta: Päähenkilön hevonen on nimeltään Leonardo da Vinci, eli lähes Miisa ja Saana Pulkkasten Leonardo Davincin kaima! Emme tiedä, onko hevosilla jotain muuta yhteistä…

Teksti: Leea Puranen

Lue myös edellinen kirjavinkki!

26. maaliskuuta 2014

Kenestä Kuukauden hevosenomistaja?

Kuka on mielestäsi niin innokas ja intohimoinen hevosharrastaja, että ansaitsisi Kuukauden hevosenomistaja -tittelin? Suomen Hippos ry valitsee ansioituneen hevosenomistajan joka kuukausi yleisön ehdotusten joukosta.

antti pihlstrom

Ehdokas voi olla joko yksittäinen henkilö tai yhteisö. Ravi- tai ratsastusurheilumenestys ei ole avainasemassa, vaan tärkeintä on olla sydämeltään hevosihminen.

Villivarsan blogissa kerrottiin maaliskuussa Kuukauden hevosenomistajaksi valitusta jääkiekkoilija Antti Pihlströmistä.

Käy ehdottamassa omaa suosikkiasi Hippoksen sivuilla.

Kuva: Miina Poikolainen / Hippos

 

21. maaliskuuta 2014

Ruskeasuon tallilla kuvaamassa – katso suloinen kuva!

Don Amigo

Olimme alkuviikosta kuvaamassa Tuomarinkylän Ratsastuskoulun Ruskeasuon tallilla juttua huhtikuun Villivarsaan. Hevosmallimme Don Amigo oli ihan hieman suloinen kuvattava…

Arvaatko jo, mistä aiheesta olimme juttua tekemässä? Kerro arvauksesi Villivarsan Facebook-sivulla!

Kuva: Tommi Tuomi

19. maaliskuuta 2014

TV-vinkki: Ryttareliten-sarjan toinen osa tulee tänään!

Villivarsa: Ryttareliten
Peder Fredricson ja Lisen Bratt Fredricson.

Vinkkasimme jo aiemmin blogissa Ryttareliten-dokumenttisarjasta, jossa seurataan ruotsalaisia koulu- ja esteratsastajia kilpailuissa ja harjoittelemassa niin kotimaassaan kuin ulkomailla. Sarja alkoi viime viikolla, ja tänään on toisen jakson aika.

Ryttarelitenin lisäksi suosittelemme seuraamaan sarjan lisämateriaaleista koottua Stallet-nettisarjaa!

Ryttareliten keskiviikkoisin YLE Fem -kanavalla klo 15.

Kuva: Erik Vallsten / SVT

18. maaliskuuta 2014

Hevoset-messut 2014 - mukana Elmo Jankari!

Elmo Jankari ja DD
Elmo Jankari ja Duchess Désirée.

Hevosalan ammatti- ja harrastemessut järjestetään jo kuudennen kerran Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. 5.-6.4. järjestettävät messut tarjoavat vieraille muun muassa odotetun Elmo Jankarin vetämän kenttäratsastusklinikan, tietoiskuja ja työnäytöksiä sekä messuihin olennaisena osana kuuluvia tuoteuutuuksia ja messutarjouksia.

Lue lisää: Hevoset 2014

Kuva: Margit Ticklen / SRL

14. maaliskuuta 2014

Kirjavinkki: Heppatytön käsikirja

Villivarsan kirjavinkit

Nina Mäki-Kihniä (toim.), Readme.fi

Juoni: Heppatytön käsikirja on mahtava tietopaketti jokaiselle heppatytölle. Kirjan alussa käsitellään perusasioita ja siirrytään koko ajan vaikeampiin tehtäviin. Kirjasta löytyy myös iso hevos- ja ponirotuja käsittelevä osio sekä sanasto, johon on kerätty ratsastukseen ja hevosten hoitamiseen liittyviä sanoja.

Kenelle: Kirja sopii kaikille heppatytöille, aloittelijoista konkareihin!

Miksi: Tämä kirja sisältää kaikki mitä heppatytön tarvitsee tietää.

Teksti: Iida Laitila

Lue myös edellinen kirjavinkki.

14. maaliskuuta 2014

Kirjavinkki: Kesä kutsuu, Sinttu!

Villivarsan kirjavinkit

Lin Hallberg & Margareta Nordqvist, Tammi

Juoni: Elinan unelma on vihdoin toteutunut, hänestä on tullut Sintun hoitaja! Kesälomakin on juuri alkanut ja Elina odottaa innolla alkavaa ratsastusleiriä. Kirjassa on myös hivenen haikeutta ja surua, kun kaikkien rakastama Atle-poni pääsee vihreämmille laitumille. Tästä alkaa Elinan ja Sintun yhteinen kesä!

Kenelle: Jokaiselle hevoshullulle ikään katsomatta!

Miksi: Kirja on ihanan kesäinen ja kertoo täydellisestä hevoskesästä.

Muuta: Sinttu-kirjoja on ilmestynyt aiemmin jo kymmenen, ja ne kaikki ovat yhtä ihania! Lin Hallberg on kirjoittanut lisäksi Eppu-kirjoja, jotka kertovat myös pienestä ponista.

Teksti: Iida Laitila

13. maaliskuuta 2014

Kärsivällisyydellä hyväksi hevosenhoitajaksi

Markon talli -palstalla Marko Björs antaa vinkkejä hevostaitojen parantamiseen. Tällä kertaa Marko perehtyy hevosen hoitamisen vastuualueisiin.

Villivarsa 3/2014

Haaveillessasi ensimmäisestä hoitohevosesta sinun tulee tarkkaan miettiä sitä vastuuta, minkä joudut ottamaan eläimestä. Ensisijaisesti vastuu kuuluu hevosen omistajalle, mutta sinun työskentelylläsi ja hoivaamisellasi on suuri merkitys hevosen hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Mielestäni sinun tulee rohkaista mielesi ja mennä jollekin tutulle tallille katsomaan tilannetta. Voit siellä jututtaa vanhempaa hevosenhoitajaa ja kertoa hänelle aikeistasi. Muutenkin, aina kun tulet tallille käymään, kysy lupa vierailullesi.

Seuraa kokeneimpien hoitajien ja ratsastajien työskentelyä hevosten parissa. Jos saat tehtäviä, ole huolellinen ja ripeä. Muista aina kysyä, jos et tiedä jotain. Se antaa myös muille sen käsityksen, että olet aidosti asiasta kiinnostunut. Siinä, ettei tiedä jotain asiaa entuudestaan ei ole mitään hävettävää, mutta siinä on, jos asioita tekee hevosen kanssa ilman tarvittavaa tietotaitoa. Jälkimmäisessä tapauksessa sattuu usein myös onnettomuuksia. Oma käytöksesi on käyntikorttisi myös tallilla.

Kun olet perehtynyt riittävästi aiheeseen ja tiedät mitä hevosten hoitaminen todella käytännössä pitää sisällään, voit kysyä vanhemmalta hoitajalta tai hevosen omistajalta, tarvitsevatko he apua hevosen hoitamisessa, tai onko heillä kenties paikka avoinna hoitajalle.

Kun pääset avustamaan tai hoitamaan hevosta, sinun ei tarvitse hankkia varusteita hevosen hoitamista varten. Se kuuluu hevosen omistajalle. Sinulla tulee olla tallille sopivat vaatteet, jotka voivat likaantua vapaasti ja saada heppatuoksua. Kenkiesi tulee olla turvalliset: Ei korkeita korkoja, avokkaita tai puukenkiä.

Koulu ei kärsi - jos päätät niin

Hevosenhoitajauralla eteneminen on sinusta itsestäsi kiinni. Kaikki huippuhevosten hoitajat ovat todenneet, että koulu ei kärsi tallilla käymisestä, jos itse niin päättää. Hevosen kaikkiin pakollisiin hoitotoimenpiteisiin ei saa kulutettua niin paljoa aikaa, ettei ehtisi esimerkiksi lukemaan läksyjä tai valmistautumaan kokeisiin.

Elämässä onnistuminen on kiinni pienistä tekijöistä: jos kaikki on kunnossa, energiaa riittää. Muistathan olla sinnikäs ja määrätietoinen. Hyvä on myös muistaa, että koskaan ei ole liian huolellinen tai liian hyvä hoitaja, vaan aina oppii uutta.

Hevoset ovat yksilöitä, joilla on oma luonteensa. Siksi sinun tuleekin aina tutustua hyvin uuteen ystävääsi, sillä se saattaa käyttäytyä hyvin eri tavalla kuin aiemmin tuntemasi hevoset. Muistathan myös, että hevonen oppii hyvin kaikki väärätkin asiat ja niistä on jälkeenpäin hankala päästä eroon. Tästäkin syystä, ole johdonmukainen joka päivä, vaikka välillä asiat saattaisivatkin tuntua turhan pikkutarkoilta.

Niin ihanaa kuin hevosten kanssa onkin olla tekemisissä, täytyy ymmärtää, että ne kaipaavat välillä myös yksinäisyyttä. Lepo ja rauhallisuus ovat hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeitä asioita. Tästä syystä tee vain välttämättömät hoitotoimenpiteet ja jätä ystäväsi nauttimaan miellyttävästä ja rauhallisesta talli-ilmapiiristä. Tyytyväisestä hevosesta on kaksin verroin hyötyä ja iloa.

Teksti: Marko Björs Kuva: Pekka Nieminen

13. maaliskuuta 2014

Kuukauden kysymys: Onko sinua videoitu tunnilla tai kilpailuissa?

Onko sinua videoitu tunnilla tai kilpailuissa?

Lähetä perusteltu vastauksesi ja yhteystietosi viimeistään 28.3.2014 os. villivarsa@otavamedia.fi tai Otavamedia, Villivarsa, Kuukauden kysymys 3/2014, 00002 Otavamedia.

Villivarsa 3/2014

Kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken arvotaan Sunspeltin tuotteita. Tallieväiksi sopivat näkkileipä (5,50 €), pasta (4,35 €) ja laku (4,29 €).

13. maaliskuuta 2014

Kilpailu: Suomen hienoin satulahuone

Onko teidän tallillanne Suomen hienoin, hauskin tai viihtyisin satulahuone? Lähetä valokuva satulahuoneestanne ja voita sinne piristystä!

Villivarsa 3/2014

Tee näin

Ota tallinne satulahuoneesta, hoitajien huoneesta tai muusta yhteisestä tilasta valokuva. Lähetä kuva, esittelyteksti sekä yhteystietonne 22.4. mennessä os. villivarsa@otavamedia.fi tai Otavamedia, Villivarsa, Satulahuone, 00002 Otavamedia.

Lähetettyjä kuvia julkaitaan huhtikuussa, ja lukijat saavat äänestää niistä suosikkiaan. Voittaja esitellään toukokuussa.

Eniten ääniä saaneeseen satulahuoneeseen lähetetään viisi Toven juhla -muumimukia (arvo n. 30 € / kpl). Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kolme Leijona-seinäkelloa (19 € / kpl). Toimitus valitsee oman suosikkinsa, joka saa Villivarsan vuosikerran tallille.

HUOM! Kisaan voivat osallistua sekä yksittäiset henkilöt että talliporukat.

13. maaliskuuta 2014

Helmikuun ristikon ratkaisu

Helmikuun Villivarsassa ilmestyneen ristikon ratkaisun voit tarkistaa tästä.

Villivarsa 2/2014

Villivarsa 3/14

Facebook Villivarsa

Tilaa lehti

Asiasanat