Suosikki

Suosikki Twitterissä Suosikki Facebookissa

www.villivarsa.fi

6. elokuuta 2014

Kansallinen Poninäyttely Vermossa 9.–10.8.2014

Poninäyttely-yhdistys PONYn järjestämä Kansallinen Poninäyttely pidetään Vermon raviradalla 37. kerran tulevana viikonloppuna.

Kuva: Hanna Leppänen
Lauantaina arvostellaan nuoret ponit.

Näyttelyyn odotetaan osallistuvaksi lähes neljääsataa rotuponia. Lisäksi viikonlopun aikana kisataan erilaisissa käyttöluokissa, kuten ratsastus-, ajo- ja ohjasajoluokissa, sekä nuorison junior handlereissa ja poniagilityssä.

Kansallisessa Poninäyttelyssä arvostellaan lauantaina nuoria poneja, ja päivä huipentuu parhaan, Suomessa syntyneen ponin valintaan. Sunnuntaina ovat vuorossa aikuiset ponit ja pikkuvarsat. Päivän päätteeksi palkitaan koko näyttelyn paras poni.

Myös julkkikset pääsevät osallistumaan shetlanninponeilla agilityradan suorittamiseen. Kisaamassa nähdään kansanedustajat Maria Guzenina ja Sofia Vikman, Håkan ”Hockus” Wahlman Ratsujalostusliitosta, sekä Taru Silaste Hippoksesta.

Sunnuntaina kisataan myös esteitä ja tehtäviä keppihevosilla. Lisäksi tiedossa on Suomessa melko tuntemattomien dartmoorinponien oma näyttely.

Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy!

Poninäyttelyn tarkka aikataulu.

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

Kuva: Hippos / Hanna Leppänen

5. elokuuta 2014

SM-valjakkoajoissa helle pakotti laskemaan maksimitempoa

Kuva: Sonja Holma
Leena Kalalahti ja suomenpienhevonen Vuohimäen Havu kunniakierroksella.

Valjakkoajon Suomen mestaruuksista ajettiin kilpaa 1.-3.8.2014 Sipoon Savijärvellä. Kilpailut käynnistyivät perjantaina koulukokeella. Lauantaina vuorossa oli maraton eli kestävyyskoe.

Kilpailun maksimitempoja jouduttiin laskemaan kuuman sään takia. Hevoset haluttiin pitää virkeinä ja hyvinvoivina, joten ajotempoa laskettiin suosiolla kymmenen prosenttia.

- Nopeus on tällaisessa helteessä se haaste, ei niinkään matka. Kun mennään esteitä, hevosten pitää olla virkeitä, kertoo kilpailun ratamestari Heikki Heiskanen.

Toisaalta kuivuus oli tehnyt ratojen pohjista pitävät, erittäin hyvät ja hevosille turvalliset ajaa.

Suomen mestaruudet ratkaistiin sunnuntaina kolmannessa osakokeessa eli tarkkuudessa.

Kilpailussa nähtiin myös radalla ensi kertaa Suomessa nelivaljakko, jota ohjasti Ben Simonsén. Valjakko osallistui noviisiluokkaan neljän hevosen voimin, vaikka alkujaan Simonsén oli ilmoittautunut kisaan parivaljakolla.

Valjakkoajon Suomen mestarit 2014:

 

SM-ponivaljakot:

1. Leena Kalalahti - Vuohimäen Havu
2. Hannu Kalalahti - Hessin Vihtori
3. Anne Friis - Friisin Paletti

SM-hevosvaljakot:

1. Marko Särmäharju - Coen D
2. Saana Hakala - Brudwik Dewin
3. Annika Härkönen - Conversano Legeny

SM-parivaljakot:

1. Jarmo Tauriainen - Yk Dark Henk, Dark Ulkje ja Yk Dark Pierro
2. Tove-Maria Holmasto - Siglavy Cicero ja Pluto Hires
3. Jenny Ehrnstén - Gwiazdeczka, Pacynka ja Nadia

Kilpailun järjesti Husaariratsastajat ry.

Kuva: SRL / Sonja Holma

4. elokuuta 2014

Vuoden 2014 Kuninkuusravien voittajat ovat Mokomani ja Köppinen

Vuoden suurin ravitapahtuma, 90-vuotisjuhlaansa juhlineet Kuninkuusravit, käytiin Porissa 1.-3.8.2014.

Kuva: Kuninkuusravit/Jutta Ikonen
Ravikuningas Köppinen komeilee voittajan seppeleessä.

Ravikuningattareksi kruunattiin Mokomani, jonka Jukka-Pekka Kauhanen ohjasti voittoon. Mokomani nappasi ravikuningattaren tittelin vain sekunnin erolla Sekottajaan. Ravikuninkaaksi ylti Köppinen ohjastajanaan Ari Moilanen. Köppinen ravasi voittoon tuloksella 23,8a/3100m, joka on uusi Suomen ennätys.

Ohjastajille ravikuninkaallisuus ei ollut uutta. Ari Moilanen on voittanut tittelin aiemmin Villihotilla ja V.H. Suvittarella kolmasti. Jukka-Pekka Kauhanen taas Santeri Dahlialla kolmasti.

Raveissa oriit ja tammat kilpailivat omissa sarjoissaan, joiden voittajista tuli ravikuninkaallisia. Sunnuntaina ravattiin 1609 metrin ja 3100 metrin osamatkat. Voittajiksi seppelöitiin kolmen osamatkan kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttaneet.

Vuoden 2014 kuninkuuskilpailun lopputulokset:

1. Köppinen / A. Moilanen, kokonaisaika 9.28,1
2. Vieskerin Valo / P. Niveri, eroa voittajaan 0,4 sekuntia
3. Virijori / J. Ruotsalainen, -2,1
4. Tapsan Tahti / T. Perttunen, -2,5
5. Metkutus / J-M. Paavola, -3,0

Vuoden 2014 kuningatarkilpailun lopputulokset:

1. Mokomani / J-P. Kauhanen, kokonaisaika 9.34,5
2. Sekottaja / J. Saarela, eroa voittajaan 1,0 sekuntia
3. Martsa / H. Karjula, -2,8
4. Yllin Kyllin / T. Okkolin, -3,8
5. Aino-Ilona / A. Hammar, -4,0

Vuonna 2015 Kuninkuusravit ravataan Joensuun Raviradalla.

Kuva: Kuninkuusravit / Jutta Ikonen

 

1. elokuuta 2014

Tykkää ja seuraa elokuussa – voita heppapussukka!

Elokuun päätteeksi Villivarsan Facebook-tykkääjien ja Twitter-seuraajien kesken arvotaan kaksi hevosaiheista pussukkaa, toinen Villivarsan Facebook-tykkäjien kesken ja toinen Twitter-seuraajien kesken.

Villivarsa 8/2014
Yhden pussin arvo on noin 9 €.

Seuraa meitä molemmissa, niin tuplaat voittomahdollisuutesi!

Villivarsa Facebookissa
Villivarsa Twitterissä

31. heinäkuuta 2014

Kuninkuusravit ajetaan Porissa 1.-3.8.2014

Kuninkuusravit järjestetään vuonna 2014 jo kuudennen kerran Porissa. Aiemmat Kuninkuusravit Porissa olivat vuosina 1950 (yleisömäärä 19 000), 1966 (15 000), 1972 (17 372), 1980 (22 117) ja 1999 (47 109).

Kuninkuusravit

Yleisön kiinnostus on vuosikymmenien aikana lisääntynyt huimasti.

1970-luvulla 25 858 katsojaa
1980-luvulla 28 143 katsojaa
1990-luvulla 37 745 katsojaa
2000-luvulla 51 407 katsojaa
2010-luvulla 50 827 katsojaa
2013 Kuopio 58 960 katsojaa

Kuninkuusravit on yleisömäärällä mitattuna kohonnut yhdeksi maamme suurimmista kesätapahtumista. Ravitapahtumaa seurataan suorana lähetyksenä TotoTV:stä, internetistä sekä YLE:n ravilähetyksistä.

Lue lisää: Kuninkuusravit

24. heinäkuuta 2014

Unohtumaton hevosretki Ounasjoella

Villivarsa 8/2014

Olemme vasta muuttaneet Espoosta Rovaniemelle. Kuulimme sattumalta eräältä naapuriltamme, että läheisessä Ounasjoen saaressa laidunnetaan kesällä suomenhevosia. Ne omistaa kuulemma mies nimeltä Jouko Iivari, joka myös asuu kesät saaressa asuntovaunussaan. Jouko järjestää ohjattuja ratsastusretkiä pyynnöstä.

Hankin Joukon yhteystiedot ja sain sovittua meille retkipäivän. Päivästä tuli meille ikimuistoinen. Omat vanhempani olivat samaan aikaan meillä kylässä ja lähdimme saareen koko porukka, isovanhemmat, minä mieheni kanssa sekä kaksi tytärtämme ja heidän ystävänsä.

Löysimme hyvin perille Hiansaareen, noin kuuden kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Jätimme auton tien varteen ja kävelimme polkua pitkin rantaan, jossa Jouko odotti meitä veneellä.

Saari oli kuin pala menneisyyttä. Luonnonkaunis paikka, keskellä Ounasjokea. Kuulimme, että Jouko on omin käsin raivannut pajukkoa ja tehnyt saaresta laidunpaikan laumalleen. Olipa samalla saarella myös suomenlampaita. Kaikki vapaina päivät ja yöt - toki yösijat oli järjestetty, mutta eläimet olivat vapaita kulkemaan.

Villivarsa 8/2014

Hevoset elivät vapaina ja laumana saarella. Ne olivat juuri ruokailemassa, kun tulimme. Osa söi ruohoa, osa lepäili. Muutama nukkui päät maata myöten. Jouko kertoi, että hevoslauma toimii siten, että aina joku on vahtivuorossa ja seurailee ympäristöä. Myös nukkumis- ja lepäilyvuorot vaihtelevat. Vain yksi nukkui kokonaan pää maassa, muut vain lepäilivät, päät edelleen pystyssä.

Seurasimme hevosten elämää aikamme. Sitten Jouko lähti hakemaan osaa laumasta töihin. Hän meni lauman luo, ei pakottanut mihinkään. Hevoset ymmärsivät selvästi, että nyt on töiden aika. Meitä huvitti, kun osa hevosista selvästi vältteli töihin kutsua, olivat kuin eivät olisi huomanneet. Yksi käveli jopa poispäin Joukosta. Pikkuhiljaa töihin lähtijät alkoivat suostua kutsuun, ensin tuli yksi ja asettui Joukon viereen, sitten toinen, kolmas ja lopulta kaksi viimeistä. Mitään raippoja tai muuta pakottamista ei käytetty. Jouko on lauman pomo ja häntä kunnioitettiin.

Siitä retki alkoi. Tytöt, mieheni ja Jouko kävivät ratsaille. Minä ja vanhempani jäimme rannalle seuraamaan.

Lauma lähti saaren toiselle puolelle emmekä nähneet heitä pariin tuntiin. He olivat ensin ratsastaneet ja totutelleet hevosiin. Me viihdyimme sillä välin saarella, nautimme kesäpäivästä, aurinko paahtoi kuumasti ja tuntui kuin olisimme menneet ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. Ilma tuoksui samalta kuin lapsuuden kesinä mummolassa. Joukon ystävätär kertoi meille tarinoita hevosten elämästä, niiden käytöksestä ja luonteista. Kuulimme, että hevoset ovat onnellisia kun saavat elää laumana. Laumalla on johtajansa, jota totellaan. Laumassa on myös ystävyksiä. Osa hevosista oli hyvin läheisiä ja tauoilla mielellään toisissaan kiinni. Näimme tämän itse päivän päätteeksi, kun kokoonnuimme nuotiolle. Nämä ystävykset hakeutuivat toistensa seuraan ja laittoivat turvat vastakkain.

Odotellessamme ratsastajia osa hevosista kävi maaten. Meille kerrottiin, että hevosten tulee saada levätä joka päivä aivan kunnolla, ihan pää maata pitkin. Hevosen psyyke tarvitsee täydellistä lepoa. Oli jännä nähdä, miten lauma toimi. Kun yksi päivysti, muut söivät ja yksi lepäili ja yksi nukkui aivan pitkin pituuttaan. Roolit vaihtuivat välillä ja aina joku laumasta päivysti.

Villivarsa 8/2014

Pikku hiljaa laumaan alkoi tulla valppautta. Kukaan ei enää nukkunut, liikehtiminen alkoi vilkastua, samoin syöminen loppui. Yksi hirnahti kuuluvasti ja laukkasi meidän luoksemme aivan kuin kertomaan jotain. Se hirnahti meille ja sitten käännähti joelle ja katsoi kaukaisuuteen, hirnahti taas. Kohta toinen hevonen teki saman ja kolmas ja niin edelleen. Pian koko lauma oli liikkeellä ja kiihdytti valtavaan laukkaan pitkin saarta. Tunnelma oli kuin lännen elokuvassa.

Hevoset kiersivät saarta laukaten, tulivat takaisin aivan meidän lähellemme ja asettuivat joen rantaan. Joukon ystävätär kertoi meille, että hevoset tietävät, että ratsailla olevat hevoset ovat pian tulossa uiden jokea pitkin. Ne tulivat kertomaan siitä myös meille. Ne olivat iloisia nähdessään laumansa. Lyhytkin erossaoloaika on niille ikuisuus. Ja kun näkevät taas oman laumansa, ne riehaantuvat kuin pikkulapset. Näin ne kuulemma käyttäytyvät myös silloin, kun Jouko on asioilla kaupungissa ja kun hän palaa, on ilo aivan vallatonta.

Villivarsa 8/2014

Hevoset kuulivat sen, mitä me emme vielä kuulleet emmekä nähneet. Mutta pian lauma asettui joen rantaan odottamaan tulijoita. Olimme rannalla yhdessä hevosten kanssa, se oli ihmeellistä.

Ja sieltähän ne lopulta tulivat, ratsain joessa. Kuulemma silloin, kun vesi on korkealla, hevoset uivat ja ratsastajat tulevat niiden selässä. Tällä kertaa jalat ylettyivät pohjaan ja hevoset tulivat kahlaten rantaa pitkin.

Villivarsa 8/2014

Kun lauma saapui meidän kohdallemme, rannalla odottaneet hevoset liittyivät joukkoon. Hirnahdus vain ja loputkin hevoset olivat joessa ja koko lauma taas onnellisesti yhdessä. Ne kahlasivat ja uivat saaren toiseen päähän, nousivat sieltä rantaan ja kopistelivat Joukon nuotiopaikalle. Niillä koitti lepohetki, rapsutukset ja silitykset. Ja kaverukset laittoivat turvat vastakkain ja ottivat ansaitut päiväunet.

Villivarsa 8/2014

Meille päivä oli elämys. Paljon nähneinä ja matkustelleinakin emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. Ei mitään turisteja varten luotuja kaupallisia puitteita ja lavasteita, ei mitään keinotekoisesti keksittyä, vaan aitoa ja totta, oikeaa elämää. Mielenkiintoista oli myös nähdä tällaista elämäntapaa näin läheltä. Jouko asuu koko kesän ystävänsä kanssa saaressa, asuntovaunussa, elää paljain jaloin hevostensa kanssa, ei raippoja, piiskoja, ei käskyjä, vaan aitoa kunnioitusta puolin ja toisin. Oli hienoa saada nähdä sellaista. Täällä Lapissa on niin paljon kaupallisia turistipyydyksiä, on tonttuja, joulupukkeja, husky-safareita, mitään niistä väheksymättä, jokainen tarvitsee leipänsä. Mutta tässä oli jotain niin aitoa ja alkuperäistä ja koskettavaa. Siksi haluan jakaa tämän tarinan kanssanne.

Teksti ja kuvat: Sari Anttila, Villivarsan lukija
Ounasjoen eräratsut

24. heinäkuuta 2014

Kengityssepistä on pulaa

Hevostallien määrän kasvu on ajanut kengityssepät pitkiin työpäiviin, sillä esimerkiksi Keski-Suomen alueella kysyntää olisi enemmän kuin töitä ehtii tehdä.

kengitys

Hevosten kengät täytyy vaihtaa keskimäärin kuuden tai seitsemän viikon välein, eivätkä talliyrittäjät ymmärrettävistä syistä luota hevosiaan kuin ammattitaitoisten seppien käsiin.

Hyvältä kengittäjältä vaaditaan kädentaitojen lisäksi kykyä käsitellä erilaisia hevosia haastavissakin tilanteissa. Käsityöammatin oppii parhaiten tekemällä, ja kengityssepät toivottavatkin uudet yrittäjät tervetulleeksi alalle.

Aiheesta uutisoi Yle.

Kuva: Hippos / Irina Keinänen

24. heinäkuuta 2014

Kirjavinkki: Täyttä laukkaa maailman ympäri

Villivarsan kirjavinkit

Carlos Da Cruz ja Anniina Mikama, Tammi

Juoni: Hevostyttö Niina matkustaa maailman ympäri ja tutustuu erilaisiin hevosrotuihin ja niiden historiaan. Matka alkaa Suomesta ja jatkuu Ruotsiin, Euroopan halki Afrikkaan, Aasiaan, Australiaan ja Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan.

Kenelle: Ihan kaikille hevosista kiinnostuneille! Pienimmille selailijoille kirjan sivuilla on paljon katseltavaa, ja kirjan tarinat kaukaisista, menneistä ja nykyisistä hevoskulttuureista kiinnostavat aikuisiakin lukijoita.

Miksi: Kirja ei kerro vain hevosista, vaan valottaa eri maiden historiaa ja kulttuuria. Mukana on paikallisia reseptejä ja askarteluvinkkejä, ja maailmanympärimatkan aikana voi opetella myös vieraita kieliä. Kuvitus on hauska ja eläväinen. Ihmeteltävää riittää monelle lukukerralle.

Muuta: Mukana on hauskoja knoppitietoja eri maista. Tiesitkö esimerkiksi, että kun intiaanit näkivät hevosia ensimmäisen kerran 1700-luvulla, he kutsuivat näitä nelijalkaisia ”salaperäisiksi koiriksi”?

Teksti: Leea Puranen

22. heinäkuuta 2014

Kuninkuusravien osallistujat valittu!

Kuninkuus- ja kuningatarkisaan osallistuvat hevoset on valittu. Löydätkö listoilta suosikkisi?

Villivarsa 7/2014
Viime vuoden ravikuningas Erikasson vasemmalla ja ravikuningatar Marimin oikealla taustajoukkoineen.

Tammat

1. Aino-Ilona
2. Hopihopi
3. Kemun Tutu
4. Martsa
5. Mian Mari
6. Mokomani
7. Saaga S
8. Sekottaja
9. Topin Musta
10. Vaiva
11. Vislakka
12. Yllin Kyllin

Varalla Noriko ja Pristiina.

Orit

1. Boker
2. Camri
3. Elias Intomieli
4. Hullumies
5. Hurja-Ero
6. Köppinen
7. Metkutus
8. Rapin Aatos
9. Rikelme
10. Tapsan Tahti
11. Vieskerin Valo
12. Virijori

Varalla Ponnen Onni ja Keisar.

Kuninkuusravit Porissa 1.-4.8.2014!

Kuva: Jutta Ikonen

18. heinäkuuta 2014

Menovinkki: Lännenratsastusta Karkkilassa

Villivarsa 7/2014

Jos haluat nähdä kaikki Suomen reining-maajoukkueen jäsenet tositoimissa, ota suunta kohti Karkkilaa. Kisaamassa ovat hevosineen muun muassa Maria Astikainen, Pete Perkiö, Siri Haanpää (kuvassa) ja Kari Vepsä. Kilpailut alkavat sekä lauantaina että sunnuntaina aamuyhdeksältä.

Maajoukkueratsastajilla on kisojen yhteydessä Nico Hörmannin valmennus. Elokuussa joukkue matkustaa reiningin MM-kisoihin Normandiaan Ranskaan.

Lisätietoa kilpailuista.

Kuva: Pekka Nieminen / Otavamedia

18. heinäkuuta 2014

Jumping Kemiö -tapahtuma on käynnissä

Villivarsa 7/2014

Team Eurohorsesin järjestämä esteratsastuskilpailu Jumping Kemiö on parhaillaan käynnissä. Pitkän viikonlopun aikana hypätään myös derby-luokkia sekä Polaris Grand Prix -kisan osakilpailu 140-tasolla.

Kisoja voi seurata netti-tv:stä. Tietoa luokista, ilmoittautuneista ja lähtölistat löytyvät Kipasta. Lisätietoa myös järjestäjän sivuilla.

17. heinäkuuta 2014

Kuukauden kysymys: Kumpi kutittaa enemmän, kärpänen vai hevoskärpänen?

Kuukauden kysymys 7/2014

Lähetä perusteltu vastauksesi ja yhteystietosi 31.7. mennessä os. villivarsa@otavamedia.fi tai Otavamedia, Villivarsa, Kuukauden kysymys 7/2014, 00002 Otavamedia.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Tropicai-kookossiirappi (11,80 €) ja -kookosöljy (12,95 €). Siirappi sopii esimerkiksi lettujen päälle ja öljy jälkiruokien raaka-aineeksi.

17. heinäkuuta 2014

7 hevostehtävää: Oikeat vastaukset

Heinäkuun Villivarsassa on seitsemän haastavaa mutta hauskaa hevostehtävää. Jos yritit jo ratkaista ne, voit tarkistaa tästä oikeat vastaukset. Jos et vielä tehnyt tehtäviä, älä katso!

Villivarsa 7/2014

Tietovisa

1. Mikä on laukki?
a) Valkoinen juova, joka ulottuu hevosen otsasta turvalle.

2. Minkä ikäistä hevosta kutsutaan varsaksi?
c) Alle nelivuotiasta.

3. Kuinka monta ratsastuksen harrastajaa Suomessa on?
b) 150 000


4. Mikä on hevosen ja ponin kokoraja?
b) 148 cm

5. Mikä on kavaletti?
a) Harjoituseste, jossa puoli on kiinni lankkuristikossa tai muussa matalassa telineessä.

Etsi erot

Tässä alkuperäinen kuva.

Villivarsa 7/2014

Toisessa kuvassa…

1. Kaulaliinasta puuttuu osa.
2. Harjasta puuttuu ensimmäinen töyhtö.
3. Kengittäjältä puuttuu yksi sormi.
4. Häntään on ilmestynyt tupsu lisää.
5. Loimesta puuttuu koriste.

Hepparistikko

1. Näihin kiinnitetään hevoselle kengät: kaviot
2. Suojaa päätä: kypärä
3. Esteillä tarpeelliset: suojat
4. Kansallisrotumme: suomenhevonen
5. Friisiläisellä todella pitkä: harja
6. Helpottaa tasapainoa: jalustin
7. Nopea askellaji: laukka

Keskelle muodostuva sana: apuohja.

Kirjaimet sekaisin

1. austral - satula
2. pipara - raippa
3. sarva - varsa
4. uranu - ruuna
5. miseena - maneesi
6. taligamiran - martingaali
7. ukkokiovaku - kaviokoukku
8. nuidal - laidun
9. resetatsussat - esteratsastus
10. kiuveki - kuivike

Värivisa

1. d: Kimo on hevonen, joka syntyy tummana, harmaantuu vanhetessaan ja on lopulta valkoinen.
2. a: Rautias on hevonen, jolla on ruskea peitinkarva ja ruskeat jouhet.
3. f: Ruunikko on hevonen, jolla on ruskea karva ja mustat jouhet.
4. e: Voikko on hevonen, jolla on kellertävä karva ja valkeat jouhet.
5. c: Liinakko on valkojouhinen rautias. Yleinen väri suomenhevosella.
6. b: Ruunivoikko on hevonen, jolla on vaaleanruskea tai kellertävä karva ja mustat jouhet ja jalat.

Tehtävät: Henna Laitinen

 

 

17. heinäkuuta 2014

Kesäkuun 2014 ristikon ratkaisu

Ristikko 6/2014

Ristikko: Milja Holländer

16. heinäkuuta 2014

Uudet voittajat toukokuun kisaan

Toukokuun tykkäyskisan voittajat on arvottu uudelleen, sillä alkuperäiset voittajat eivät ole ilmoittautuneet.

Uudet voittajat ovat Riikka Pirttilahti (@Riikki1234) Twitterissä ja Ada Koskimaa Facebookissa!

Lähettäkää osoitetietonne os. villivarsa@otavamedia.fi tai vastatkaa saamaanne yksityisviestiin! Huom: Facebookissa viesti menee Muut-kansioon.

Villivarsa 8/2014

Facebook Villivarsa

Tilaa lehti

Asiasanat