50 vinkkiä kisoihin

Huhtikuun Villivarsa panostaa kisavalmisteluihin. Vinkkejä antavat kisamaailman konkarit!

Hoitajan hommat ennen kilpailuja

Kisakamat

1. Pese varusteet huolella, ja pakkaa kaikki kilpailuihin lähtevät tavarat ajoissa. Jos olet epävarma mukaan pakattavan tavaran suhteen, kysy rohkeasti apua kokeneemmalta. Tarvittavista tavaroista on kätevää tehdä lista ajoissa, ettei mitään tarpeellista unohdu. Sininen IKEA-kassi on kätevä loimille ja satulahuoville.
2. Muista ottaa mukaan myös tarvittavat loimet, esimerkiksi sadeloimi ja kuivatusloimi. Eikä pidä unohtaa juomaämpäriä! On hyvä pakata mukaan myös ylimääräinen riimu, liina ja naru jos jostain hajoaa lukko.
3. Pese hevonen ja häntä ajoissa, jotta hevonen ehtii kuivua. Laita hännänselvitysainetta kosteaan häntään ja selvitä se vasta kun se on kuivunut kunnolla.
4. Hevosen pään saa pestyä kätevästi esimerkiksi kostealla Wettex- keittiöliinalla. Lika irtoaa hyvin, eivätkä hevoset pelkää pientä liinaa yhtä paljon kuin sientä.
5. Karvankiillotusainetta käytettäessä tulee olla varovainen. Älä suihkuta sitä kaulaan, selkään tai jalkoihin, koska muuten ohjat ovat todella liukkaat, satula luisuu ja pintelit tai suojat valuvat.
6. Käytä kaviolakkoja yms. harkiten. Jotkut kaviolakat värjäävät mustat kaviot harmaiksi, jos niitä levittää märälle kaviolle.
7. Opettele tuntemaan hevosen luonne ja sen pelot, jotta vältyt kilpailupaikalla turhilta riskeiltä.

Hoitaja hoitaa kilpailuissa

8. Muista, että kilpailupaikalla tulee käyttää kuolaimia ja numerolappua.
9. Hevonen on hyvä suitsia trailerissa tai kisapaikalta varatussa karsinassa. Kotioloissa rauhallisen hevosen käytös voi muuttua kilpailutilanteessa, eikä sitä voi hallita, jos riimu roikkuu kaulalla.
10. Usein kilpailupaikalla on säpinää ja tilanne on monille hevosille jännittävä. Suosi sen vuoksi kunnollisia hanskoja ja liinaa, koska pelkällä riimunnarulla ei hallita säikähtänyttä hevosta.
11. Muista, että kisatilanteen tulee olla mukava myös hevoselle. Älä siis pura kiukkuasi tai jännitystäsi hevoseen.
12. Huomioi, että jotkut hevoset tarvitsevat omaa rauhoittumisaikaa ennen suoritusta, eivätkä pidä siitä, että ympärillä pyöritään jatkuvasti.
13. Käytä maalaisjärkeä, sen avulla ehkäiset riskejä. Hevonen on saaliseläin ja voi käyttäytyä kilpailutilanteessa arvaamattomasti.
14. Tarkkaile ympäristöä ja ole valpas. Tietoisena kaikesta ympärillä tapahtuvasta on helpompi reagoida oman tai muiden hevosten liikkeisiin. Noudata kisajärjestäjien ohjeita esimerkiksi käsihevosille varatuista alueista tai verryttelyalueista. Näin et häiritse muiden valmistautumista.
15. Tärkeintää! Muista iloinen ja positiivinen asenne, niin saat upeita muistoja ja kokemuksia hevosten parissa.

Ratsastajan vinkit ennen kisoja

16. Ennen kilpailua kannattaa hieman kertailla sääntöjä ja tarkistaa kilpailukutsusta esim. maksut ja luokkien arvostelut.
17. Erittäin hyvä apu aloittelevalle kilpailijalle on SRL:n Ratsastajan opas kilpailumaailmaan. Oppaassa on runsaasti tietoa kilpailijoille, ja siellä on selitetty mm. yleisimmät esteratsastuksen arvostelut.
18. Harjoittele etukäteen hevosen kanssa kisapaikalla toimimista.

Ratsastajan toimet kilpailupäivänä

Verryttelyä

19. Kilpailualueella hevosta liikutetaan vain hevosille varatuilla alueilla ja suitsittuna.
20. Hevosten käsittelemisessä kilpailupaikalla on huomioitava erityisesti turvallisuus ja hyvät hevostaidot.
21. Noudata kilpailupaikalla kilpailunjärjestäjän antamia ohjeita esim. pysäköinnin, käsihevosten ja palkintojenjakojen suhteen!
22. Muista käydä kilpailukansliassa tekemässä lähdönvarmistus ja maksamassa kilpailumaksut. Kansliasta saa myös hyödyllistä tietoa esim. aikatauluista ja lähtölistoista. Ratapiirroksetkin löytyvät monesti kansliasta. Ne voivat olla myös kisakentän laidalla. Monesti rahapalkinnot noudetaan kansliasta palkintojenjakotilaisuuden jälkeen.
23. Muista hyvät käytöstavat myös kisapaikalla. Kun kilpailijat, kilpailunjärjestäjät, katsojat ja muut kilpailupaikalla olevat ihmiset käyttäytyvät ystävällisesti ja muut huomioiden, tulee kilpailusta kaikille miellyttävä.
24. Opettele rata ratapiirroksesta ja käy tutustumassa rataan kävellen opettajasi tai valmentajasi kanssa. Rataan tutustumiseen annetaan lupa yleensä noin 20 minuuttia ennen luokan alkamista.

Ratsukko verryttelee

25. Noudata verryttelyn valvojan ohjeita.
26. Pidä silmät auki verryttelyssä ja seuraa myös muiden liikkeitä, niin ette ole toistenne tiellä.
27. Muista huutaa kuuluvasti esim. ”este”, ”pysty” tai ”okseri” ennen kun hyppäät verryttelyesteen. Näin muut osaavat varoa sinua.
28. Yleensä verryttelyalueella ei taluteta hevosia, vaan siihen on varattu oma ”käsihevosalue”.

Kilpailusuoritus

Kilpailusuoritus

29. Ole ajoissa odottamassa pääsyäsi radalle (joskus radalla on kaksi ratsukkoa).
30. Radalle saapuessasi muista tervehtiä tuomaria. Odota lähtömerkkiä.
31. Ole huolellinen, että ylität sekä lähtö- että maalilinjan oikeasta suunnasta.
32. Suorituksen jälkeen radalta poistutaan käynnissä.

Suorituksen jälkeen

33. Suorituksen jälkeen hevonen loppuverrytellään yleensä ravaamalla muutamia kierroksia. Sitten hevosen annetaan kävellä ja hengähtää.
34. Jos sijoitut, osallistu palkintojenjakoon järjestäjän ohjeen mukaan joko jalan tai ratsain ja kilpailuasussa.
35. Kotitallissa hoida hevonen hyvin. Se on ansainnut hieman erityiskohtelua kilpailupäivän jälkeen!

Lisää vinkkejä huhtikuun Villivarsassa!

Vinkkejä antoivat Pohjois-Suomen Ratsastusjaoksen puheenjohtaja Hinni Koskenniemi, kisahoitaja Ansku Liimatta.

Kuvat: Istockphoto.com

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/50-vinkkia-kisoihin/#wa" title="50 vinkkiä kisoihin"]

Avainsanat: , ,