Rotuesittely: Amerikan quarterhevonen

Oletko joskus ihaillut lännenleffojen komeita ratsuja? Kyseessä on mitä todennäköisimmin ollut amerikan quarterhevonen.

Alkuperä: Amerikan quarterhevonen polveutuu muun muassa mustangista ja englannintäysverisestä. Rotu on kehitetty USA:ssa 1700-1800-luvuilla. Jenkkirotua on Suomessa vain noin 150 yksilöä mutta maailmanlaajuisesti noin 4,5 miljoonaa.

Käyttötarkoitus: Rotu on hyvin monipuolinen. Se toimii muun muassa tiloilla karjahevosena, juoksee kilpaa ja on myös oiva harrastushevonen. On tärkeää tietää, että quarterista on monta jalostuslinjaa erilaisten käyttötarkoitusten mukaan. Tavallista harrastushevosta ei siis kannata hankkia sähäkästä karjahevoslinjasta.

Ulkonäkö: Amerikan quarterhevonen on lihaksikas rotu. Rakenne vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Säkäkorkeuden skaala on 140-160 senttimetriä. Tavallisesti quarterilla on pienehkö pää ja suora profiili. Sen rintakehä on leveä ja takapää pyöreä ja lihaksikas. Quarterit ovat yksivärisiä. Hyväksyttäviä värejä on todella paljon, mutta tavallisin väri on rautias.

Luonne: Sähäkkä, yhteistyöhaluinen, kiltti ja nöyrä. Rodun perusluonne on työhevosmainen.

Erikoista: Quarterhevonen on maailman nopein rotu lyhyillä laukkamatkoilla. Se voi laukata neljännesmailin vauhdilla 88 km/h. Rodun nimikin juontuu laukkakilpailumatkoista. Lisäksi quarterilla on erityinen karjavaisto: se osaa paimentaa karjaa kuin itsestään.

Teksti Emmi Maaranen, julkaistu Villivarsassa 12/2007.

Kurkkaa Suomen Quarterhevosyhdistyksen nettisivut täältä.

Tässä videossa quarter esittää ratsastajansa kanssa reining-taitoja:

 

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/rotuesittely-amerikan-quarterhevonen/#wa" title="Rotuesittely: Amerikan quarterhevonen"]

Avainsanat: , ,