Rotuesittely: Budjonny

Tulinen venäläisratsu hyppää kuin raketti. Siinä on hieman villihevosen luonnetta. Kun kesytät budjonnyn, saat siitä ikuisen ystävän.

Alkuperä: Venäläinen rotu on lähtöisin 1920-luvulta. Budjonnynhevosessa on englantilaisen täysiverisen ja doninhevosen verta. Rotu sai nimensä marsalkka Semjon Budjonnyn mukaan.

Käyttötarkoitus: Rotu jalostettiin alunperin armeijan ratsuksi. Budjonnynhevosta käytetään ratsuna, mutta myös vaunuhevosena. Hyväliikkeinen hevonen sopii kaikkiin ratsastuksen lajeihin ja hyppää hyvin.

Ulkonäkö: Budjonnynhevonen on tyypiltään kevyt lämminverinen. Se on rakenteeltaan siro. Väri on useimmiten kullanhohtoinen rautias, mutta myös ruunikoita ja mustia löytyy. Säkäkorkeus on 157-165 cm. Pää on itämaistyyppinen ja kaula pitkä. Selkä on melko lyhyt ja leveä. Takaosa on lihaksikas. Jaloissa saattaa olla kantarotujen asentovirheitä.

Luonne: Hevonen on perinyt kantarotujensa kestävyyden ja sisukkuuden. Voimakastahtoinen tyyppi. Älykäs polle kulkee varmajalkaisesti maastossa. Rakastaa vapaana viilettämistä. Näyttää joskus myös herkän ja rauhallisen puolensa. Rotua on kasvatettu Venäjällä puolivillinä, joten se saattaa olla aluksi epäluuloinen vieraita kohtaan. On toisinaan yhden ihmisen hevonen.

Erikoista: Rotu on saavuttanut hämmästyttäviä tuloksia matkaratsastuksessa. Käytetään myös laukkahevosena. Muutama budjonnynhevonen on voittanut kuuluisan Parbunicen risuestelaukkakilpailun. Kuuluisa rodun edustaja on huippuesteratsu Rhythmical.

Teksti: Heidi Ylitalo, julkaistu Villivarsassa 10/2007.

Tästä videosta näet, kuinka Rhytmical hyppää:

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/rotuesittely-budjonny/#wa" title="Rotuesittely: Budjonny"]

Avainsanat: , ,