Rotuesittely: Hollannintyöhevonen

Ritareiden ratsuille sukua oleva hollannintyöhevonen on Suomessa harvinaisuus. Maastamme näitä karvajalkoja löytyy tiettävästi vain yksi.

Alkuperä: Hollannintyöhevonen on jalostettu 1900-luvulla Alankomaissa. Tämä melko uusi työhevosrotu on kehitetty astuttamalla hollantilaisia zeelandintammoja ardennien- ja belgianhevosoreilla.

Käyttötarkoitus: Jykevä hevonen on tarkoitettu maatöihin ja valjakkoajoon. Hollannintyöhevonen suoriutuu raskaistakin vetotehtävistä. Nykyään näyttäviä hevosia voi nähdä pääasiassa näyttelyissä ja mainoskärryjä vetämässä. Massiivisesta olemuksestaan huolimatta hevonen osaa juosta myös lennokkaasti. Aikoinaan ritarit käyttivät juuri massiivisia hevosia ratsuinaan.

Ulkonäkö: Hollannintyöhevonen on eräs raskaimmista kylmäveriroduista. Säkäkorkeus on kuitenkin alle 170 cm. Hevosella on lyhyt, paksu kaula ja lihaksikas rinta ja runko. Tunnusomainen piirre on myös leveä ja erittäin voimakas takaosa. Jalat ovat lyhyet ja vahvat, ja niissä on runsas vuohiskarvoitus.

Luonne: Rauhallinen, työintoinen sekä luotettava ja hillitty. Jaksaa työskennellä pitkiäkin aikoja.

Erikoista: Suomesta löytyy tiettävästi vain yksi rodun edustaja, sillä hevosen massiivinen koko ja käyttötarkoitus kohtaavat vain harvat tarpeet.

Teksti: Nina Salonen, julkaistu Villivarsassa 9/2007.

Tästä hiukan heikkotasoisesta työnäytösvideosta voi bongata myös hollannintyöhevosia:

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/rotuesittely-hollannintyohevonen/#wa" title="Rotuesittely: Hollannintyöhevonen"]

Avainsanat: , ,