Rotuesittely: Irlannincob, eli tinker

Tämä tupsujalka on varsinainen jokapaikanpolle, ja vielä kiltti ja komeakin. Taitaa kuulostaa aika monen unelmalta? No, juuri sellainen on irlannincob.

Alkuperä: Irlannincob on irlantilainen risteytysrotu. Se periytyy mm. dales-, connemara- ja fellponeista sekä shire- ja clydesdalehevosista. Rotua kutsutaan myös nimellä tinker. Sen alkuperä liittyy kiertelevien tilattomien irlantilaisten historiaan. Englannissa ja Irlannissa rotu tunnetaan myös perinteisenä hevosena. Suomessa rotumääritelmän täyttäviä irlannincobeja arvellaan olevan noin 150.

Käyttötarkoitus: Irlannincobit ovat erinomaisia yleishevosia. Ne toimivat koulu- ja esteradoilla, valjakoissa, terapiaratsuina sekä metsätyöhevosina.

Ulkonäkö: Säkäkorkeus vaihtelee 135-170 cm:n välillä. Hevonen on yleisilmeeltään tiivis ja voimakas, sillä on suuret luut ja runsaasti lihaksia. Rotu seisoo ryhdikkäästi ja on vaikuttavan näköinen. Irlannincobeilla on suora, komea ja sopusuhtainen pää, josta katselevat eloisat ja älykkäät silmät. Värityksistä ainoastaan albiino on kielletty. Erityispiirteenä ovat varsinkin oreilla ja ruunilla hyvin näkyvät ylähuulen viikset.

Luonne: Lauhkea, oppivainen ja halukas. Lisäksi seurallinen, rauhallinen ja ystävällinen kaikkia kohtaan. Irlannincobit sopivat mainiosti hevospelkoisten ihmisten ohjaamiseen ja auttamiseen.

Erikoista: Rodun perimä on erittäin rikas. Se saattaa sisältää kaikki menneinä vuosisatoina Irlannissa ja Englannissa esiintyneet rodut! Entisaikojen kiertolaiset saattoivat varastaa maanomistajan tallista orin ja astuttaa sillä oman tammansa. Roduilla ei ollut väliä, ja näin irlannincobista tuli varsinainen risteytyshevonen. Myös kaksi päällekkäistä rotunimitystä on aiheuttanut sekaannusta. Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa toimivat pienet tinker-kantakirjat irlannincob-kantakirjan rinnalla. Ne eivät kuitenkaan kaikilta osin täytä Irish Cob Societyn asettamia vaatimuksia.

Teksti: Jenni Mäkinen, julkaistu Villivarsassa 2/2008

Lähde: Suomen Irlannincobyhdistyksen nettisivut.

Tässä videossa voi ihailla komeaa tinkeriä:

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/rotuesittely-irlannincob-eli-tinker/#wa" title="Rotuesittely: Irlannincob, eli tinker"]

Avainsanat: , ,