Rotuesittely: Lipizzanhevonen

Upeissa näytöksissä valkeat lipizzanhevoset tanssahtelevat klassisen musiikin tahdissa. Ne esiintyvät ratsastettuina, vaunuja vetäen ja maasta käsin ohjattuina, aina yhtä hallitusti ja kauniisti.

Alkuperä: Lipizzanhevoset ovat kotoisin Lipican (Lipizza) hevossiittolasta, joka perustettiin vuonna 1580. Itävallan arkkiherttua Kaarle II halusi korkeaan kouluratsastukseen sopivia hevosia. Uuden rodun kehittämiseen käytettiin muun muassa andalusianhevosia. Kuusi orilinjaa on edelleen tallella vuosisatojen jälkeen. Hevosen nimi paljastaa, mistä linjoista se polveutuu.

Käyttötarkoitus: Parhaiten lipizzanhevoset tunnetaan Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun näytöksistä. Siellä nähtävään korkeaan kouluratsastukseen käytetään vain oriita. Tammoja taas käytetään esimerkiksi valjakkoajoon. Varsat arvioidaan moneen kertaan koulutuksen eri vaiheissa ja lopulta näytöksiin päätyy vain hyvin pieni osa. Lopulta tarkkaan valitut oriit oppivat tekemään myös korkean kouluratsastuksen näyttäviä liikkeitä, jotka perustuvat alun perin sodissa tarvittuihin taitoihin. Esimerkiksi levadessa hevonen nousee seisomaan takajaloilleen ja capriolessa hyppää ilmaan potkaisten takajaloillaan taakse.

Ulkonäkö: Lipizzanhevoset ovat lähes aina väriltään vaalenevia kimoja. Ne syntyvät tummina, mutta muuttuvat iän myötä lähes täysin valkoisiksi. Jotkut harvat poikkeukset tosin jäävät tummiksi. Säkäkorkeus on noin 150-160 cm.

Luonne: Lipizzanhevoset ovat säyseitä, kestäviä ja rehellisiä. Ne ovat älykkäitä ja oppivaisia. Se ei näytöksiä katsellessa tule yllätyksenä.

Erikoista: Siittola Lipicassa, Slovenian puolella lähellä Italian Triesteä, toimii edelleen. Siellä järjestetään turistikierroksia ja näytöksiä ympäri vuoden.

Teksti Maarit Alkula, julkaistu Villivarsassa 1/2008

Tässä on Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun hieno mainosvideo.

 

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/03/rotuesittely-lipizzanhevonen/#wa" title="Rotuesittely: Lipizzanhevonen"]

Avainsanat: , ,