Rotuesittely: Russponi

Ruotsalainen russponi sopii kaikkiin harrastuksiin. Sitkeä ja fiksu russi on myös maailman nopein raviponi.

Alkuperä: Russponi on hyvin vanha rotu, joka on kotoisin Gotlannin saarelta. Usein sitä kutsutaankin gotlanninponiksi tai -russiksi. Gotlannissa on Lojsta Hejd -niminen paikka, jossa lauma russeja saa vaellella vapaana ympäri vuoden. Todennäköisesti russit ovat polveutuneet saarella eläneistä tarpaaneista. Russi luokitellaan ruotsalaiseksi maatiaisroduksi samalla tapaan kuin suomenhevonen Suomessa. Se on yksi ensimmäisistä Suomeen tuoduista poniroduista. Koko maailmassa russeja on vain 9 000, joista noin 400 Suomessa.

Käyttötarkoitus: Sitkeitä ja kestäviä gotlanninrusseja on käytetty enimmäkseen työjuhtina. Nykyään russi on monipuolinen ratsu- ja ajoponi. Se pärjää hyvin este- ja kouluratsastuksessa.

Ulkonäkö: Sopusuhtaisen ja tiivisrunkoisen russponin ihannesäkäkorkeus on 123-126 cm. Lähes kaikki värit ovat sallittuja. Ainoastaan kimoja, villihallakoita, sinisilmäisiä voikkoja ja selästään kirjavia poneja ei hyväksytä. Yleisimmät värit ovat ruunikko, rautias ja musta. Kevyehkö russi liikkuu elastisesti ja energisesti.

Luonne: Russeissa on paljon erilaisia luonteita. Ihannerussi on erittäin fiksu, oppivainen, iloinen ja eloisa. Muiden hevosten tavoin se tarvitsee määrätietoisen koulutuksen. Oikeissa käsissä russi on hyvä perheponi.

Erikoista: Russin kehutaan olevan maailman nopein raviponi. Vikkelin russponi Ruotsissa juoksee kovempaa kuin hitaat suomenhevoset!

Lisätietoja:
Suomen Russ-ponien Ystävät ry
Suomen Poniraviyhdistys ry

Teksti: Maria Mäkelä, julkaistu Villivarsassa 8/2008.

Vauhdikas video russien ihailijoille:

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/05/rotuesittely-russponi/#wa" title="Rotuesittely: Russponi"]

Avainsanat: , ,