Onnea, Kyra Kyrklund!

Kyra Kyrklund täyttää tänään 60 vuotta.

Kyra Kyrklund

Kyra Ypäjällä 2010. Kuva SRL / Sonja Holma.

Kyra syntyi Helsingissä 30.11. vuonna 1951. Kyra innostui jo lapsena hevosista, vaikka kukaan muu perheen jäsenistä ei ollut tekemisissä hevosten kanssa. 11-vuotiaana hänen unelmansa täyttyi, kun hän sai aloittaa ratsastuksen Keskustallin ratsastuskoulussa Helsingissä.

Siihen aikaan Keskustallilla opettajana toimi mm. Maire Anderson-Blondyx, jolla oli yhteyksiä sekä Ruotsin että Saksan hevosmaailmaan. Kyra ratsasti paljon hänen kilpahevosillaan ja kartutti ratsastuskokemuksiaan sitä kautta. Se loikin hyvän pohjan Kyran myöhempää uraa varten!

Aluksi esteitä

Kyra aloitti kilpauransa esteradoilla. Hänen ensimmäinen kilpailunsa oli Pohjola-Malja (nykyisin Pohjoismaiden mestaruuskilpailut) Lahdessa vuonna 1967. Pian sen jälkeen, vuonna 1969, Kyra osti ensimmäisen oman hevosensa, ruotsalaissyntyisen Kasperin, ja aloitti sillä kilpailemisen.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kyran silmissä siinsi eläinlääkärin ura. Hän päätti kuitenkin lähteä Strömsholmiin opiskelemaan vuodeksi. Hevosmaailma imaisi Kyran lopullisesti mukaansa ja hän jäi Strömsholmiin toiseksikin vuodeksi. Strömsholmissa ollessaan hän osti toisen hevosensa, tanskalaissyntyisen Piccolon.

Kyra työskenteli pitkään esteratsastuksen parissa ja valmentautui Saksassa Walter Christensenin ja Herbert Rehbeinin opissa. Vuonna 1976 Kyra palasi Suomeen ja aloitti valmennustoimintansa Helsingin Kilpatalliksi kutsumassaan tallissa.

Vuoden 1984 olympiakilpailuissa Los Angelesissa Kyran kouluratsastusura pääsi vauhtiin. Kehnosta menestyksestä huolimatta hänen potentiaalinsa oli huomattu. Hän osti kolmivuotiaan tanskalaissyntyisen Matadorin käyttöönsä ja ratsasti sillä vuoden 1987 Euroopan mestaruuskilpailuissa sijoittuen seitsemänneksi.

Kyra Kyrklund ja Matador

Kyra ja Matador Tukholmassa vuonna 1990. Kuva SRL / Ulla Lindgren Fagerholm.

Vuonna 1988 Kyra ja Matador osallistuivat Kyran kolmansiin olympialaisiin sijoittuen viidenneksi. Matador kuitenkin sairasteli paljon ja se leikattiin kahdesti, mutta siitäkin huolimatta kaksikko sijoittui 1990 maailmanmestaruuskilpailuissa hienosti toiseksi. Kyra kuitenkin myi Matadorin Japaniin ja osti trakehner-ori Edinburgin. Ori täytti Kyran odotukset ja sijoittui mm. olympialaisissa viidenneksi.

Valmentajaksi Ruotsiin

Kyra muutti englantilaissyntyisen miehensä Richard Whiten kanssa Skooneen Flyingeen ja ryhtyi siellä kouluratsastuksen päävalmentajaksi. Sen jälkeen hän valmensi lupaavia kilpahevosia ja ratsastajia, jotka menestyivät urallaan.

Kyran valmennusfilosofiansa on, että hevosen täytyy työskennellä innolla eikä rangaistuksen pelossa. Ratsastus ei saa käydä fyysiseksi mittelöksi hevosen ja ratsastajan välillä. Ratsastajan tulee kyetä hallitsemaan hevostaan älyn voimalla. Kun yhteistyö sujuu, tuloksena pitäisi olla sopusointuinen kumppanuus, jossa voi hyötyä toisen vahvuuksista. Ratsastajan tulee hyväksyä hevosen reaktiot ja kunnioittaa yhteistyökumppaniaan.

Kyra itsekin kilpaili monissa arvokisoissa vielä valmennustyön aloittamisen jälkeen. Kaikki varmasti muistavat olympialaiset vuonna 2009 ja sen, kuinka Max valloitti kouluratsastuksen ystävien sydämet.

Mitä Kyralle kuuluu?

Kyra asuu miehensä Richardin kanssa Sussexin kreivikunnassa Britanniassa Snowhill-nimisellä farmilla. Kyra valmentaa lupaavia tulevaisuuden hevosia ja ratsastajia. Ja mistä sitä tietää, näemmekö Kyran vielä arvokisoissa lupaavalla Matata-hevosellaan.

Kyra Kyrklund ja Matata

Kyra ratsastaa Matata-hevosellaan Snowhill Farmilla vuonna 2008. Kuva SRL / Ulla Lindgren Fagerholm.

Kyran panos suomalaiselle ja kansainväliselle ratsastukselle on ollut suuri. Hän kertoo itsekin saaneensa työltä paljon.

– Elämä hevosten parissa on opettanut minulle paljon: kärsivällisyyttä, uskoa itseeni ja omiin tunteisiini. Oppilaani ovat näyttäneet minulle intohimon voiman.

Viimeisimpänä Kyra nimettiin vuoden 2011 huhtikuussa Uppsalan maataloustieteiden yliopiston ratsastustaidon professoriksi.

Kyra on saavuttanut uransa aikana paljon ja kokenut vielä enemmän! Onnittelut syntymäpäiväsankarille!

Videon tähdet

Alla oleva video on kuvattu Volvo World Cupin finaalissa vuonna 1991. Kyra osallistui siihen tanskalaissyntyisellä Matador-orillaan. Kyra ja Matador loistivat jälleen täyden katsomon edessä ja ratsastivat voiton itselleen. Kyran tavaramerkiksi muodostunut yhden käden ratsastus sisältyi ohjelmaan.

Teksti: Emmi-Juulia Hirviniemi, Villivarsan tet-harjoittelija Lähteet: SRL, www.kyrak.com, Kyra ja ratsastuksen taito

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2011/11/onnea-kyra-kyrklund/#wa" title="Onnea, Kyra Kyrklund!"]

Avainsanat: , ,