Sopiva turvaliivi

Kasvaako turvaliivistä ulos?
Riippuu käyttäjästä. Liivistä voi kasvaa ulos, sillä kasvunvaraa ei juuri kannata jättää. Leveyssuunnassa turvaliiviä on yleensä mahdollista säätää, pituussuunnassa ei.

Millainen on hyvä turvaliivi?
Hyvä turvaliivi on oikean kokoinen. Silloin se myös tuntuu mukavalta.

Villivarsa

Miltä turvaliivi suojaa?
Turvaliivi suojaa ratsastajan selkärankaa ja sisäelimiä. Putoamisissa ja kaatumisissa se suojaa tärähdyksiltä ja hevoselta sekä esimerkiksi esteratsastuksessa tolpilta ja putoavilta puomeilta.

Miten se sovitetaan?
Edestä turvaliivi peittää kylkiluut, mutta ei vatsaa. Takaa liivi peittää selkärangan ja häntäluun alkua. Liivin täytyy olla päällä napakka, mutta mukava. Liiviä on hyvä kokeilla satulassa. Silloin huomaa, jos satulan kaari osuu liiviin ja nostaa sitä ylöspäin. Asiantunteva myyjä auttaa sovittamisessa.

Yksiosainen turvaliivi vai palaliivi?
Makuasia. Palaliivi on mukautuu käyttäjän päälle hyvin ja on siksi hyvin suosittu.

Kenen kannattaa käyttää turvaliiviä?
Turvaliiviä kannattaa käyttää kaikissa ratsastuksen lajeissa. Hankinta voi tuntua kalliilta, mutta vaaratilanteissa se suojaa monilta vammoilta. Ehdottomasti liivi kannattaa pukea päälle kenttä- ja esteratsastuksessa sekä nuorten hevosten sisäänratsastuksessa.

Mutta kun se on niin kankea!
Turvaliivi muovautuu käyttäjänsä päälle sitä mukaa kun käyttäjän ruumiinlämpö pehmittää liiviä. Kun materiaali alkaa istua esimerkiksi harteilta, liivi asettuu päälle hieman alemmas kuin aivan uusi, vielä jäykkä liivi. Kun turvaliivi on muotoutunut ja siihen on tottunut, ei sitä enää edes huomaa.

Kuvassa Race Safe -turvaliivi. Lasten koko alk. 225 €, aikusiten koko alk. 295 €, muut turvaliivit alk. 125 €, Hipposport.

Asiantuntijana Virve Ruutu-Martikainen, Hipposport.

Teksti Leea Puranen, kuva Arto Wiikari

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/02/sopiva-turvaliivi/#wa" title="Sopiva turvaliivi"]

Avainsanat: