Annastiina Jäppinen kisaa issikoilla

Annastiina Jäppinen on harrastanut islanninhevosia koko ikänsä.

– Aloitin pienenä tyttönä Torpin Tallilla Pukkilassa, ensin leiriläisenä, sitten apuohjaajana ja myöhemmin ratsastuksenohjaajana. Maastoretkiä vetäessä tuli tärkeitä kilometrejä satulassa ja ratsastettua paljon erilaisia hevosia. Ensimmäinen hevonen perheeseeni on tullut 1995. Harrastus lähti ns. käsistä Islanninssa hevostilalla viettämäni kesän jälkeen. Samana kesänä (2009) löysin myös nykyisen kisahevoseni Frosti frá Breidabolsstadin Islannista. Jo ensimmäisenä yhteisenä kisakesänämme 2010 edustimme Suomea Islanninhevosten Pohjoismaisissa Mestaruuskilpailuissa. Kesällä 2011 olimme kolmanneksi parhaita nelikäynnissä SM-kisoissa.

Annastiina Jäppinen

Mitä kisoissa tapahtuu oman suorituksesi jälkeen?

– Tulen pois radalta, ja odotamme jännityksellä Frostin kanssa tuomareiden antamia pisteitä. Isoimmissa kisoissa heti kisasuorituksen jälkeen on varustetarkastus, jossa tuomarit tarkastavat hevosen kengityksen ja varusteet. Niiden tulee olla säädösten mukaiset ja hevoselle sopivat. Tämän jälkeen sisareni ja valmentajani tulevat kertomaan oman mielipiteensä kisasuorituksestamme. Kävelemme pitkät loppukäynnit.

Tuleeko kisojen jälkeen ”tyhjä” olo? Miten siitä pääsee eteenpäin?

– Kisojen jälkeen tulee aina hetkellisesti tyhjä olo. Kisasuoritukseen laittaa kuitenkin kaiken energian ja ajatukset. Pääsen yleensä kisoista yli nopeasti, juttelemalla tuttavien kanssa ja hoitamalla hevosta.

Millaista on, jos kisat menevät huonosti? Entä jos ne menevät hyvin?

– Jos kisat menevät huonosti, se tietenkin harmittaa. Mutta yleensä huonosti menemisessä on se positiivinen puoli, että motivaatio kasvaa -ensi kerralla olemme Frostin kanssa paljon parempia! Hyvin menneet kisat ovat aina positiivinen asia. Onnistuminen lisää itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen.

Mikä on pahinta, mitä kisoissa voi tapahtua? Entä parasta?

– Viime kesänä SM-kilpailuissa minut hylättiin elämäni siihen astisesti parhaan suorituksen jälkeen, koska Frostin kengät olivat millin liian leveät. Kaikki virheet, mitkä olisin pystynyt ennakkoon korjaamaan harmittavat eniten. Parasta kilpailuissa on yllätyksellisyys ja itsensä ylittäminen, jos pärjääkin paremmin mitä osasi odottaa.

Kuva: Annastiina Jäppisen kotialbumi

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/04/annastiina-jappinen-kisaa-issikoilla/#wa" title="Annastiina Jäppinen kisaa issikoilla"]

Avainsanat: ,