Juho Norilo ratsastaa radan mielessään

Juho Norilo on esteratsastaja, joka etenee määrätietoisesti nuorten ratsastajien joukosta aikuisten luokkiin. Juhoa kannattaa seurata kesän kisoissa.

Juho Norilo

Mitä teet kisapäivän aikana ennen omaa suoritustasi?

– Haluan keskittyä huolella suoritukseeni, joten olen tarkka kaikissa valmisteluissa ennen kilpailua. Huollan ja pakkaan aina edellisenä päivänä sekä hevoseni että omat varusteet. Itse kisapäivänä herään aina hyvissä ajoin. Hoidan mielelläni hevoseni aina aamuruokinnasta alkaen itse, sillä näin opin tuntemaan hevoseni parhaiten ja samalla luomme luottamussuhteen toisiimme. Talutan hevostani useamman kerran päivän aikana ennen omaa starttiani, jotta se pysyy mahdollisimman vetreänä ja tyytyväisenä. Tarkistan vielä että kaikki varusteet ovat kunnossa ja valmiina hevosen satulointia varten. Puen omat kisavaatteeni päälle ja olenkin valmis suuntaamaan kohti radankävelyä.

Mitä teet suorituksesi jälkeen?

– Heti suorituksen jälkeen loppuverryttelen hevoseni huolellisesti, minkä jälkeen vien sen takaisin talliin hoidettavaksi. Kovan rasituksen jälkeen kylmään hevoseni jalat ja tarkkailen, että se palautuu normaalisti. Hevosen huolellisen huollon jälkeen on vuorossa varusteiden huolto. Kaiken tämän jälkeen tarkistan vielä että hevosella on kaikki hyvin ja tarkastan, että sillä on riittävästi heinää ja puhdasta vettä. Huollon jälkeen käyn suoritukseni läpi joko itsenäisesti tai valmentajani kanssa videokameralta ja analysoin missä onnistuin ja mitä parantamista jäi seuraavaan suoritukseen.

Miten opettelet radan, miten se pysyy mielessä?

– Yleensä opettelen radan ensimmäisenä ratapiirroksesta. Tämän jälkeen menen kentän laidalle odottamaan, kunnes tuomaristo antaa luvan tutustua rataan. Radankävelyyn käytän kaiken käytettävissä olevan ajan tutustuen rataan mahdollisimman tarkasti useaan kertaan. Mittaan esteiden väliset etäisyydet ja hahmotan radan kokonaisuutena. Tämän jälkeen vetäydyn omaan rauhaani ja käyn radan läpi mielikuvaharjoituksena. Ratsastan siis mielessäni radan läpi juuri niin kuin sen tulisin tekemään hevosen kanssa. Mietin mitä minun tulee tehdä ennen ja jälkeen jokaisen tehtävän. Ennen varsinaista kisasuoritusta, olen siis ratsastanut radan mielessäni jo monta kertaa läpi.

Mitä voi tehdä, jos rata unohtuu? Oletko joskus unohtanut radan? Mitä tapahtui?

– Esteradalla kaikki tapahtuu erittäin nopeasti eli paras tapa on jo rataan tutustuessa ajatella tehtäviä kokonaisuutena eikä yksittäisinä esteinä. Uskon tämän myös pienentävän mahdollisuutta unohtaa rata. Jos näin kuitenkin tapahtuu, kannattaa hakea katseella mahdollista seuraavaa estettä, sillä useimmiten esteet seuraavat toisiaan radalla luontevasti. Apua voi hakea myös tähyilemällä esteiden numeroita, sekä esteiden liputusta, jotka kertovat hyppysuunnasta (valkoinen vasemmalla, punainen oikealla).

Kuva: BMC Scanhorse

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/04/juho-norilo-ratsastaa-radan-mielessaan/#wa" title="Juho Norilo ratsastaa radan mielessään"]

Avainsanat: , ,