Tinja Mukala lämmittelee hevosen kanssa kisakuntoon

Kotkan Ratsastajia edustava Tinja Mukala kilpailee esteratsastuksessa aluetasolla.

Tinja Mukala

Miten lämmittelet hevosen kisapaikalla?

– Verryttelyä ennen hevostani talutellaan, sen jälkeen nousen selkään ja menen verryttelyalueelle. Aloitan verryttelyn käynnillä, ja hevonen saa rauhassa katsella hetken ympärilleen. Sen jälkeen hieman ravaan ja melko nopeasti siirryn laukkaamaan ja tarkastan, että hevonen on avuilla, eli siitä löytyy sekä jarrut että kaasu. Hyppäämisen aloitan kavalettikorkeudella, pari hyppyä niin, ja sitten estettä nostetaan aina kilpailukorkeuteen asti. Hyppyjen määrä riippuu hevosesta ja siitä, miltä hevonen verryttelyssä
tuntuu. Varsinaiseen verryttelyyn kaytän yleensä noin 15 minuuttia. Se on mielestäni sopiva aika siihen, että hevonen on ehtinyt lämmetä ja vertyä hyvin, mutta ei ole yhtään väsynyt ennen kilpailusuoritusta.

Miten lämmittelet itsesi?

– Voisin lämmitellä itseni hieman paremminkin ennen esterataa. Yleensä lämmittely, käytännön syistäkin, jää rataan tutustumiseen jalkaisin. Lisäksi verryn itsekin yhdessä hevosen kanssa lämmitellessä.

Mitä olet tehnyt hevosen kanssa edellisenä päivänä?

– Edellisenä päivänä ratsastan hevoseni yleensä rennosti. Katson, että avut menevät perille, mutta yritän välttää liian raskasta työskentelyä, etteivät hevosen lihakset mene maitohapoille. Kilpailua edeltävänä päivänä pyrin tekemään asiat niin kuin muinakin päivinä. Huolehdin myös siitä, että hevonen pysyy rentona, iloisena ja tyytyväisenä. Noin puolisen tuntia kentällä riittää mielestäni oikein hyvin.

Onko kisapäivänä kiire?

– Kisoissa yleensä kaikki sujuu rennolla rutiinilla, ilman kovaa kiirettä. Tosin sekin vaihtelee hieman sen mukaan, kuinka paljon kilpailuissa on osallistujia, eli kuinka tiukaksi aikataulu menee. Yhden hevosen kanssa jää tietysti enemmän aikaa kuin jos minulla on mukana kaksi hevosta. Varsinkin kahden hevosen kanssa hevosenhoitajat ovat isoksi avuksi ja minulle jää paremmin aikaa keskittyä kilpailusuoritukseen.

– Oikein hyvää kisakautta kaikille!

Kuva: SRL

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/04/tinja-mukala-lammittelee-hevosen-kanssa-kisakuntoon/#wa" title="Tinja Mukala lämmittelee hevosen kanssa kisakuntoon"]

Avainsanat: