Tulevaisuuden kultakypärä?

Keskiviikkona koitti kauan odotettu päivä. Luvassa oli kierros ihan oikean ravihevosen kärryillä, ihan oikealla raviradalla.

Vermossa on puoliltapäivin rauhallista. Hevosia on tarhoissa siellä täällä, ihmisiä pyörii arkisissa puuhissaan. Valmentaja Antti Serkamo odottaa tallikahvion luona kolmea oppilastaan. Lähdemme Serkamon talliin.

Avarassa tallissa on valoisaa ja rauhallista. Käytävällä seisoo yksi kauraturpa. Luultavasti se, johon saamme tutustua lähemmin.

Pesuboksin vierestä vie tie takahuoneeseen. Saamme Vermon logoilla varustetut ajohousut ja -takit. Vaikka ilma on lämmin eikä vettä sada, kunnon varusteet ovat silti paikallaan. Antti kaivaa jännittyneille ensikertalaisille vielä kypärät, lasit ja hanskat. Sitten käytävälle.

Villivarsa Vermossa

Callela Diva on vuonna 2008 syntynyt tamma, ja meidän kuljettajamme tänään. Isoihin puoliverisiin tottuneen silmään tamma näyttää yllättävän pieneltä, ja jotenkin tutulta! Seuraamme tarkasti, kun Antti näyttää, kuinka ohjia pidetään ja kuinka kärryille noustaan. Kaiken täytyy tapahtua rauhallisesti ja huolellisesti. Selviää, että Diva on tv:stä tuttu heppa. Se on ollut mukana Ravisuorassa esitettävässä Tie Teivaisiin -sarjassa, jossa Anu Sinisalo, Antti Reini ja Kuustoset Mikko ja Minka opettelivat ajamaan.

Ensimmäinen oppilas nousee tandem-kärryjen ensimmäiselle penkille ja tarttuu ohjiin. Antti istuu turvallisesti takana ja pitää ohjanperistä kiinni, ihan varmuuden vuoksi… Diva lähtee viemään kaksikkoa radalle, me muut kipitämme radanvarteen.

Joudun odottamaan kolme kokonaista kierrosta ennen kuin vuoroni koittaa. Nostan jalkani paikoilleen ja yritän rentoutua. Mielessäni on ravikuskien asento, yritän parhaani mukaan löytää samanlaista asentoa ja näyttää ammattilaiselta. Asennostani voi silti aistia lievän jännityksen…

Villivarsa Vermossa

Lähdemme kiertämään rataa myötäpäivään ulkokaarteessa. Se on lämmittelusuunta. Kilpalähdoissä ajetaan vastapäivään radan sisäkaarteessa. Kävelemme rauhallisesti ja Antti antaa samalla ohjeita.

Pienellä maiskautuksella Diva lähtee ravaamaan. ”Pidä tuntuma koko ajan”, Antti muistuttaa. Kun hevosta pyytää ohjalla vasemmalle, se kääntyy vasemmalle. Oikeasta ohjasta löytyy suunta oikeaan. Näppärää! Ensimmäinen kierros mennään rauhallista ravia. Diva pitää saman tasaisen vauhdin, kunnes pyydän sitä menemään ohjilla ja suulla maiskuttamalla kovempaa tai ohjista vetämällä hidastamaan. Siirrymme käyntiin juuri sopivasti kameran kohdalla…

Villivarsa Vermossa

Toisella kierroksella saan pyytää hevoselta kovempaa vauhtia. ”Tämä on sellaista 1.30-vauhtia, kylmäveristen kilpailuvauhtia”, Antti sanoo. Mahtavaa!

Lopulta siirryn onnellisena kärryiltä katsomon puolelle. Ratsastamaan tottuneen oli omituista mutta hienoa huomata, kuinka herkästi hevonen reagoi apuihin, vaikka siitä olikin niin kaukana – pelkkien ohjien päässä!

Villivarsa Vermossa

Palaamme talliin päästämään Divan vapaalle. Se on huippu-urheilija, ja hieno esimerkki hyvin koulutetusta, valmennetusta ja hoidetusta hevosesta. Diva käyttäytyy hyvin ja tekee mitä pyydetään.

Vermon raviradalla ohjastaminen on unohtumaton ja ohittamaton kokemus, mutta ei taatusti jää viimeiseksi kokemuksekseni ravihevosten parissa.

Mutta se Kultakypärä, se taitaa kuitenkin jäädä haaveeksi.

Teksti: Leea Puranen Kuvat: Miina Poikolainen / Hippos

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/06/tulevaisuuden-kultakypara/#wa" title="Tulevaisuuden kultakypärä?"]

Avainsanat: