Tapahtui Villivarsan juttukeikalla: Melkein ostin hevosen!

Eräänä aurinkoisena päivänä keräsimme valokuvaaja Pekan kanssa kimpsumme ja kampsumme ja suuntasimme juttukeikalle Karkkilaan. Kari Vepsän vaimo Maija oli kutsunut meidät kotitilalleen jututtamaan 15-vuotiasta lännenratsastaja Eveliina Välikoskea. Kari on paitsi tunnettu laulaja ja hevoskuiskaaja, myös lännenratsastaja. Länkkärimeiningit ovat myös Maijan mieleen, ja Eveliina on Karin ja Maijan perhetuttu, joka on tyystin vaihtanut tavalliset ratsastuskoulutunnit lännenratsastukseen.

Kari Vepsä

Kuvassa Kari Vepsä ratsastaa kotitilallaan kesäkuussa 2011.

Karin ja Maijan maatila on suuri, mutta bongasimme Eveliinan heti, kun kurvasimme pihaan. Eve oli tietenkin se, joka ratsasti kentällä ylväästi stetsoni päässä! Menopelinä Eveliinalla oli oma quarterhevonen Chief, jolla Eveliina oli sijoittunut viime vuoden länkkäreitten EM-kisoissa sijalle yhdeksän.

Villivarsan kuvauksia edeltäneenä iltana Eveliina oli letittänyt Chiefin harjan länkkärimäiseen tyyliin. Letittäminen ei muuten ole mikään ihan pikku urakka, sillä kampauksen tekemiseen menee aikaa liki tunti. Onneksi Chief oli nukkunut edellisen yön siististi eikä ollut pahemmin rikkonut hienoa kampaustaan.

Eveliina ja Chief

Eveliina itse oli pukenut kuvauksia varten päällensä punaisen puseron. Western Pleasure -nimisessä lännenratsastuslajissa käytetään prameampiakin kisa-asuja, joissa on muun muassa strasseja, mutta juuri nyt Euroopan länkkäripiireissä on kuulemma muodissa yksinkertaisemmat kauluspaidat ja värikkäät satulahuovat.

Haastattelimme ja kuvasimme Eveliinaa ja Chiefiä jonkin aikaa, ja lopulta suuntasimme talliin riisumaan Chiefin varusteita. Eikä se ollutkaan mikään pikkuhomma: lännenratsut kun käyttävät tekohäntiä ja harjastakin pitää näpertää letit auki!

Tallissa oli hiljaista – kaikki hevoset olivat luonnollisesti paistattelemassa kaunista kesäpäivää aitauksessa – mutta Maija sentään käppäili tallin käytävällä meitä vastaan.

– Osta siitä hevonen, Maija tokaisi minulle, kun ihastelin Chiefiä, joka taukoamatta työnsi turpaansa syliini, kaipasi lisää huomiotani ja halusi vielä, että rapsuttaisin vasemmankin korvan takaa.

Jaa mitä kuka häh, ajattelin. Maija huomasi häkeltyneen ilmeeni ja täsmensi, että Chief tosiaan on myytävänä. Chief on yksi Suomen parhaista lännenratsuista ja opettanut Eveliinalle jopa niin paljon, ettei sen kapasiteetti enää riitä Even tasolle! Sääli.

Katsoin Chiefiä: tämäkö on se hepo, josta olen aina haaveillut? Kehittelin jo pääni sisällä taktiikoita, miten kytkisin valokuvaajan auton perään hevostrailerin, pakkaisin Chiefin mukaani ja karauttaisin onnellisena hevosenomistajana takaisin Helsinkiin. Voisin viedä Chiefin heti näytille Villivarsan toimitukseen – kyllähän jokaisella työpaikalla pitää toimistohevonen olla!

Keveänpuoleinen lompakkoni kuitenkin palautti minut takaisin maanpinnalle. Ei minulle tullut 8000 ylimääräistä euroa mukaan! Harmi. Ristiriitaisin tuntein hyvästelin ihanan Chiefin, Eveliinan ja Maijan. Pettymystä nieleskellen raahustin kohti tallin ulko-ovea, kunnes…vastaan käveli Kari ja Meiju Suvas! Tervehdin heitä, totta kai, ja kun Meiju kuuli meidän olevan Villivarsasta, hän tokaisi:

– Ei voi olla totta, ihanaa! Minulla on Villivarsa-niminen biisi!

Niinpä Meiju esitti meille tämän laulun ja lähetti terveisiä kaikille teille, Villivarsan lukijoille:

Elokuun Villivarsa ilmestyy torstaina 2.8. Siinä on lisää juttua Eveliinasta, Chiefistä, lännenratsastuksesta ja vähän muistakin tavoista harrastaa hevosia. Pysy kuulolla!

Villivarsa

PS: Haastattelun jälkeen Eveliina lähti Saksaan ja osallistui EM-kisoihin uudella hevosellaan. He olivat upeasti seitsemänsiä!

Teksti: Marianne Simola Kuvat: Pekka Nieminen ja Jarkko Virtanen/Kuvaryhmä/SKOY

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2012/07/tapahtui-villivarsan-juttukeikalla-melkein-ostin-hevosen/#wa" title="Tapahtui Villivarsan juttukeikalla: Melkein ostin hevosen!"]