Rakas leiripäiväkirja

Helmikuun Villivarsassa julistettiin jo perinteeksi muodostunut leirikisa. Palkintona oli kesäleiri Ratsastuskeskus Fenixissä. Voittajaksi valittiin Anette Karimäki. Lue, miten voittajan leiri sujui!

Sunnuntai 16.6.13

Saavuin Fenixille iltapäivällä. Pitkän matkan vuoksi sain luvan tulla leirille jo sunnuntaina, vaikka leiri alkoikin vasta maanantaiaamuna. Kun avasin auton oven pihassa, innokkaat koirat Lexi ja Pojo tulivat heti tekemään tuttavuutta. Leiriavustajat Tiia ja Ella olivat myös minua vastassa.

Leiriläisten huoneet olivat kahden hengen huoneita ja ne oli nimetty tallin hevosten mukaan ja seinillä oli niiden kuvia. Sain majoittautua Wiwan huoneeseen. Pedin petaamisen ja tavaroiden laittamisen jälkeen lähdin Tiian ja Ellan kanssa katsomaan paikkoja ja tutustumaan tilan muihin asukkeihin. Hepat olivat laitumella.

Ensimmäiseltä illalta mieleen jäivät hauska ”Peppi Pitkätossun hevonen”, eli knabstrupper Tipsu (Tia-Maria), sekä tallin maskotti, pikkuruinen Musu-miniatyyrihevonen.

Tipsu (c) Anette Karimäki

Maanantai 17.6.13

Muut leiriläiset saapuivat aamulla ja meille jaettiin leirihoitsut. Sain huonekaverikseni Marjan ja hoitohepakseni Tipsun!

Ratsastin ensimmäisellä tunnilla Wiwalla. Laukkasimme tosi paljon. Wiwalla on ihana laukka. Fenixillä kaikki ratsastustunnit pidettiin uudessa hienossa maneesissa, joka oli todella iso ja valoisa. Se oli kiva kokemus, sillä ratsastan yleensä ulkokentällä.

Toisella tunnilla pääsin ratsastamaan hoitsullani, Tipsulla. Tunnin päätehtävänä oli ratsastaa puoli kenttää ravia ja puoli kenttää laukkaa, ensimmäinen laukan nosto tuotti vähän hankaluuksia, sillä Tipsu oli hiukan itsepäinen. Sitten yhteistyö alkoi sujua.

Tiistai 18.6.13

Aamupalan jälkeen haimme hevoset sisälle laitumelta, ne olivat olleet siellä yön yli. Ensimmäisellä ratsastustunnilla ratsastin ihanalla kimolla connemara-ruunalla, Armanilla. Keksimme sille lempinimeksi Artsi-pappa, vaikka se ei olekaan vanha.

Toisella tunnilla ratsastin taas Tipsulla <3 Menimme tällä kertaa ilman satulaa ja tipuin jaloilleni naistensatulasta Tipsun päätettyä yhtäkkiä lähteä ravaamaan… nauroimme tälle liukumäelleni!

Iltapäivällä osallistuimme tallitöihin putsaamalla karsinoita ja laitumia. Sitten vuorossa oli LEIRIKASTE!

Ensin meidän silmämme sidottiin pinteleillä. Pintelini oli ihan hiekkainen ja hiekkaa meni nenään ja suuhunkin. No, ei siinä vielä mitään. Meidät voideltiin mudalla ja hiekalla ja vietiin maneesiin. Meidän piti rutistaa viinirypäle sormilla rikki. Se tuntui ällöttävältä, kun ei nähnyt, mitä se oli. Meidän piti myös arvata esineitä tunnustelemalla. Jos arvasi väärin, sai raa’an kananmunan päähänsä. Onneksi arvasin kärpäsotsapannan oikein! Sitten meille syötettiin vedessä liotettuja vaahtokarkkeja, kuivia makaroneja ja todella kirpeitä karkkeja. Narunvedon jälkeen ylitimme ja alitimme puomeja, edelleen silmät sidottuina. Sitten kaste oli valmis. Illalla oli mukava päästä suihkuun, sinne olikin pitkä jono.

Sissi, Musu ja Lexi-koira (c) Anette Karimäki

Keskiviikko 19.6.13

Ratsastelin taas Tipsulla ja touhuiltiin tallilla kaikenlaista mukavaa. Tehtiin iltapäivällä uintiretki läheiselle järvelle. Vesi oli tosi lämmintä. Uinnin jälkeen tallilla ”suunnistettiin”. Kuvasuunnistuskohteissa oli kysymyksiä ja kuva seuraavasta kohteesta. Yksi kohde oli lantalassa…

Feniksin leirit ovat usein kaksikielisiä, kuten nytkin. Niinpä opetimme leiriläisten kanssa toisillemme sanoja suomeksi ja ruotsiksi, se oli hauskaa. Opin muutamia ruotsinkielisiä sanoja.

Torstai 20.6.13

Harjoittelimme ensimmäisellä tunnilla käynnistä laukan nostoja opettaja-Annikan ohjauksessa. Armani osasi sen hyvin.

Toisella tunnilla sain mennä Blondilla, jolla on hassu ravi ja laukka, sillä niitä ei meinaa erottaa kun ratsastaa.

Meillä oli heppojen kauneuskisat. Jokainen koristeli oman leirihoitsunsa. Tipsulla on pystyharja, joten en voinut letittää sitä. Laitoin otsaharjaan letin, harjan laitoin pienille ponnareille ja häntään kampauksen.

Kun olimme vieneet hepat talliin ja purimme kampauksia, huomasimme pienen Musu-ponin karanneen. Se oli mennyt katsomaan kavereita laitumen viereen. Pienestä kiviämpärin rapistelusta se kuitenkin kiinnostui ja antoi ottaa itsensä kiinni.

Illalla juoksentelimme vielä leiriläisten kanssa viimeisen illan kunniaksi maneesissa iltamyöhään.

Tipsu ja Anette (c) Anette Karimäki

Perjantai 21.6.13

Ratsastin viimeisen leiritunnin Tipsulla. Tipsu oli tooooosi kiltti. Tunnin jälkeen oli ohjelmassa vikellystä Blondi-suokilla. Se oli hauskaa, sillä en ole ennen vikeltänyt.

Leirin päätteeksi meillä oli leirikisat, yleisönä olivat vanhemmat, sisarukset yms. Kahdessa joukkueessa suoritimme tehtäväradat, jonka lopuksi piti pyydystää vesivadista omena ja karkki leseistä suulla. Märkiin kasvoihin leseet tarttuivat kivasti kiinni.

Veimme hepat vielä viimeisen kerran laitumelle ja menimme kakkukahveille. Kakku oli tosi hyvää, kuten koko viikon ruoatkin, jotka Hannele teki meille. Tiia ja Ella antoivat jokaiselle pienet muistolahjat, diplomit ja ruusukkeet.

Hyvästelin uudet kaverini ja lähdin kotimatkalle, juhannuksen viettoon. Viikko oli hauska ja siitä jäi mukavia muistoja.

Teksti ja kuvat: Anette Karimäki

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2013/07/rakas-leiripaivakirja/#wa" title="Rakas leiripäiväkirja"]

Avainsanat: