Esittelyssä Katri Syvärinen

Villivarsa 11/2013

Katri Syvärinen työskentelee ratsastajien henkisenä valmentajana. Hänellä on valmennettavia nuorista tuntiratsastajista Suomen kansainvälisen tason parhaimmistoon asti. Katrin oma hevosharrastus alkoi tavalliselta tallilta alle 10-vuotiaana.

– Kävin tallilla puuhastelemassa kaikenlaista. Ratsastin nuorena melko vähän, mutta hoitanut olen tosi paljon. Opiskeluaikana pidin ratsastuksesta luovan 12 vuoden tauon, ja aloitin uudelleen 27-vuotiaana.

Aikuisena Katri ratsasti vuokrahevosilla ja ratsastuskoulussa. Vuonna 2009 hän osti omaksi Rysykänpolkka-nimisen suomenhevosen, jolla hän kilpaili kolmen vuoden ajan kouluratsastuksessa kansallisella tasolla asti.

Samaan aikaan toimittajana työskennellyt Katri pääsi ammattinsa puolesta jututtamaan ihmisiä, jotka olivat todella hyviä siinä mitä he tekivät.

– Olin jo nuorempana kiinnostunut siitä, miten voi saavuttaa jotain mitä haluaa, ja niin aloin etsiä eri alojen haastateltavista heitä yhdistäviä piirteitä ja ajatusmalleja.

Katri halusi myös selvittää, mitä hyvä ratsastus on, mitä siihen kuuluu ja millaiset oppimisprosessit ja -tarinat siihen johtavat. Syntyivät kirjat Syvemmälle satulaan (2009), Lähtövuorossa Anna-Julia Kontio (2011) ja Tavoitteena tasapaino (2012).

– Huomasin, että koska minulla ei nuorena ollut mahdollisuutta ratsastaa niin paljon kuin olisin halunnut, olin kehittänyt itselleni rajoittavia uskomuksia, joiden vuoksi ratsastaminen ei ollut minulle mahdollista. Uskoin, että minun ei ole mahdollista kehittyä ratsastajana, koska se ei silloin lapsena ollut mahdollista.

Kun Katri tuli tietoiseksi uskomuksistaan, hän alkoi tehdä henkisiä harjoituksia uskomusten poistamiseksi.

– Ratsastukseni lähti niiden myötä eteenpäin. Oivalsin, että henkisillä harjoituksilla voi todella saada jotain aikaan. Nyt teen valmennettavieni kanssa asioita, joista olisin hyötynyt nuorena itsekin.

Suurin osa Katrin valmennettavista kilpailee jollakin tasolla. Muut ratsastajat hakeutuvat valmennukseen usein jonkin pelon vuoksi. Katrin mukaan harrastetason ratsastajat ajattelevat usein, että henkinen valmennus ei ole heitä varten, koska he eivät ole harrastuksessa tarpeeksi pitkällä.

– Heitä muistutan, että edistyminen on nopeampaa, jos siihen saa jonkinlaista tukea. Itse asiassa toivoisin, että henkisen valmennuksen keinoja käytettäisiin ratsastuksenopetuksessa heti alkeiskurssista alkaen. Muuten ihmiset ehtivät oppia huonoja reaktioita.

Paras Katrin työstään saama palaute on se, kun koko ratsukon hyvinvointi kohenee.

– Kun ihmiset huomaavat, että he itse alkavat rentoutua ja tuntea olonsa varmemmaksi, se vaikuttaa koko heidän elämäänsä positiivisella tavalla. Sitä kautta hevosetkin ovat aiempaa tyytyväisempiä. Tämä on se minulle tärkeämpää palautetta kuin se, että kisoista tulee ruusukkeita.

Lue lisää Katrista.

Teksti: Leea Puranen Kuva: Katri Syvärinen

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2013/10/esittelyssa-katri-syvarinen/#wa" title="Esittelyssä Katri Syvärinen"]