Villivarsan päivittyvä hevossanasto

Mitä tarkoittaa esimerkiksi volttaus tai imppaus? Alla näet aakkosjärjestyksessä hevostermejä, joiden merkityksen olemme selittäneet. Päivitämme hevossanastoon vähitellen lisää sanoja.

Villivarsa

Alleajo Ravikilpailuja edeltävä verryttely eli lämmittelyajo.

Aluekilpailut Aluekilpailut ovat avoimia kaikille aluekilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden kilpailuvuosimaksu on maksettu.

Avoin luokka Luokka, johon kaikki ratsukot saavat sääntöjen puitteissa osallistua. Vastakohta on rajoitettu luokka, joka voi olla esimerkiksi avoin ainoastaan poniratsukoille.

Doping Hevosen tai ratsastajan suoritusta parantavien aineiden luvaton käyttö. Samaa sanaa käytetään urheilussa yleisesti.

Eläinlääkärimaksu Kilpailuissa, joissa on eläinlääkäri paikalla, perittävä hevoskohtainen maksu.

Enimmäisaika Este- ja kenttäratsastuksessa aika, jonka ylittämisestä saa virhepisteitä tai tulee hylätyksi.

Hallikilpailu Kilpailu, joka ratsastetaan maneesissa tai muussa sisätilassa.

Hevosnumero Hevosen kilpailukohtainen numero, jonka tulospalveluohjelma antaa hevoselle.

Hiitti Raviurheilussa kovavauhtinen harjoitusajo.

Ilmoittautumismaksu Kilpailijan järjestäjälle maksama maksu, joka suoritetaan kutsussa mainitulla tavalla joko etukäteen tai kilpailukansliaan.

Imppaaminen eli ilman nieleminen on pakko-oireista käyttäytymistä, jossa hevonen nielee ilmaa niin, että tuloksena on röyhtäilyä tai röhkimistä muistuttava ääni. Imppaaminen voi aiheuttaa kipuja leukoihin tai jopa ähkyn, kun hevosen maha täyttyy ilmasta. Katso video imppaavasta hevosesta!

Imppauspanta on imppaamista mekaanisesti estävä, hevosen kaulan ympärille kiinnitettävä panta. Imppauspanta ainoastaan estää imppaamisen, mutta ei hoida imppaamisen syytä. Siksi nykykäsitys on, että imppauspanta on viimeinen keino imppaamista hoidettaessa. Kaikkiin pakko-oireisiin ensisijainen hoito on hevosen elinolosuhteiden muokkaaminen. Katso kuva imppauspannasta!

Juniori Ratsastaja sen vuoden alusta, jolloin hän täyttää 14, sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 18.

Jälki-ilmoittautuminen Kilpailuihin varsinaisen ilmoittautumisajan loppumisen jälkeen tehty ilmoittautuminen.

Kansainväliset kilpailut Ratsastuskilpailut, johon osallistuu kilpailijoita muualtakin kuin Suomesta. Kilpailijoilla tulee olla voimassaoleva kansainvälinen kilpailulupa. Ratsastaja ei voi itse ilmoittautua kansainvälisiin kilpailuihin, vaan osallistumisoikeudesta ja kilpailuun ilmoittamisesta vastaa SRL.

Kansalliset kilpailut Kansalliset kilpailut ovat avoimia kaikille kansallisen kilpailuluvan omaaville ratsastajille ja hevosille, joiden kilpailuvuosimaksu on maksettu, ja jotka ovat Suomen Hippoksen tai SRL:n kilpailurekisterissä.

Kutominen on pakko-oireista käyttäytymistä, jossa hevonen heiluttaa itseään edestakaisin siirtäen painoaan etujalalta toiselle. Kutomisen laukaisee usein runsas tallissa pitäminen. Katso video kutovasta hevosesta!

Puunpurenta on hevosten yleisin tapa impata. Puunpurennassa hevonen imppaa ottamalla esimerkiksi tolpasta tai jostain muusta esineestä etuhampaillaan tukea. Katso video puunpurennasta!

Seniori 18 vuotta täyttänyt ratsastaja.

Volttaus eli volttilähetys on vakiintunut raveissa tasoitusajon lähetystavaksi. Voltatessa hevoset kiertävät hiljaista juoksua laajaa ympyrää, kunnes ne ovat sopivissa asemissa lähetyskomennoille valmis – yksi – kaksi – aja. Katso havainnollistavat animaatiot volttauksesta!

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2013/12/villivarsan-paivittyva-hevossanasto/#wa" title="Villivarsan päivittyvä hevossanasto"]

Avainsanat: ,