Hevosista ammatti? Yhteishaku alkaa!

Yhteishaku on tänä vuonna 24.2.-14.3. Kokosimme yhteen tiedot hevosalan oppilaitoksista, jotka tarjoavat koulutusta peruskoulunsa päättäneille.

Villivarsa 2/2014

Hevosopisto, Ypäjä
Harjun oppimiskeskus, Virolahti
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Ylä-Savon ammattiopisto, Kiuruvesi
Oulun seudun ammattiopisto, Pudasjärvi
Ruukin maaseutuopisto, Ruukki
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Kaustinen ja Perho
Axxell, Kemiö (Brysaby)

Peruskoulun jälkeen hevosalan oppilaitoksiin hakeutuvat voivat opiskella hevostalouden perustutkinnon. Sen tutkintonimikkeitä ovat hevostenhoitaja ja ratsastuksenohjaaja. Hevostenhoitaja-linjalla on useita suuntautumisvaihtoehtoja oppilaitoksesta riippuen.

Perustutkinnon jälkeen voi hakeutua hevosalan jatkokoulutukseen, esimerkiksi ratsastuksenopettajan tai hevostenvalmentajan ammattitutkintoon tai tallimestarin erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen. Näihin näyttötutkintoina suoritettaviin tutkintoihin voi tulla myös suoraan työkokemuksen kautta.

Oletko ihan varma?

Hevosalan ammatit ovat raskaita, usein fyysisiä töitä. Vaikka hevosalan ammatillinen koulutus voi lopulta johtaa hyvin erilaisiin tehtäviin toimistotöistä hevosjalostusliiton konttorissa ratsastuskoulun tallimestariin, opiskeluaika vaatii jaksamista ja hyvää kuntoa.

Koulutusten aikana opiskelijat huolehtivat tallivuoroista, lapioivat lantaa, kunnostavat laitumia ja esimerkiksi liikuttavat oppilaitoksen hevosia ja osallistuvat varsojen koulutukseen. Mieti siis tarkkaan, haluatko valita rakkaan harrastuksesi ja tehdä siitä työn.

Tiesitkö?

Hevosharrastepalveluihin opinnoissaan erikoistuneet hevostenhoitajat voivat saada hevosharrasteohjaaja-nimikkeen käyttöoikeuden Suomen Ratsastajainliitolta, mikäli ovat suorittaneet tutkintoon kuuluvat ratsastusnäytöt hyvin arvosanoin.

Tärkeää faktaa!

Yhteishakukriteerit ovat muuttuneet kevään yhteishakuun 2014. Lisätietoa yhteishausta on Opintopolku-sivustolla.

Hevosalan opiskeluiden kesto: Hevostalouden perustutkinnon suorittaminen ammatillisena peruskoulutuksena peruskoulupohjalta kestää 3 vuotta ja on laajuudeltaan 120 opintoviikkoa. Kaksoistutkinto eli hevostalouden perustutkinto + lukio vie aikaa noin 4 vuotta. Hevostalouden perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona.

Työssäoppiminen: Työssäoppiminen on työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Ammatilliseen peruskoulutukseen sisältyy vähintään 20 opintoviikkoa työssäoppimista eli käytännön työskentelyä hevosalan yrityksissä.

Rahoitus: Ammatillisessa koulutuksessa olijat ovat oikeutettuja opintotukeen. Sitä tosin voit saada vain, jos olet täyttänyt 17 vuotta. Opintotukea haetaan Kelasta, kun opiskelupaikka on varmistunut.

Lisätietoja löydät oppilaitosten nettisivuilta sekä Opintopolku-sivustolta.

Teksti: Kirsi Haapamatti Kuva: Tuulia Nelimarkka

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/02/hevosista-ammatti-yhteishaku-alkaa/#wa" title="Hevosista ammatti? Yhteishaku alkaa!"]

Avainsanat: ,