Kärsivällisyydellä hyväksi hevosenhoitajaksi

Markon talli -palstalla Marko Björs antaa vinkkejä hevostaitojen parantamiseen. Tällä kertaa Marko perehtyy hevosen hoitamisen vastuualueisiin.

Villivarsa 3/2014

Haaveillessasi ensimmäisestä hoitohevosesta sinun tulee tarkkaan miettiä sitä vastuuta, minkä joudut ottamaan eläimestä. Ensisijaisesti vastuu kuuluu hevosen omistajalle, mutta sinun työskentelylläsi ja hoivaamisellasi on suuri merkitys hevosen hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Mielestäni sinun tulee rohkaista mielesi ja mennä jollekin tutulle tallille katsomaan tilannetta. Voit siellä jututtaa vanhempaa hevosenhoitajaa ja kertoa hänelle aikeistasi. Muutenkin, aina kun tulet tallille käymään, kysy lupa vierailullesi.

Seuraa kokeneimpien hoitajien ja ratsastajien työskentelyä hevosten parissa. Jos saat tehtäviä, ole huolellinen ja ripeä. Muista aina kysyä, jos et tiedä jotain. Se antaa myös muille sen käsityksen, että olet aidosti asiasta kiinnostunut. Siinä, ettei tiedä jotain asiaa entuudestaan ei ole mitään hävettävää, mutta siinä on, jos asioita tekee hevosen kanssa ilman tarvittavaa tietotaitoa. Jälkimmäisessä tapauksessa sattuu usein myös onnettomuuksia. Oma käytöksesi on käyntikorttisi myös tallilla.

Kun olet perehtynyt riittävästi aiheeseen ja tiedät mitä hevosten hoitaminen todella käytännössä pitää sisällään, voit kysyä vanhemmalta hoitajalta tai hevosen omistajalta, tarvitsevatko he apua hevosen hoitamisessa, tai onko heillä kenties paikka avoinna hoitajalle.

Kun pääset avustamaan tai hoitamaan hevosta, sinun ei tarvitse hankkia varusteita hevosen hoitamista varten. Se kuuluu hevosen omistajalle. Sinulla tulee olla tallille sopivat vaatteet, jotka voivat likaantua vapaasti ja saada heppatuoksua. Kenkiesi tulee olla turvalliset: Ei korkeita korkoja, avokkaita tai puukenkiä.

Koulu ei kärsi – jos päätät niin

Hevosenhoitajauralla eteneminen on sinusta itsestäsi kiinni. Kaikki huippuhevosten hoitajat ovat todenneet, että koulu ei kärsi tallilla käymisestä, jos itse niin päättää. Hevosen kaikkiin pakollisiin hoitotoimenpiteisiin ei saa kulutettua niin paljoa aikaa, ettei ehtisi esimerkiksi lukemaan läksyjä tai valmistautumaan kokeisiin.

Elämässä onnistuminen on kiinni pienistä tekijöistä: jos kaikki on kunnossa, energiaa riittää. Muistathan olla sinnikäs ja määrätietoinen. Hyvä on myös muistaa, että koskaan ei ole liian huolellinen tai liian hyvä hoitaja, vaan aina oppii uutta.

Hevoset ovat yksilöitä, joilla on oma luonteensa. Siksi sinun tuleekin aina tutustua hyvin uuteen ystävääsi, sillä se saattaa käyttäytyä hyvin eri tavalla kuin aiemmin tuntemasi hevoset. Muistathan myös, että hevonen oppii hyvin kaikki väärätkin asiat ja niistä on jälkeenpäin hankala päästä eroon. Tästäkin syystä, ole johdonmukainen joka päivä, vaikka välillä asiat saattaisivatkin tuntua turhan pikkutarkoilta.

Niin ihanaa kuin hevosten kanssa onkin olla tekemisissä, täytyy ymmärtää, että ne kaipaavat välillä myös yksinäisyyttä. Lepo ja rauhallisuus ovat hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeitä asioita. Tästä syystä tee vain välttämättömät hoitotoimenpiteet ja jätä ystäväsi nauttimaan miellyttävästä ja rauhallisesta talli-ilmapiiristä. Tyytyväisestä hevosesta on kaksin verroin hyötyä ja iloa.

Teksti: Marko Björs Kuva: Pekka Nieminen

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/02/karsivallisyydella-hyvaksi-hevosenhoitajaksi/#wa" title="Kärsivällisyydellä hyväksi hevosenhoitajaksi"]

Avainsanat: , ,