Villivarsa Hevoset 2014 -messuilla

Hevoset 2014 -messut järjestettin Tampereella viime viikonloppuna. Ennätyksiä rikottiin taas, sillä kävijöitä oli peräti 14 742 – reilu tuhat enemmän kuin viime vuonna.

Villivarsa osallistui messuhumuun lauantaina. Meidän päivämme näytti ainakin tällaiselta!

Villivarsa: Hevoset 2014
Ensimmäinen messupäivä alkoi juhlavasti, kun Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall sai Vuoden Kavionjälki 2014 -palkinnon.

Vuoden Kavionjälki 2014 -palkinnon luovuttivat Fred Sundwallille (kuvassa toinen vasemmalta) SRL ja Hippos. Perusteina oli muun muassa Sundwallin ankara työ niin harrasteratsastuksen kuin kilpaurheilunkin hyväksi. Hänellä oli merkittävä rooli myös viimesyksyisen Hevoset Stadikalla -tapahtuman taustalla. Palkinnon luovuttivat europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kuvassa vasemmalla), Hippoksen hallituksen jäsen Kristiina Ertola (toinen oikealta) ja SRL:n hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Leskinen (oikealla).

Omassa avajaispuheessaan Anneli Jäätteenmäki kertoi arvostavansa suuresti tyttöjä ja poikia, jotka harrastavat ratsastusta! Hevosurheilulehden päätoimittaja Jussi Lähde puolestaan ehdotti suomenhevosta Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Villivarsa kannattaa!

Yksi messujen kohokohdista koettiin heti lauantaiaamuna, kun ohjelmassa oli Elmo Jankarin kenttäratsastusklinikka.

Elmo luotsasi Marika Kallionkieltä Wääksyn Sophialla, Riina-Kaisa Rosenbergiä Chancy Roilla ja Veera Valjakkaa ratsullaan yksityiskohtaisesti ja kannustavasti. Elmo korosti läpi klinikan kolmea asiaa:

1. Hevosen pitää kulkea sisäpohkeen ja ulko-ohjan välissä.

2. Esteelle mennään keskeltä sisään ja tullaan keskeltä ulos.

3. Hevosen pitää liikkua riittävästi eteenpäin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Mikael Forstén ja Toni Nieminen loimittivat FirmaKeppni-näytöskilpailun voittajan.

FirmaKeppni-näytöskilpailussa esiteltiin islanninhevosten askellajeja. Kentällä oli vuorotellen kolme kolmen ratsukon ryhmää. Jokaisella ryhmällä oli kaksi minuuttia aikaa esittää askellajeja. Jokaisesta ryhmästä tuomaristo valitsi suosikkinsa, ja lopulta tuomarit päästivät nämä kolme valittua suosikkiaan finaaliin. Koko kisan voittaja loimitettiin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Ryhmäkuvaan pääsivät FirmaKeppni-kisan finalistit, joista jokainen valittiin oman ryhmänsä parhaaksi.

Esteratsastuskisan valmistelu messuareenalle vaatii paljon ihmisiä ja jonkin verran koneita. Tältä se näyttää katsomosta käsin.

Villivarsa: Hevoset 2014
Rosa Mäkelä ja Talan nappasivat Agrimarket Junior Trophy -estekisassa sinivalkoisen ruusukkeen.

120-tasolla hypätty Agrimarket Junior Trophy oli messujen ensimmäinen estekisa. Luokka osoittautui haastavaksi. Monille hevosille ja ratsastajille uusi ympäristö ja suuri yleisö toivat lisähaastetta, ja jännitys näkyi pudotuksina ja kieltäytymisinä.

Kilpailuissa voiton vei hämeenlinnalainen Rosa Mäkelä hevosella Talan. Toiseksi sijoittui Mira Rantanen Chick ja kolmanneksi Miisa Pulkkanen Angelika.

Villivarsa: Hevoset 2014
Tulevaisuuden lupaukset palkittavina. Vasemmalla Miisa Pulkkanen, keskellä ratsunsa selässä Petteri Paananen ja oikealla Rosanne Rautiainen.

Junior Trophy -osallistujien joukosta Mikael Forstén ja Agrimarketin Taavi Tonttila valitsivat kolme kehityskelpoista ratsastajaa Future Talent -palkinnon saajiksi. Valintaperusteina ei ollut puhdas suoritus luokassa, vaan ratsastajan urheilullisuus, tasapaino, kyky ennakoida sekä tulkita hevosen reaktioita ja toimia tilanteissa oikein. Kehityskelpoisiksi ratsastajiksi valittiin Miisa Pulkkanen Jalasjärveltä, Petteri Paananen Oulusta ja Rosanne Rautiainen Rengosta. Heidän palkintonsa on osallistumisoikeus Hattel Ridersin ja Forstén-Pentin järjestämään valmennustapahtumaan ja kisaviikonloppuun kesällä.

Villivarsa: Hevoset 2014
Jännittävän aikaratsastusluokan voitti Joni Koivusalo hevosella Ramoon.

Lauantai-ilta huipentui 130-tasolla hypättyyn Prix de Agrimarket -estekisaan. Aikaratsastusluokasta tuli lopulta erittäin jännittävä. Voitto oli jo neljänneksi viimeisenä hypänneen Tomas Kivirannan ja Mg Glendoran hyppysissä. Mutta sitten tuli vuoroon viimeinenr atsukko. Joni Koivusalo ja Ramoon. He selvittivät radan vielä reilun kolme sekuntia nopeammin ja nappasivat voiton.

Lisää messutunnelmia Villivarsan Facebook-sivulla ja Twitterissä!

Teksti ja kuvat: Leea Puranen

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/04/villivarsa-hevoset-2014-messuilla/#wa" title="Villivarsa Hevoset 2014 -messuilla"]

Avainsanat: , , , , , , , ,