Villivarsan jatkokertomus: Suomenhevosvaellus, luku 9

Jatkokertomus: Suomenhevosvaellus

Aamu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä eikä kenelläkään tuntunut olevan kiirettä herätä, ennen kuin Malla alkoi lopulta aukiolla hakata kattilankansia vastakkain.

– Ylös nyt, unikeot, niin päästään liikkeelle tänäänkin, Malla kailotti hyväntuulisesti.
– Aamupalaryhmä, teitä odotellaan jo!
– Mistä tuo ihminen repii energiansa, Tuuli haukotteli ja aloitti hitaan ryömimisen pussista ulos.
– Sillä on rutiinia, meillä ei, Hilla mutisi kääntäen kylkeä.
– Viisi minuuttai vielä! Pliis!

Lopulta kaikki pääsivät jalkeille ja pukeisiin ja vertailemaan yön nukkumistaan sekä kolottavien jäsenten kipuja. Nopea aamupesu purolla ja muutamat jumppaliikkeet auttoivat liikkeelle ja kun Malla alkoi jakaa puuroa lautasille, Itti huomasi olevansa nälkäinen. Samalla hän vilkaisi syrjäkarein Hannaa. Ja eikös vain tämä pyytänyt itselleen vain ”ihan tosi tosi pienen annoksen, ei ole oikein nälkä”. Heli kieltäytyi puurosta kokonaan, selitti ottaneensa mukaan proteiinipatukoita aamiaista varten. Itin teki mieli pyörittää silmiään, mutta hän tyytyi vaihtamaan paljonpuhuvan katseen Tuulin kanssa.

Kun aamiainen oli syöty, oli seuraava tehtävä pakata makuupussit ja tyhjentää teltat. Sitten osa porukasta laitettiin kuumentamaan tiskivesi ja tiskaamaan, toiset purkivat teltat ja pakkasivat ne Kasperin apuna mönkijän peräkärryyn. Malla pakkasi ruokatermoksiin kiehuvaa vettä ja kokoili jonkinlaisen listan mukaan omia kantamuksiaan, hän olisi taas vastuussa lounaasta, joka tänään kuulemma nautittaisiin jollain laavulla metsän keskellä. Itti huomasi ihailevansa Mallan ja Kasperin rutiineja: näki selvästi, että he eivät olleet ensimmäistä kertaa vaellusta vetämässä!

– Ja nyt täytetään juomapullot, Kasper antaa tuolta peräkärryn tonkasta meille vettä. Tarkistakaa sen jälkeen, että teillä on kaikki mukananne, mitä tarvitsette, Kassu lähtee ajelemaan ja tapaamme hänet ja kuorman vasta illalla, Malla muistutti.
– Ja kun olette varmoja, että teillä on mukananne vain ne kamat, mitä tarvitsette, niin sitten on aika iskeä satuloimiseen, hop hop!

Vaikka he olivat pitäneet mukavaa tahtia aamun ajan, Itti huomasi, että aamutoimiin meni kuitenkin yli pari tuntia. Kun Kasper oli lähtenyt, satulalaukut pakattu ja he istuivat satuloissa valmiina suuntaamaan eteenpäin, oli aamupäivä jo pitkällä.

– Tälle päivälle on luvattu hellettä, eli voi tulla hikinen ratsastus! Mutta nautitaan siitä, sillä illalla tai viimeistään huomenna säätiedotuksen mukaan ukkostaa, Malla muistutti.
– Ja sitten matkaan!

Alkumatka kulki metsätietä. Itti oli tyytyväinen, sillä hän, Hilla ja Tuuli onnistuivat lyöttäytymään samaan ryhmään ja Itti pääsi kertomaan edellisillan tapahtumista.

– Kuulostaa kummalliselta, Hilla totesi miettivästi.
– Mikä ihmeen porukka tuo voi olla?
– Ja mikä kumman ote heillä on Mallasta, lisäsi Tuuli.
– En tiedä. Mutta se ei kuulostanut mukavalta. Malla yritti hillitä itsensä, mutta hän kuulosti tosi ahdistuneelta. Ja tuollainen hevosvarkaudesta puhuminen on kamalaa, Itti sanoi ja taputti samalla Anuliinaa kaulalle.
– Minulle tuli tunne, että Malla on jonkinlaisessa pulassa, mutta en vain keksi, mikä siinä voisi olla taustalla. Enkä usko, että hän haluaa puhua asiasta.
– Tietäisiköhän Kasper, Hilla pohti.

Itti huomasi harmikseen punastuvansa.

– En tiedä, enkä tiedä, kehtaako sitä kysyä.

Hilla ja Tuuli vilkaisivat toisiinsa ja Itistä tuntui, että molempia nauratti. Onneksi ystävät olivat riittävän hienotunteisia ollakseen sanomatta mitään!

– No, ehkä nyt pitää vain jättää tuo asia Mallan selviteltäväksi, Tuuli totesi. – Jos hänellä on jokin sotku, niin kaipa hän tietää, mitä tekee.
– Niin kai, Itti huoahti. Ja sitä paitsi…
– Ja sitten siirrytäänpä jonomuodostelmaan, tytöt! Kohta poiketaan pitkospuille, kuului Mallan ääni edestä ja katkaisi keskustelun. Tytöt kokosivat lyhyemmät ohjat ja valmistautuivat päivän maasto-osuuteen.

Teksti: Maija Kajanto
Kuvitus: Marikki Mattila

Lue jatkokertomuksen edellinen luku.

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/06/villivarsan-jatkokertomus-suomenhevosvaellus-luku-9/#wa" title="Villivarsan jatkokertomus: Suomenhevosvaellus, luku 9"]

Avainsanat: