Villivarsan jatkokertomus: Suomenhevosvaellus, luku 15

Jatkokertomus: Suomenhevosvaellus

Hetken näytti siltä, että Hanna ei haluaisi vastata. Sitten hänen silmänsä täyttyivät kyynelistä.

– No kun mun on pakko pudottaa painoa. Mä haluaisin niin kovasti edetä yhdessä jumpparyhmässä valmennettavien porukkaan, mutta silloin pitäisi olla vähän parempi. Ja mun täytyy olla silloin kevyemmässä kuosissa kuin nyt!
– Sä olet hoikka jo nyt!
– Mutta en tarpeeksi hoikka!

Itti huokaisi ja silitti Hannan olkapäätä.

– Hanna kiltti, kuuntele nyt mua. Sä olet syönyt tosi vähän kolme päivää putkeen. Sun verensokeri on varmaan tosi alamaissa ja nyt sulta meni jo kirjaimellisesti jalat alta! Sä et voi jatkaa näin. Jos sä haluat saada painoa pois, niin se on tehtävä järkevästi, syömällä oikein. Tällä lailla näännyttämällä sä et saa kuin vaikeuksia. Ja ratsastaminen on oikeasti tosi fyysistä, kun on koko päivän hevosen selässä, ei täällä voi pihistellä syömisestä.

Hanna niiskahti.

– Kun mä ajattelin, että nyt olisi hyvä tilaisuus pudottaa painoa nopeasti. Kun on kova fyysinen rasitus ja samalla mä jättäisin syömiset pois niin mä ajattelin, että olisin riittävän paljon laihempi jo täältä palatessa!
– Mutta kun se ei mene niin! Sun täytyy nyt syödä tai muuten sä et pysty lähtemään täältä edes pois. Huomenna on pitkä päivä hevosen selässä ja sä et selviä siitä jos olet jo nyt noin heikkona!

Malla ilmestyi ovelle ja ojensi Itille pillimehun, lautasellisen keittoa ja voileivän. Hän näki Hannan itkevän, mutta poistui paikalta eikä sanonut mitään, mistä Itti oli kiitollinen. Itti kääntyi taas Hannan puoleen.

– Mä lupaan sulle, että vaikka sä tänään tankkaisit energiavarastot täyteen, niin se ei sua lihota, auttaa vaan sua pääsemään taas tolpillesi ja jaksamaan huomenna! Eikä mene elimistökään säästöliekille, kun välillä syö, Itti kannusti yrittäen muistella mitä luokan laihdutusfanaatikot aina puhuivat.
– Malla ja muut vissiin paistaa makkaraa ja tekee nuotioperunoita, niitä saat myöhemmin. Mutta nyt olisi alkuruokana sulle keittoa ja leipää, helposti sulavaa ja saat suolaa vähän, sitäkin menettää kun hikoilee. Sitten kun olet taas kotona, niin mieti sit uudestaan tuo koko jumppajuttu ja ajattele, onko se sen väärttiä. Jooko?
– Okei, Hanna kuiskasi.

Luojan kiitos, Itti ajatteli nähdessään, että Hanna alkoi lusikoida keittoa ihan halukkaasti. Itti käänsi puheen muihin asioihin ja jutusteli niitä näitä Hannan syödessä. Kun lautanen oli tyhjä, leipä syöty ja pillimehu tyhjennetty, Hannan poskilla oli jo vähän väriä. Hän asettui pitkäkseen raukean näköisenä.

– Tuntuu paremmalta, Hanna myönsi.
– Mä olen nukkunutkin vähän huonosti.
– Joo, nälkä tekee sitä, Itti totesi kevyesti, vaikka hänen teki mielensä raivota ja koettaa takoa järkeä tuon tytön päähän.
– Nuku nyt! Mä laitan vielä tämän Mallan makuupussin sun päälle niin saat lekotella täällä lämpimässä!

Hanna löysi mukavan asennon ja Itti konttasi hiljaa ulos teltasta. Heli näytti olevan vieläkin jossain omilla teillään, Tuuli ja Hilla seisoivat lähellä ja Itti suuntasi heidän luokseen.

– Hanna söi vähän ja nukkuu nyt, Itti sanoi asiallisesti tullessaan toisten luo.
– Mites Heli?
– Ajattelee, että tämä on hänen syytään, Tuuli sanoi hiljaa.
– Hanna stressaa jostain jumppajutuista ja omasta painostaan ja Heli oli luennoinut hänelle, miten vähällä syömisellä pärjää.

Itin kädet pusertuivat nyrkkiin.

– Saanko mä käydä vetämässä sitä citymimmiä turpaan, pliis, hän kysyi kirskuvien hampaidensa välistä.
– Jos nyt et kuitenkaan, Hilla sanoi rauhallisesti.
– Heli on turhan ravintotietoinen, se on ihan totta. Mutta Hannan pitää ihan itse löytää tapa jolla syödä oikein ja elää terveellisesti, ei kukaan voi suuntaan eikä toiseen sitä asiaa pakottaa. Ja Helillä on nyt ihan hirveän paha mieli, eli ei siinä raivoaminen auta.
– Okei, Itti huokaisi.
– Mennään toisten luo

Teksti Maija Kajanto
Kuvitus Marikki Mattila

Lue jatkokertomuksen edellinen luku.

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/07/villivarsan-jatkokertomus-suomenhevosvaellus-luku-15/#wa" title="Villivarsan jatkokertomus: Suomenhevosvaellus, luku 15"]

Avainsanat: