Ratsastusleiri – kesän ihana kokemus

10-vuotias Sade sai viime kesänä viettää unohtumattoman viikon heppaleirillä yhdessä kavereidensa Kukkiksen ja Kaisan kanssa. Iltaisin Sade piti päiväkirjaa leirin tapahtumista. Hyppää mukaan!

Kuva: Iina Alanko
Larrya rapsuttelevat kaverukset Kukkis, Sade ja Kaisa.

Sunnuntai: leirille saapuminen

Heinäkuisena sunnuntai-iltana me kolme kaverusta tulimme Tuokon tallille Mäntyharjulle. Minä, Sade, olen ollut täällä leirillä ennenkin, kaverini Kukkis ja Kaisa eivät.

Olin odottanut leiriä pitkään, koko talven. Viime kesänä, kun oli 9-vuotias, olin täällä yksin. Kun leiri päättyi ja äiti tuli minua hakemaan, sanoin heti että tänne tulen ensi kesänä uudestaan. Onneksi se sopi äidille! Ja hauskaa, että nyt sain mukaani kaksi kaveria.

Kun vanhemmat vihdoin lähtivät, lähdimme opettajamme Katan kanssa tutustumaan talliin ja tiloihin. Nukumme punaisissa aitoissa. Me kolme päästiin samaan huoneeseen, johon tuli myös vanha tuttuni Roosa. Hän oli myös viime kesänä leirillä kanssani.

Aitan vieressä on tilan päärakennus, jossa syömme. Piha on tosi kiva ja viihtyisä.

Meidän pihassa on uuden hevosen, Larryn aitaus. Larryn aitauksen vieressä on tie, ja tien toisella puolella on hevoslaidun, jossa asustavat ruunat ja tammat. Tien reunaa kävellään tallille, joka on noin 100 metrin päässä.

Kuva: Sade Alanko
Larry on tallin uusimpia hevosia.

Tuokon tallilla on tosi paljon poneja ja hevosia. Vain osaa käytetään tunneilla, osaa kasvatetaan ja jotkut ovat ravihevosia.

Talli on iso ja avara, samoin kenttä ja maneesi. Tallin vieressä on Jackpot-orin ja Klaus-ruunan aitaus. Kun Larry vietiin talliin, raahasimme tyhjäksi jääneelle kentälle esteitä, ja Lotta, yksi isommista leiriläisistä, piti ratsastustunnin. Tietysti ilman hevosia!

Me kaikki leiriläiset saatiin omat hoitohepat. Minä sain Ramonan, joka on liinakkoshettis ja tallin pienin poni ja tosi tosi söpö! Hoidin sitä jo viime kesänä ja minusta tuntui, että se muisti minut. Kaisa sai Tiltun, joka on myös shettis. Se on musta, tosi kiltti mutta aika vanha. Kukkis sai Paapon, joka on rautias suomenpienhevosruuna.

Heti hoitsujaon jälkeen ryntäsimme ihanan lämpimään veteen uimaan. Sitten mentiin iltapalalle ja tultiin takaisin aittoihin. Ja minä rupesin kirjottamaan tätä!

Maanantai: ensimmäiset ratsastustunnit

Maanantaina herättiin vähän ennen mun puhelimen herätystä ja pohdittiin, mennäänkö yöpuvuissa syömään. Mentiin kuitenkin päivävaatteissa. Mutta heti sen jälkeen saimmekin vaihtaa ratsastuskamat päälle!

Aitojen viimeisessä huoneessa on varustehuone. Siellä säilytetään meidän ratsastuskamppeita, kypäriä jne… sitten vaan hoitsuja hakemaan!

Hain ihanan Ramonan laitumelta. Se oli Adassa kiinni shettisporukan: Adan, Windyn ja Rasmuksen luona. Poni oli tosi kiltisti. Nyt olin suitsimisessa nopea, eikä Ramona ehtinyt aloittaa vikurointia, jota se teki paljon viime kesänä.

Kuva: Sade Alanko
Ramona odottelee ratsastustunnin alkamista.

Kun hoitsut oli laitettu, otettiin omat ratsut. Tuntilistan mukaan Kaisa ratsasti Ramonalla, Kukkis Tiltulla ja minä Adalla, Ramonan puolisiskolla…

Ennen meitä ollut tunti oli loppumassa. Ponit talutettiin talliin ja kakkosryhmä eli meidän shettistunti pääsi kentälle.

Alkutunnista tehtiin erilaisia kiemurauria, jotka sujuivat Adalta leikiten. Laukoissa Ada näytti oman strategiansa. Se menee kiitolaukkaa, ja saattaa pukittaa toiselle hepalle. Voishan tässä joutessa vähän potkiskella muita… se tuntui miettivän.

Ei Ada kyllä ihan koko ajan hölmöillyt. Laukka oli kyllä tosi nopeeta…

Ramona oli aika laiska, mutta Tiltu oli kiva ja reipas.

Tunnin jälkeen otimme varusteet pois ja pesimme poneista pois pahimman hien. Sitten ne vietiin laitumelle, jossa kaikki alkoivat heti piehtaroida. Sepä oli hauskan näköistä!

Sitten, kun Kukkis ja Kaisa olivat valmiita, me lähdettiin takaisin aitoille.

Kuva: Sade Alanko
Leiriläisten saavuttua aitoissa vallitsi suloinen sekasotku.

Paita oli ihan hikinen! Ei ihme, sillä oli muutenkin tosi kuuma ja turvaliivin alla vielä kamalan paljon kuumempi. Onneksi pääsemme uimaan!

Vaihdettiin vaatteet, ja lähdimme syömään! Olikin jo nälkä…!

Päiväruuan jälkeen juoksimme vaihtamaan uimapuvut ja samantien pihan läpi rantaan uimaan! Meidän piti odottaa, että joku aikuinen tuli rantaan ennen kuin saimme luvan mennä veteen.

Sitten pelattiin kirkkistä ja tehtiin kaikkee kivaa, normaalia puuhaa. Kuten siliteltiin Larrya!

Ja sitten välipalalle. Välipalana oli jäätelööö… nam! Sitten näimme iltapäivän tuntilistan. Minä ratsastaisin Clausilla, Kukkis Caprilla ja Kaisa Tiltulla. Vaikka laitoin Clausia, hain myös Ramonan laitumelta.

Claus on noin 130-senttinen tanskalainen risteytysponi, kiva ja kivan herkkä. Laukassa se vähän kuumeni, eikä meinannut stopata. Tunti meni kuitenkin hyvin. Myös kavereilla. Kaisasta Tiltu oli ihana ja Kukkiksen mielestä Capri oli kiva.

Vikan tunnin jälkeen pääsimme saunaan ja taas, ihanaa, uimaan.

Kun tulimme saunasta, Larry oli viety yöksi talliin, ja me leiriläiset menimme hyppimään esteitä ruohokentälle. Ilman hevosia siis. Taustalla soi musiikki, ja kun hypimme musiikin tahdissa tuntui kuin olisimme olleet musiikkivideolla.

Tiistai: maastoon ilman satulaa

Tiistaina, kolmantena leiripäivänä heräsimme taas ennen kuin kello soi. Juoksimme aamiaiselle ja sitten vaan heppoja hakemaan! Ramona oli taas helppo hakea, se on niin ihana!!! Ramppa oli tosi kiltisti ja se oli helppo suitsia ja kiva laittaa valmiiksi. Sitten vaihdoimme taas poneja ristiin, minä sain tunnille Adan, niin kuin eilenkin.

Tällä tunnilla harjoittelimme esteitä huomista varten. Ada oli alkuverkassa kiltti. Esteillä se meni ihanasti. Ekalla kerralla se tosin ravasi laukan sijaan, mutta tajusi sitten, mistä on kyse. Seuraavalla kerralla se meni jo hirveän hyvin! Sitten suunnanvaihdos ja esteiden korotus.

Ada oli sikahyvä! Paras! Kaisan mielestä Capri oli kiva ja normaali, ja sillä oli mukava hypätä. Kukkiksella ei mennyt Windyn kanssa yhtä hyvin. Windy oli kauhea, ei suostunut yhteistyöhön. Se on ahne, Kukkis tuskaili.

Kuva: Sade Alanko
Windyä enemmän Kukkis tykkäsi hoitsustaan Paaposta.

Tuntien välissä syötiin, uitiin, levättiin ja tehtiin vähän kaikkea.

Päivän kakkostunnilla mentiin maastoon ilman satulaa! Muuten se oli ihan normi maastotunti, mutta ne ketkä halusivat, saivat mennä ilman satulaa. Nyt minä sain ratsastaa omalla hoitsullani, Ramonalla.

Maastossa oli kivaa. Adan ratsastaja tosin tippui, ja Ada laukkasi Ramonan luokse. Minusta tuntui, että ihan kuin Ramona olisi kysynyt Adalta, että missä sun ratsastaja on?
Ramona oli tosi reipas ja ihku. Harmi vaan, ettei laukattu. Kukkista vähän jänskätti mennä Clausilla, mutta se meni hienosti! Tunnin jälkeen taas pestiin söpöt hepat, ja uimaan!

Uitiin kauan. Vesi roiskui, vaikka oli ihan tyyntä!

Keskiviikko: esteitä!

Keskiviikkona ratsastustunneilla oli vuorossa esteitä. Menin Adalla. Se oli ihana!

Ratsastimme maneesissa. Aluksi laukkasimme uralla, sitten hyppäsimme yksittäistä estettä, sitten kolmen esteen sarjaa. Ada meni kerran ohi, sillä en katsonut esteelle tarpeeksi ajoissa. Rasmus, jolla Kaisa ratsasti, vähän ohitteli esteitä, mutta lopulta sekin hyppäsi.

Kukkuma meni estekuningattarella, Caprilla. Se meni hyvin, koska Capri todellakin osaa hypätä!

Välipalan jälkeen saimme nähdä iltapäivän listan. Minä menisin iltapäivän tunnilla Windyllä. Kaikki väittivät sen olevan hirmu vaikea, mutta oikeasti se vain testailee. Meillä meni Windyn kanssa hyvin, mutta ei tunti ollut kovinkaan vaativa.

Illalla käytiin taas uimassa, syötiin ja sekoiltiin yhdessä kaikkien leiriläisten kanssa.

Kuva: Sade Alanko
Hevosista on hauska ottaa hupsuja kuvia!

Meitä oli leirillä yhteensä 10 tyttöä. Nuorin oli 8 ja vanhin 14-vuotias, ja kaikki olivat tosi kivoja. Jos emme olleet talleilla, keksimme jotain mukavaa yhteistä puuhaa. Koska koko ajan oli niin kuuma (äiti kertoi myöhemmin, että tämä oli kuumin viikko jotain sataan vuoteen), uimme ainakin kolme kertaa päivässä.

Tänään isommat tytöt, Lotta ja Sara, aikoivat katsoa jonkun jännittävän elokuvan, joka kertoi muumien möröstä. He kertoivat meille pari sanaa juonesta, kun jo juoksimme ulos huoneesta. Se kuulosti niin pelottavalta.

Torstai: leirikaste ja leirinuotio

Torstai oli tosi hauska päivä! Oli leirikaste ja leirinuotio…

Päivä alkoi aamiaisella, jonka jälkeen pääsin ratsastamaan Ramonalla esteitä! Ramona oli taas ihan paras, se kulki täydellisesti. Ramona on vähän niinkuin pikku-Capri (Capri on tallin estekuningatar), jos sitä osaa ratsastaa oikein.

Tunnin jälkeen Kata käski vaihtaa uimapuvun päälle. Sitten piti ottaa leirikastetta varten pari toisesta ratsastusryhmästä, ja valitsin Roosan. Me keksimme huippuhyvän strategian: ollaan parhaita.

Ensimmäisenä oli tehtäväosuus. Juoksimme sinne tänne ja vastailimme kysymyksiin. Viimeisellä rastilla alkoi toimintaosuus, jossa ensimmäisenä oli ravit. Ensin toinen vetää toista, sitten vaihdos ja rata uudelleen. Minä ja Roosa saimme 5 pistettä ja voitimme, ihan niin kuin olimme suunnitelleetkin.

Seuraavaksi oli tukkihumala: pyöritään kymmenen kierrosta ja juostaan takaisin. Voitimme taas!

Sitten oli ihmiskottikärrykilpailun vuoro. Voitimme tässäkin!

Viimeisinä oli uimahyppykilpailu. Minä ja Roosa hyppäsimme käsi kädessä pääkin (eli pää edellä -hypyn).

Kata ei vielä kertonut tuloksia, vaan lähdimme ratsastamaan. Menin Adalla. En tarkkaan muista tunnin tapahtumia, mutta kivaa oli! Ada oli jälleen kiva. Ei ihme, onhan se sukua minun pikku Ramonalleni.

Illalla kokoonnuimme leirinuotiolle, jossa Kata kertoi leirikasteen tulokset. Minä ja Roosa olimme voittaneet ylivoimaisesti. Söimme makkarat ja leikimme erilaisia leikkejä ja sitten menimme hyvällä mielellä nukkumaan.

Perjantai: leirikisat

Aamulla minua odotti yllätys: pääsisin kokeneempien ratsastajien tunnille ja sain ratsukseni Clausin. Tunnin aiheena oli ympyrän kääntöpisteet. Niissä tehtiin erilaisia juttuja, kuten askeleen pidennyksiä. Klasu oli niissä kiva. Tunnin jälkeen vietiin Claus sen omaan tarhaan. Jackpot-ori, Clausin kaveri, oli vähän tiellä…

Olin jo melkein aitoilla, kun Kaisa ja Kukkis ryntäsi mun luokse. Ne kiljui että me päästään Rasmuksella kisoissa, ja sä meet Ramonalla!!! Olin ihan että jesss!, koska Ramona on niin ihana hoitsu ja söpö ponipallero!

Mentiin syömään, ja Kata kertoi muutkin ponit. Kata kertoi myös, että Taru menisi kisoissa ilman satulaa, koska sen ratsulla Jalo-suokilla on satulasta tulleita hiertymiä.
Me laitettiin Neean, yhden leiriläisen kanssa Ramonalle ihanan söpö kampaus. Ramonasta tuli yksisarvinen, jolla on hevi-irokeesi.

Laitoin Ramonan kuntoon, talutin ihanan ponini maneesiin ja nousin selkään. Aloitimme lepokäynnillä ja alkuverkalla eli verryttelyllä. Kun oli verkattu, kilpailu alkoi. Radan ja verkka-alueen välissä on pieni aita.

Ensimmäisenä radalle meni Kukkis Rasmuksella.

Ekana oli pujottelu, ja Rasmus ja Kukkis menivät tosi hienosti. Seuraavaksi oli pallonheitto, sen jälkeen puomit, kavaletti tai voltti ja lopuksi pujottelu uudelleen.

Pian olikin jo minun vuoroni. Ramona oli ihana. Tervehdimme tuomareita, sitten raviin ja pujottelemaan! Pelästyin, että mentiin väärältä puolelta tötsiä, mutta ei mentykään, huh! Pallonheitossa sain kaksi kolmesta heitosta osumaan. Puomi meni valitettavasti liikkumaan, siitä tuli toinen virhepiste. Viimeinen este meni Ramonalta hienosti, sitten vielä pujottelu ja maaliin. Saimme ajaksemme 69,89 sekuntia.

Muut kilpailivat kukin vuorollaan ja kaikilta meni tosi hyvin. Tästä tulee tiukka kisa!

Kun olin kisan jälkeen hoitanut Ramonan, lähdin aittoja kohti. Kaikki odottivatkin jo ulkona ja pöydässä oli kaikille jäätelöt. Minäkin otin itselleni yhden ja aloin syömään.

Kuva: Iina Alanko
Leirin lopuksi ratsastuksenopettaja Kata tuli kertomaan meille leirikilpailun tulokset.

Sitten Kata tuli kertomaan tulokset. Kaikkia en muista, mutta Roosa ja Capri voittivat, minä tulin neljänneksi, Kaisa viidenneksi ja Kukkis seitsemänneksi. JEE! Mä tulin neljänneksi!!!

Me syötiin jäätlöt nopeasti ja laitoimme uikkarit päälle. Juoksimme täysillä rantaan ja jätimme vanhempamme, jotka olivat jo tulleet hakemaan meitä, pöydän ääreen juttelemaan.

Pläsh. Mä melkein itkin. Leiri on loppu. Vika uinti tässä järvessä tänä vuonna.

Kun kiipesimme rannasta aittoja kohti, sovimme että sama porukka tulee Tuokon tallille taas ensi vuonna. Sitten on taas Sade & Ramona, Kukkis & Paapo ja Kaisa & Tiltu!!!

Teksti: Sade Alanko
Kuvat: Iina Alanko, Sade Alanko

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2014/09/ratsastusleiri-kesan-ihana-kokemus/#wa" title="Ratsastusleiri – kesän ihana kokemus"]

Avainsanat: , , ,