Myytinmurtajaiset – selvitys jatkuu!

Keräsimme Villivarsan lukijoilta hevosiin ja hevosmaailmaan liittyviä uskomuksia ja huomiota ja etsimme niille selityksiä. Tässä kaksi hyvää selvitystä!

Terhi Stegars ja Axis TSF
Terhi Stegars ja Axis kilpailivat MM-kisoissa viime kesänä. Siellä pisteidenlasku toimi rivakasti!

Miksi kouluratsastuksen pisteidenlasku kestää hirveän pitkään?

Jos on edistyksellisempi kisanjärjestäjä, ei pisteidenlasku kestä kauaa.

– Se on vain tekniikasta kiinni. Pisteidenlasku voidaan parhaimmillaan suorittaa nappia painamalla, helsinki International Horse Showń perustaja ja johtaja Tom Gordin kertoo.

Jos ei ole tekniikkaa, hoidetaan pisteidenlasku manuaalisesti, eli tuomari kertoo numeron, sihteeri kirjaa numeron, kunkin tuomarin pisteet lasketaan yhteen ja sitten vielä yhdistetään ne ja lasketaan keskiarvot. Jos kaikki tämä työ on manuaalista, se on hidasta. Usein pikkukisoissa pisteidenlasku kestääkin juuri tästä syystä kauemmin kuin isoissa kisatapahtumissa.

Kevennetäänkö oikeasti ylöspäin?

Kevennyksen tulee mennä liikkeen mukana sekä eteen että ylöspäin, sillä pelkästään ylöspäin keventäessä hevosen liikkeestä jäisi oitis jälkeen. Liikkeen nopeudesta riippuu, kuinka paljon eteenpäin täytyy keventää. Esimerkiksi lisättyä ravia askeltavan hevosen selässä on kevennettävä eteenpäin enemmän kuin hyvin koottua ravia liikkuvan hevosen selässä.

Teksti: Hilppa Alanko Kuva: Sonja Holma / SRL

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2015/03/kaksi-myyttia/#wa" title="Myytinmurtajaiset – selvitys jatkuu!"]

Avainsanat: , ,