Tehdään itse: Kypäränsuojus

Ratsastuskypärälle kannattaa tehdä suojus, jos haluaa pitää sen pinnan siistinä pitkään. Suojusta voi myös koristella, toisin kuin itse kypärää.

Tehdään itse: Suojus ratsastuskypärälle

Kypäränsuojuksen voi koristella mielen mukaan. Tässä mallissa on hauska tupsu. Kankaaseen voi ommella valmiita kangasmerkkejä tai kiinnittää pinssejä. Voit myös käyttää erivärisiä kankaita.

Tarvikkeet

Joustavaa, ohuehkoa kangasta, samanväristä ompelulankaa, kuminauhaa, sakset, nuppineuloja, paperia, kynä, tussi, ompelukone.

Tee näin

1. Piirrä kaavat paperille. Vertaa lippaosaa kypäräsi lippaan ja tee tarvittaessa muutokset kaavaan. Mittaa kypäräsi ympärysmitta sen alaosasta. Kupuosia tulee 7 kappaletta, joten jaa ympärysmitta seitsemällä. Muokkaa kaava oikean kokoiseksi.

2. Leikkaa kaavat irti. Aseta kaava kankaan päälle ja piirrä siihen kynällä tai tussilla kaavan ääriviivat. Lippaosia tarvitset kaksi ja kupuosia seitsemän.

3. Leikkaa osat noin 0,5 cm:n päästä viivasta (eli lisää saumanvarat). Kupuosien alareunaan kannattaa jättää 2 cm ylimääräistä, jonka voi leikata pois vasta
kun sovitat yhteen ommeltua kupua kypärän päälle.

4. Leikkaa osat noin puolen sentin päästä viivasta (eli lisää saumanvarat). Kupuosien alareunaan kannattaa jättää 2 cm ylimääräistä, jonka voi leikata pois vasta kun sovittaa yhteen ommeltua kupua kypärän päälle.

5. Aseta lippaosat vastakkain oikea puoli sisään päin ja kiinnitä nuppineuloilla yhteen. Tee samoin kupuosille, kaksi osaa aina yhteen.

6. Ompele piirtämiäsi viivoja pitkin lipan osat yhteen ulkokaaren puolelta. Ompele kupuosista vain toinen reuna.

7. Kiinnitä ja ompele nyt kaikki kupuosat yhteen.

8. Sovita kupuosaa kypärän päälle. Tarvittaessa voit vielä korjata sitä, jollei se istu.

9. Aseta suojus kypärän päälle ja käännä sen alareuna sisään. Kokeile sopiva pituus, reunan tulee ulottua pari-kolme senttiä kypärän reunan yli. Leikkaa ylimääräinen kangas ja huolittele reuna siksakilla.

10. Merkkaa lipan keskikohta ja kupuosan vastaava kohta.

11. Sovita lippaosaa kupuun ja kiinnitä nuppineuloilla. Lippaosa kannattaa harsia ennen ompelemista, jolloin voit vielä kokeilla, miten se istuu.

12. Ompele lippa kiinni kupuun. Käännä lipan sisäreuna kaksinkerroin ja ompele kiinni.

13. Käännä lakin alareuna kaksinkerroin ja kiinnitä nuppineuloilla. Jätä kuminauhan levyinen + muutaman mm:n nauhakuja reunaan. Ompele kiinni.

14. Pujota kuminauha hakaneulan avulla nauhakujaan ja ompele se kiinni.

Vinkki: Hyvän värisestä muovipussista tai muusta sitkeästä, ohuehkosta muovista voi ommella kypärälle sadesuojuksen samalla ohjeella!

Teksti ja toteutus: Johanna Hellman Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2015/04/tehdaan-itse-kyparansuojus/#wa" title="Tehdään itse: Kypäränsuojus"]

Avainsanat: ,