#minäjakypärä

Villivarsa: #minäjakypärä

Parhaillaan on käynnissä #minäjakypärä-haaste, jonka tarkoitus on kannustaa kaikkien kypärää vaativien lajien harrastajia todella käyttämään kypärää. Mukana kampanjassa on muun muassa Anna-Julia Kontio. Haasteeseen osallistuvat voivat jakaa kypärätarinoitaan Instagramissa ja Twitterissä.

– Ratsastajien suhtautuminen kypärän käyttöön on parin viime vuoden aikana muuttunut. Käytän kypärää aina, vaikka lähtisin vain kävelylenkille hevosen kanssa. Hevonen voi käynnissäkin kompastua, ratsastaja tippua ja huonolla onnella lyödä päänsä seinään tai kiveen, esteratsastaja Anna-Julia Kontio kertoo Tukesin verkkolehdessä.

Tukes on Turvallisuus- ja kemikaliovirasto, jonka tehtävä on valvoa ja edistää teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta Suomessa. Tukes on antanut oman ohjeensa sopivan kypärän ostoon, oli laji mikä tahansa.

  • Kypärää hankkiessa on syytä kokeilla useita eri malleja ja valita se, joka tuntuu itselle mukavalta ja sopivalta. Kypärän on oltava oikean kokoinen ja napakka päässä.
  • Kypärä tulee säätää huolellisesti ja asettaa päähän niin, että se suojaa otsaa.
  • Oikein kiinnitettynä kypärä pysyy päässä eikä irtoa kaaduttaessa.
  • Kirkasvärinen kypärä parantaa pyöräilijän näkyvyyttä liikenteessä.
  • Kypärä on vaihdettava uuteen, jos siihen on kohdistunut voimakas isku, esimerkiksi kaaduttaessa.  Vaikka vaurio ei ole ulospäin nähtävissä, kypärän iskunvaimennuskyky on silti voinut heikentyä.
  • Vaikka kierrätys on suositeltavaa, älä osta käytettyä kypärää, jonka historiaa et voi varmistaa.
  • Kun hankit kypärää, varmista että siinä on CE-merkintä ja mukana on suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeessa pitää olla tuotteen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, osoite ja tunnusnumero sekä tuotteessa viittaus standardiin EN 1078.

Lähde: Tukesinfo-verkkolehti
Kuva: Satu Pirinen

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2015/10/minajakypara/#wa" title="#minäjakypärä"]

Avainsanat: ,