Mikä on Talent Program?

Villivarsan tet-harjoittelija Jenny Matikainen on mukana Talent Program -valmennusohjelmassa ja kertoo nyt, mitä se oikein tarkoittaa.

”Olen tällä hetkellä 14-vuotias. Aloitin Talent Program -valmennusohjelmassa puoli vuotta sitten, syksyllä 2015. Olen harrastanut ratsastusta oikeastaan koko elämäni, mutta aluksi harrastus ei ollut tietenkään niin vakavaa. Ratsastelin pitkään shetlanninponeilla puolituntisia, joissa ratsastusaika kului maastoillessa ja leikkiessä.

Kunnon ratsastustunnit aloitin vasta neljä ja puoli vuotta sitten, jolloin olin shetlanninponien ansiosta alkeisjatkotasoinen. Nykyisellä tallillani Primuksella olen ratsastanut vain puolitoista vuotta ja silloinkin aluksi ponitunneilla.

Hyppäys ponitunneilta Talentiin oli suuri, sillä muut ryhmäläiset olivat paljon kokeneempia kuin minä. Lisäksi ponit ovat vaihtuneet nyt suurimmaksi osaksi hevosiin. Olen aika lyhyt ja siksi hevosilla ratsastaminen tuntuu joskus hankalalta, kun jalat eivät riitä kunnolla hevosen ympärille.

Primus-tallilla Talent toimii siten, että tavalliset tuntioppilaat saavat tavoitteellista valmennusta. Talentit sitoutuvat kahteen viikkotuntiin, joista toinen on varsinainen valmennustunti ja toinen on tavallinen junioritunti, jonka voi ratsastaa minä päivänä haluaa. Valmennustunneilla on aina sama hevonen, jonka kanssa harjoitellaan tallin harjoituskilpailuja varten. Samalla hevosella ratsastetaan ainakin yhdet kisat, joiden jälkeen hevonen saattaa vaihtua. Mahdollisuuksien mukaan voimme osallistua myös ulkopuolisiin kilpailuihin.

Itse kuulun koulutalent-ryhmään, jonka lisäksi tallilla on myös yleis- ja estepainotteisia ryhmiä. Tällä hetkellä ryhmässäni on vain neljä ratsastajaa, joten saamme hyvin yksilöllistä opetusta. Valmennustunneilla ei keskitytä temppujen tekemiseen vaan tällä hetkellä hiomme perustyöskentelyä mahdollisimman hyväksi kaikessa rauhassa. Minulla on ollut jo alkusyksystä asti sama hevonen, jota ennen minulla oli pari viikkoa eräs poni. Nykyisen valmennushevosen nimi on Ligero. Se on erittäin kiltti andalusialainen, jolla on ihanan pehmeät askeleet. Sen kanssa olen voinut hioa istuntaa kaikessa rauhassa. Istuntani onkin parantunut huomattavasti.

Ligeron laukka on niin ihanan pehmeä.

Ligeron laukka on niin ihanan pehmeä.

Maailman söpöin hevonen!

Maailman söpöin hevonen!

Valmennustuntien ja kilpailuiden lisäksi Talentiin liittyy paljon muuta, kuten valmentajatapaamisia, oheisliikuntaa ja ratsastuspäiväkirja. Olemme myös käyneet katsomassa kouluratsastusklinikan ja esiintyneet tallin joulujuhlassa. Saamme ajoittain valmennuksia myös ulkopuolisilta valmentajilta.

Talentin hyvä puoli on se, että voin harjoitella ratsastusta samalla hevosella ja opin tuntemaan sen läpikotaisin. Minun ei silti tarvitse sitoutua omaan hevoseen ja saan ratsastaa myös muunlaisilla hevosilla junioritunneilla.

Olen saanut junioritunneilla ratsastaa monenlaisilla hevosilla, vaikka vuosi onkin ollut kimopainotteinen.

Suomen Ratsastajainliiton Talent Program -valmennusohjelmassa tähdätään kehittyvään kilpaurheiluun ja pyritään löytämään uusia lahjakkuuksia. Talent-ohjelmaan kuuluu Suomessa jo monta ratsastusseuraa ja tallia. Tavalliselle tuntiratsastajalle se tarkoittaa mahdollisuutta tavoitteelliseen valmentautumiseen ja kehittymiseen. Talent on suunnattu nuorille ratsastajille, jotka ovat kiinnostuneita kilparatsastuksesta. Se valmistaa myös oman hevosen hankintaan.

Oma tavoitteeni on kehittyä niin pitkälle kuin mahdollista. Talent Program -ohjelmaa kehitetään jatkuvasti ja omalla tallillani on tulevaisuudessa tulossa suuriakin muutoksia, joten tällä hetkellä on hankala asettaa tarkkoja tavoitteita. Isompia tavoitteita saavutetaan kuitenkin pienempien tavoitteiden kautta, jotka liittyvät tällä hetkellä omaan istuntaani. Haaveilen myös omasta hevosesta, mutta se ei ole ajankohtaista juuri tällä hetkellä.”

Blogini:
Loivia kiemuroita

Muiden tuntemieni talenttien blogeja:
Kisaradoilla
Forever together j&b
Soft hands, strong legs and steady mind

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2016/02/mika-on-talent-program/#wa" title="Mikä on Talent Program?"]

Avainsanat: