Kysy ammattilaiselta: varusteiden rasvaus

Valmentaja Kati Hurme-Leikkonen vastaa Villivarsassa lukijoiden kysymyksiin ratsastuksesta, hoitamisesta, ruokinnasta ja lääkinnästä. Heinäkuussa Kati vastasi kysymyksiin hevosen ruokinnasta ja nahkavarusteiden huoltamisesta. Tällä kertaa julkaisemme kysymykset myös verkossa, mutta yleensä niihin vastataan vain lehden palstalla. Lähetä kysymyksesi osoitteella: Otavamedia/Villivarsa, Kysy ammattilaiselta, 00002 Helsinki tai palautelomakkeellamme.

Hevosen varusteiden huoltoa

Miten varusteita rasvataan?
hevostenmatkassa

Suitset, satulat, nahkariimut ja -suojat ovat pitkäikäisiä käyttötavaroita, kun niitä huolletaan säännöllisesti ja oikein. Varusteiden kestävyyden eli turvallisuuden, käytettävyyden ja myös ulkonäön vuoksi kaikki nahkatavarat on pidettävä puhtaina ja joustavina. Nahkatuotteita kuluttavat hiki, vesi, lämpö ja myös pakkanen. Käytössä hevosen iho imee nahasta rasvaa ja öljyä, mikä pitää palauttaa oikeilla tuotteilla. Kastumisen jälkeen nahka kuivuu ja voi halkeilla.

Nahkavarusteiden päivittäiseen hoitoon kuuluu niiden pyyhkiminen liasta kostealla sienellä ja glyseriinipitoisella satulasaippualla. Vähintään viikoittain on hyvä avata myös soljet ja remmit ja kiinnittää hoidossa huomiota erityisesti rasitukselle joutuviin kohtiin. Samalla tulee tarkistettua varusteen kunto ja turvallisuus. Puhdistettu varuste ripustetaan kuivumaan satulahuoneeseen, joka ei saa olla liian kuuma.

Satulasaippua hoitaa nahkaa pitäen sen notkeana ja sopivan kosteana. Varusteita voi myös tarvittaessa rasvata tai öljytä. Rasva levitetään puhdistetulle nahalle sienellä tai kankaalla ja annetaan imeytyä. Rasva sisältää esimerkiksi vaseliinia, ja se notkeuttaa ja suojaa nahkaa kosteudelta ja hieltä.
Satulaa ei yleensä koskaan rasvata tai öljytä istuinosasta, sillä rasva ja lika tarttuvat sen jälkeen ratsastajan housuihin, pahimmassa tapauksessa kilpailuissa valkoisiin ratsastushousuihin.

Pitkäaikaisessa säilytyksessä olevat nahkavarusteet voi suojata homehtumiselta käsittelemällä ne vaseliinilla ja käärimällä sanomalehtiin tai puuvillakankaaseen. Varusteen kunto pitää aina varmistaa ennen käyttöönottoa.

Kuva: OM-arkisto

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2016/07/kysy-ammattilaiselta-varusteiden-rasvaus/#wa" title="Kysy ammattilaiselta: varusteiden rasvaus"]