Haaveissa hoitoheppa?

Hoitohevosen kanssa oppii paljon sellaista, mitä ei pelkästään ratsastustunnilla oppisi. Monessa ratsastuskoulussa hoitajaksi voi alkaa, kun on ehtinyt harrastaa ratsastusta sen verran, että hallitsee hevosen peruskäsittelyn ja hoitotoimenpiteet sekä varusteiden laiton. Joissakin ratsastuskouluissa on lisäksi vaatimuksena perushoitomerkin suorittaminen.

kuva: istockphoto

 

Hyvä hoitaja on mukava muille

Husön Ratsastuskeskuksessa Helsingissä hoitajalta vaaditaan perushoitomerkin suorittaminen ja lisäksi hoitopäiviä pitää olla vähintään kaksi viikossa.

– Ponille ja hevoselle on mukavampaa, kun sitä ei ole joka päivä hoitamassa eri ihminen ja se oppii tuntemaan hoitajansa. Hoitajaksi haluavalla pitää olla sen verran kiinnostusta, että jaksaa kahtena päivänä käydä tallilla, ratsastuksenopettaja Anna Riikonen perustelee.

Husössä hoitajan tehtäviin kuuluu harjata hevonen kunnolla ennen tuntia, auttaa tuntiratsastajia ja huolehtia hoitsunsa varusteista. Tallilla on käytössä myös kouluista tuttu kiusaamisen vastainen KiVa-talli-käytäntö, ja hoitajat auttavatkin kaiken muun ohella myös mahdollisten riitojen selvittämisessä. Tallilla valitaan joka vuosi Vuoden hoitaja, joka saa palkinnoksi kevään kausikortin.

– Vuoden hoitaja on yleisahkera, avulias, kiinnostunut asioista ja mukava muillekin kuin parhaille kavereilleen, Riikonen selventää valintaperusteita.

Riikonen kannustaa hoitajaksi haluavia viettämään aikaa tallilla ja tarjoamaan rohkeasti apuaan.

– Kysy vaikka, voitko harjata jotain hevosta tai ponia ja näytä, että olet kiinnostunut hoitamisesta.

 

Ravitallilla pääsee tositoimiin

Jos ravien maailma kiinnostaa enemmän kuin ratsastuskoulut, kannattaa hakeutua lähimmälle ravitallille oppiin, vinkkaa Neuvottomassa ravi- ja valmennustallia pitävä Pia Huusari.

– Mene reilusti kysymään talleilta, tarvitaanko siellä apua. Hoitohevosen tai -ponin saaminen vaatii oma-aloitteisuutta, reippautta ja sitä, että antaa hyvän kuvan itsestään. Ahkeria, luotettavia ja oma-aloitteisia hoitajia tarvitaan aina!

– Hoitajaksi haluavan ei välttämättä tarvitse osata paljonkaan valmiiksi, koska meillä kyllä oppii ja opetetaan. Tärkeintä on, että on riittävän kiinnostunut hevosista ja niiden hyvinvoinnista sekä valmis tekemään myös tallitöitä.

Ravitallilla hoitajan tehtäviin kuuluu hevosesta huolehtiminen ennen ja jälkeen treenien. Se tarkoittaa esimerkiksi hevosen ajoon valmiiksi laittamista, mihin sisältyy lämmön mittaus, harjaus, jalkojen tarkistus ja valjastus. Ajon jälkeen hevonen riisutaan valjaista, juotetaan, pestään, kuivataan, loimitetaan ja sen lihaksia ja jalkoja huolletaan ja kylmätään. Koska hoitajilla on paljon vastuuta hevosen hyvinvoinnista, luotettavuus on Huusarin mielestä kaikkien tärkein hyvän hoitajan ominaisuus.

 

kuva: istockphoto

Ponipihalla on vain yhteisiä hoitsuja

Hietasaaren ponipihalla hoitajat ovat korvaamaton apu. Koska tallilla käy paljon pieniä ratsastajia, hoitajien tärkein tehtävä on avustaa ponien varustamisessa ennen tuntia ja taluttamisessa. Kymmenen talutustunnin jälkeen hoitaja saa ilmaisen ratsastustunnin, ja hoitajaporukka tekee myös retkiä erilaisiin hevostapahtumiin.

Opettaja Rea Fagerström pyytää hoitajiksi luotettavia vakioratsastajia, joiden taidot riittävät muiden auttamiseen.

– Sillä ei ole merkitystä, onko käynyt meillä vuoden vai viisi, kunhan pystyy käsittelemään hevosia ja suhde hevoseen perustuu luottamukseen. Arvostan perinteistä hevosmiestaitoa, Fagerström kertoo.

Ponipihalla kellään ei ole nimikoitua hoitoponia, vaan hoitajat hoitavat kaikkia poneja yhdessä. Rea huomasi, että nimikkoponit johtivat siihen, että hoitajien työt jakautuivat epätasaisesti. Nyt kaikille riittää tekemistä, ja hoitajat toimivat yhtenä tiiviinä porukkana.

Hyvä hoitaja on Rean mukaan luotettava, eli tulee kun on sovittu tai ilmoittaa, jos ei pääse.

– Lähtökohta on, että kunnioittaa eläintä ja osaa toimia sen kanssa. Meillä onkin aivan ihanat hoitajat!

 

Lukijat kertovat: Näin sain hoitohepan

 

lukijoiden_kommentit-copy2

 

Julkaistu Villivarsassa 8/2016, teksti: Miina Poikolainen

 

[whatsapp url="https://villivarsa.fi/2016/09/haaveissa-hoitoheppa/#wa" title="Haaveissa hoitoheppa?"]

Avainsanat: , , ,